Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Roma és nem roma fiatalok forgatnak közös filmet Ózdon

Filmet forgatnak roma és nem roma fiatalok az ózdi Hétes telepen, ahol alkotóház is működik.

Bódis Kriszta tizenkét évvel ezelőtt járt először filmesként a Hétes telepen, ismerte a közösség tagjait, problémáit. Az ott készült filmekkel végül konkrét problémák - a többi között a kilakoltatás, a telep ledózerolása - megoldásában segédkezett - mesélte az író, dokumentumfilm-rendező, pszichológus egy csütörtöki filmes workshopon Budapesten.

Hogy az ott élő gyerekeken valahogy segítsen, Bódis 2007-től nyaranként tábort szervezett, "odavitte az alkotói lehetőséget". A munkába sok önkéntes bekapcsolódott, ennek ellenére, ha idén "nem történik csoda" és nem keresi meg őt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, nem tudták volna folytatni. Így azonban az alkotásközpontú integrációs modell immár az OSI támogatásával a szeretetszolgálat programjának részeként működik.

Az alkotómunka folyamatos, mert 2 szociális munkás folyamatosan ott van a házban. Az önkéntesek különböző alkotói csoportokat vezetnek, és a felnőttekkel is foglalkoznak. Bódis Kriszta példaként említette, hogy focipályát építettek a szeméttelep helyén, futballcsapatot szerveznek, javítják a házakat, és egy közös fürdőház kiépítésén is gondolkodnak, mivel a lakásokban nincs víz.

Olyan közösséget akarnak létrehozni, amelynek tagjai együtt akarnak cselekedni. Az alkotásközpontú módszer által az egyén megismeri saját képességeit, megtapasztalja a közösségi létet, rájön, hogy van helye és szerepe. Erre a tudásra és élményre különféle célok építhetők, az életmódváltozástól kezdve a közösség fejlesztéséig.

Vecsei Miklós, a segélyszervezet alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a "híd" szerepét olyan emberek tölthetik be, akik nem távolról szemlélődnek, kutatnak, hanem jelen vannak a helyszínen, értik a problémákat, "vállalják a bevonódást". Mindig, mindenhol egyéni diagnózist kell felállítani - tett hozzá.

A fiatalok a nyári táborban kezdték el készíteni a "közös filmet", amelyet ők írnak, rendeznek és játszanak. Először mindenki kitalált egy történetet, végül kiválasztották azt a tervet, amit megvalósítanak.

A Hangok vaksága című mozgóképben Regina megálmodja, hogy mi fog történni, majd eltűnik. A 15 éves lány elmondta: élvezte a filmezést, bár a légót nagyon félelmetesnek találta, csöpögött föntről a víz, az úszásjelenetnél pedig fázott. A "misztikus horrorban" öt jó barát kalandozni indul, egyiküket baleset éri, majd számtalan veszélybe kerülnek. A film alkotói között szerepel Váradi Rajmund Körte, Váradi Gergő Fogas, Seres Attila Busman, Seres Regina, Seres Géza Macsó, Matovics Erik, Balogh Áron és Hajdú Gergő.

A workshopon résztvevő 12 éves kisfiú arról beszélt, hogy tánctanár szeretne lenni, a film "csalójáról", Gergőről kiderül, hogy rengeteget dolgozik, mindenkinek besegít. A 13 éves Kristóf verset mond majd a karácsonyi műsorban, de jár a média- és a szerepjátékcsoportba is, Erik operatőrként tevékenykedik a csapatban.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. november 19. 17:04
    „A cím meg a "Magyar zsák a foltját"?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrán-magyar bűnszervezetet számolt fel a Vám- és Pénzügyőrség

Egy évig tartó felderítési munka eredményeképpen a hajnali órákban a Vám- és Pénzügyőrség és a… Tovább olvasom