Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Romagyilkosságok – A tarnabodi támadást elismerte, a tiszalöki gyilkosságot nem

A romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadássorozat elsőrendű vádlottja, Kiss Árpád Sándor szerdán - korábbi vallomását fenntartva - tagadta, hogy köze lenne a tiszalöki gyilkossághoz és a nyíradonyi lövöldözéshez, a tarnabodi fegyveres és gyújtópalackos támadást viszont elismerte a Pest Megyei Bíróságon zajló büntetőtárgyaláson.

Kiss Árpád azt vallotta: a Fejér megyei településre a Hír Tv Célpont című műsorának riportjában figyeltek fel, amely arról szólt, hogy a romák "lelaktak" egy uniós támogatásból épül házsort. Ezért ment el a településre, személyes "felderítést" végzett arról, miként lehetne megtámadni a kiszemelt utcát.
A bíró a tarnabodi helyszín megközelítéséről, a támadás végrehajtásáról hosszasan idézte Kiss Árpádnak a kihallgatása során tett vallomását, amelyet a vádlott fenntartott: azt testvérével, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottal követték el. Vallomásában a cselekményt céltalan, értelmetlen lövöldözésnek nevezte, azt hangsúlyozva, hogy "szerencsére nem sérült meg senki". Állítása szerint legalább negyven lövést adtak le a házakra, és testvérével, illetve Pető Zsolttal több Molotov-koktélt is elhajítottak.
A vádirat szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott által szeptember 29-én, Tarnabodon elkövetett támadás "félresikerült", mert nem romák házait támadták meg, ugyanis a korábban kiszemelt házakat az aljnövényzet miatt nem tudták megközelíteni.
A tarnabodi támadással a cselekmény utáni napokban három helybéli roma fiatalt gyanúsítottak meg, tizenegy hónapig voltak előzetes letartóztatásban egy tanúvallomás és ruházatukon talált lőpornyomok miatt. A három fiatalt, akik kártérítési pert indítottak jogtalan fogva tartásuk miatt, a bíróság előtt álló négy vádlott elfogása után engedték szabadon.
Az elsőrendű vádlott a bíróságon tagadta, hogy ő követte volna el a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosságot, amelyet a vádirat szerint lesben állva, egyetlen, szívre leadott célzott lövéssel követett el. Kiss Árpád tagadta, hogy előzőleg terepfelmérést tartott volna és fényképeket készített volna a helyszínről. A bíró ezt cáfolandó a vádlott elé tárt olyan fotókat és szakértői jelentéseket, amelyek azt bizonyítja, hogy Kiss Árpád Tiszalökön járt, hiszen szerepel az említett fotón, és a fényképek házakat és a hidat is ábrázolják. A bíró megjegyezte, eszerint nem egyedül járt a vádlott a helyszínen, mert a bizonyítékként csatolt fotót, amelyen szerepel, ő nem készíthette.
Kiss Árpád azzal védekezett, hogy a fotók egyrészt nem a tiszalöki helyszínt ábrázolják, és nem lehet megállapítani mikor készültek. A szakértők viszont megállapították, hogy a fényképek a gyilkosságot megelőzően egy, illetve három héttel korábban készültek a támadás helyszíne közelében.
Az elsőrendű vádlott tagadta azt is, hogy ő adott volna le golyós vadászpuskából két célzott lövést 2008. szeptember 5-én Nyíradonyban, ahol a támadás nem járt személyi sérüléssel. A vádirat szerint Kiss Árpád a környéken autózva figyelt fel a könnyű célpontnak számító romák által lakott házakra, majd este egyedül visszatérve rálőtt a házakra.
Az elsőrendű vádlott a szerdai tárgyaláson azt mondta: tagadja, hogy köze lenne a bűncselekményhez, és kérte, erre vonatkozóan szüntessék meg ellene az eljárást.
A tárgyalás további iratok ismertetésével folytatódik a Pest Megyei Bíróságon, ahol a tárgyalóterem - az elmúlt napokhoz hasonlóan - zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel és újságírókkal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok – Maffiakapcsolatokról beszél az elsőrendű vádlott

A bizonyítási eljárással folytatódott a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó… Tovább olvasom