Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Rogán Antal: nem tűnt el a Gulag szelleme

Bár a szovjet kényszermunkatáborok ma már nem léteznek, a Gulag szelleme mégsem tűnt el azok megszűnésével - mondta Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere a Gulagról való visszatérés 56. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen szombaton Budapesten.
A Gulagon Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány által rendezett megemlékezésen Rogán kifejtette: a Gulag kifejezés - amelynek jelentése Javító Munkatáborok Főigazgatósága - magában hordoz egy elvet, amelyet a XX. században a kommunisták vezettek be, és amely úgy hangzik: a győztes dolga megjavítani a legyőzötteket, átnevelni azokat, akik nem a hatalom feltétlen hívei. Szerinte a Gulaghoz az embertelenség, a kíméletlenség, a hatalommal való visszaélés, az elhallgatás és a hazugság fogalmai társíthatók. Mint mondta: a Gulag szelleme nem tűnt el azok megszűnésével.

A szellemnek ugyanis vannak örökösei. Azok, akik "elveszik a gyerekektől az étkezési támogatást, a falusi emberektől az iskolát, a postát, a fogyatékosoktól az állami támogatást és eközben a legnagyobb őszinteségnek próbálják feltüntetni a rendszerváltás utáni politikai időszak legnagyobb hazugságát. Átnevelni az országot: ez mozog azok fejében, akik ezt a politikát csinálják". Szerinte amit mond nem túlzás, mert "a legnagyobb dolgok is kicsivel kezdődnek. Az amit Gulagként ismernek, abból adódott, hogy egy őrült diktátor azoknak a kis visszaéléseknek a sorozatát, amit egy rendszer hordozott magában a hazugság által, a legnagyobb gonoszsággá tudta lefordítani". Végül megjegyezte: szeretne olyan országban élni, ahol a hatalom gyakorlói is tudják: az ő feladatuk nem átnevelni a népet, hanem a hatalmukkal élve szolgálni az embereket.

Stark Tamás történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa szerint ki kell mondani az igazságot: még a szovjet források szerint is 540 ezer magyar állampolgár került a Szovjetunióba, de az elhurcoltak valódi száma meghaladhatja a 600 ezres számot. Az elhurcoltaknak csak körülbelül kétharmada térhetett vissza, ami azt jelenti, hogy 200 ezren meghaltak a szovjet kényszermunkatáborban. Az elhurcoltak legnagyobb része civil volt, nagy részüket Budapestről hurcolták el és többszázezren voltak azok is, akik katonaként estek fogságba, zömmel a hadműveletek végén, de velük is úgy bántak, mint a kényszermunkásokkal. Az elhurcoltak harmadik csoportját a politikai elítéltek alkották.

A történész szerint mivel a kényszermunka a kommunista gazdaság szerves része, a magyar kényszermunkások nem a háború, hanem a kommunizmus áldozatai. A legnagyobb csapás a kényszermunkásokra azonban nem az éhezés, vagy a kegyetlen munka volt, hanem a visszatérés, mert a foglyok arra gondoltak, hogy ha hazatérnek, egy szabad országba kerülnek, amely demokráciát épít. De szembesülniük kellett azzal, hogy az a Magyarország, ahova megérkeztek, nem sokban különbözik attól a Szovjetuniótól, ahonnan visszatértek szülőföldjükre. Stark Tamás felhívta a figyelmet arra: sosem szabad megfeledkezni róluk.

A legfontosabb az, hogy beszéljünk róluk, nem szabad hagyni, hogy a kényszermunkások történetét kiradírozzák a történelemkönyvekből - mondta. A megemlékezés végén a Gulag-emlékművet megkoszorúzta többek között Rogán Antal, Antall Józsefné, a néhai miniszterelnök özvegye, és Mádl Dalma, a volt köztársasági elnök felesége is.

Olvasóink írták

 • 5. kolombela 2009. október 12. 15:07
  „A Gulagon volt? Igazán ott maradhatott volna és az összes politikus társát (jobbról és balról) is meghívhatta volna egy örökös otttartózkodásra.”
 • 4. Meir 2009. október 12. 09:06
  „3-Nahaaat!
  igy igaz!! sot!! ok feltamasztanak azt is hogy; Konzentrations Lager!!!
  mint ahogyan a felhivatalos-(kuruc info)-foumaikon ezt igergetik is!!”
 • 3. Nahááát 2009. október 11. 12:30
  „Kis képzavar... A Gulag szelleme megszünt már, csak a Fidesz-Jobbik páros feltámasztotta...”
 • 2. Imcsi 2009. október 11. 07:52
  „Munkatáborokra pedig szükség volna! Nem ideológiai-politikai szempontból, hanem néhány börtön helyett, ahol olyanok "üdülnek", akiknek halálbüntetés hiányában ez jutott!”
 • 1. Meir 2009. október 11. 02:12
  „mondja ezt eppen a Fidesz-es Rogan,aki a jobbikkal karoltve eppen ezen lagerek ujra megnyitasan faradozik!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét bezár a sármelléki repülőtér

Szombaton este, a Lufthansa idei utolsó járatának indulása után újból bezárt a sármelléki Fly… Tovább olvasom