Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Retkes Attila az SZDSZ teljes megújítására törekszik

Elnökké választása esetén az SZDSZ ellenzéki pártként politizálna, nem támogatná tovább a Bajnai-kormányt, mivel az nem szakértői, hanem szocialista kormány - nyilatkozta a több helyi szabad demokrata szervezet, így a budapesti választmány által is támogatott Retkes Attila hétfőn az MTI-nek. Hozzátette, az ország érdekét szolgáló, széles társadalmi konszenzuson alapuló konkrét válságkezelő intézkedéseket azonban továbbra is támogatni tudják.
 
A párt elnöki posztjára pályázó politikus kifejtette, hogy olyan "szavahihető, szerethető és gyakorlatias" SZDSZ-t szeretne, amely a Deák Ferenc és Eötvös József által fémjelzett nemzeti liberalizmusra és a két világháború közötti polgári liberalizmusra építve mindenkor következetesen kiáll értékei és álláspontja mellett, hazaszerető, és egyúttal felelősséget vállal a határon túli magyarok sorsáért is.

Retkes Attila rámutatott, hogy az SZDSZ-nek olyan szavahihető pártnak kell lennie, amelynek eszmerendszere, programja és ennek megvalósítása is bármikor nyomon követhető, számon kérhető, legyen szó parlamenti vagy önkormányzati döntésekről.

Az elnökjelölt közölte, hogy olyan SZDSZ-re van szükség, amely végre nem akarja kitalálni, hogy mi lenne jó a társadalom többségének, hanem valódi párbeszédet kezdeményez a választópolgárokkal és a szakmai szervezetekkel. A dialógus eredményeként kialakított szakpolitikai programját pedig nem elefántcsonttoronyból, hanem emberközelből, "nem fellengzős szövegekkel", hanem kemény munkával igyekszik megvalósítani.

Retkes Attila arra törekszik, hogy az SZDSZ "szerethető" legyen. Hangsúlyozta, hogy a párt jelenlegi elutasítottságának, az európai parlamenti választási kudarc igazi oka "az a nagyképűség és hiteltelenség" volt, ami néhány kivételtől eltekintve, az elmúlt években jellemezte az SZDSZ-nek a médiában gyakran szereplő politikusait. Ezen a politikán gyökeresen és azonnal változtatni kell - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy szerény, tisztességes, határozott és következetes, a társadalom szélesebb csoportjai számára is elfogadható párttal, ilyen politizálással fokozatosan visszaszerezhetik az elveszett választóik és a támogatóik bizalmát.

Retkes Attila szólt arról is, hogy elnökként új, a pártvezetéssel mindenben együttműködő országgyűlési frakcióvezető személyére tenne javaslatot. Az elmúlt egy évben ugyanis a párt vezetése és a parlamenti frakció szűk többsége élesen szemben állt egymással, és ez jelentősen hozzájárult az SZDSZ hitelvesztéséhez és elutasítottságához. Régi politikai közhely, hogy a pártnak van frakciója, és nem a frakciónak pártja - fűzte hozzá.
Az SZDSZ szervezeti újjáépítésével összefüggésben a vidéki szervezetek és a helyi csoportok megerősítését tartja fontosnak.

A személyi és infrastrukturális feltételek javítása mellett élénkítené a párt vezetése és a helyi szervezetek kapcsolatát. Retkes Attila fontosnak tartja az SZDSZ-től fokozatosan eltávolodott régi értelmiségi bázisok visszaszerzését éppúgy, mint a rendszerváltás óta felnőtt, szabadelvűen gondolkodó értelmiségiek megnyerését. Olyan értelmiségieket, akik - bár liberálisak - a jelenlegi SZDSZ-t vállalhatatlannak tartják - mondta.

Olvasóink írták

 • 15. Reális 2009. július 07. 16:13
  „Retkes-gárda!”
 • 14. tosa2 2009. július 07. 07:55
  „Úgy látom, ha politikáról van szó, akkor sokaknál csak egy párt létezik .
  Lifteztek a hírek között, alig várják, hogy valami pol.hír megjelenjen, máris
  lehet ellenkezni, ócsárolni, sárt dobálni, fröcsögni, hogy egyesek szavait használjam.”
 • 13. Túrabakancs 2009. július 06. 22:47
  „http://vg.hu/index.php?apps=cikk_start&cikk=279880&fr=hk
  Itt egy friss cikk az általam előzőekben leírtak alátámasztására. Érdemes elolvasni. Az hogy a Hit gyülekezete kikből áll nem írom le, mert egyes héberajkú fórumozó ezt rossz néven venné.”
 • 12. Túrabakancs 2009. július 06. 22:23
  „ti-a-bi ! /5/
  LMP? Szerintem az MDF-et akartad írni! Bár igaz ami igaz, az LMP-ben is
  sok a liberális nevű egyén, csupa "szép" magyar hangzású családnevekkel találkozhatunk. Az LMP egy egyetemisták által alapított gittegylet, a
  veszély az MDF-től jön. Megbízható helyről hallottam, hogy a zsidók
  ezt a pártot kezdik előnyben részesíteni, tehát nagyon vigyázzon mindenki hová szavaz. 2000-éve ezt csinálják, alakváltók, de az elveikből soha nem engednek.”
 • 11. Sally 2009. július 06. 21:15
  „Nomen est omen!”
 • 10. hehe08 2009. július 06. 20:56
  „közösen kimossák a szennyest és elmennek fürdeni is??????
  ha-ha-ha-ha-ha......
  kurvára nem vicces, de ilyen névvel inkább kussoljon a barom.....”
 • 9. xo16zy 2009. július 06. 20:49
  „Akció a RetekAir-nél:
  Budapest - Tel-Aviv 230,- Euro/fő
  Figyelem! Nem retúrjegy!”
 • 8. xo16zy 2009. július 06. 20:46
  „Na húzzon a retkesbe...
  5. ti-a-bi! Már késő, nagyon sok liberális már a szintén liberális ..idesz soraiban fröcsög és reszket az igazi Jobb-oldal térnyerésétől.”
 • 7. ti-a-bi 2009. július 06. 17:48
  „5-ÖS hozzászólásomhoz, aszt javasoltam Retkes úrnak, vagy csináljon úgy mint a paraszt a sonkáival, vagy mint a rágcsálókkal szokás!”
 • 6. Primax 2009. július 06. 17:31
  „Már késő...”
 • 5. ti-a-bi 2009. július 06. 14:44
  „Drukkolok Retkesnek, fogja össze, ne engedje, hogy más pártokba menjenek a tagjaik!
  Nekik ott a helyük ahol idáig voltak.
  Így is sokan, sunyi módon átosontak az LMP-be és Humanista pártba, és álszent viselkedésükkel, megtévesztik a rendes embereket.
  Minden áron fogja ott őket "kedves Retkes úr", akár kényszer alkalmazásával! ....<moderálva>...
  Egy rablóbandának, nem szabad szétválni, legalább a cionisták tartsanak össze.”
 • 4. Lillycat 2009. július 06. 13:33
  „Retkes az SZDSZ elnöke (lol). Hát megérett már a parlamenten kívüli életre a törpepárt.”
 • 3. Reális 2009. július 06. 12:26
  „moderálva”
 • 2. AHA. 2009. július 06. 11:57
  „Gratulálok az elnök úr nevéhez,szép lezárása lesz a rothadt erkölcsiségű párt ámokfutásának.”
 • 1. Totyis 2009. július 06. 11:38
  „Retkes az összes SZDSZ-es nem tudtok megújulni! Bárki lesz az elnökségben akkor is csak hataloméhes, hazug kis barkósok maradtok mind!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratás: gépszemlétől tarlóégetésig

Győr-Moson-Sopron - Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az aratás az egyik legtűzveszélyesebb… Tovább olvasom