Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Rendet kell tenni a zöldség-gyümölcs ágazatban!

Az LMP szerint szükség van a zöldség és gyümölcs ágazatban a termelői értékesítő szervezetekre és fontos a terméktanács megerősítése, a jelenleg megosztott kertész társadalom integrálása és a piaci zavarok elkerülése, ezek hatásainak csökkentése érdekében.


Szakmai alapon viszont át kell világítani a TÉSZ rendszer működését és amennyiben indokolt, akkor módosítani szükséges az eddigi modellt, valamint az alkalmazott szabályozási, szervezési, elismerési és ellenőrzési gyakorlatot.

Az LMP szerint a zöld fordulat keretében a magyar élelmiszergazdaság és benne a kertészeti ágazatok újjászervezése, így a termelői integrációk, szövetkezések megerősítése elengedhetetlen. Néhány rossz példa, a menedzsment által elkövetett hibák és a politika játéka miatt adósságspirálba jutott és felszámolásra került cég okán (például Mórakert) nem szabad sutba dobni a hazai TÉSZ rendszert. Támogatható a zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács azon törekvése, hogy a TÉSZ-ek részesedése a két termékpályán elérje a 40%-ot. Ehhez azonban vizsgálni és értékelni kell az eddigi tapasztalatokat, a kormányzat, illetve a szaktárca részvételével szakmai-pénzügyi alapon történő átvilágításra van szükség. Ennek alapján a jó gyakorlatok (például DélKerTész Szövetkezet) elterjesztésére, a pozitív példák követésére kell ösztönözni a szervezés és a működtetés során az ágazati szereplőket.

A zöldség-gyümölcs piac azon szegmenseiben, ahol folyamatosan és megbízhatóan nagy tömegű árualapra van szükség, főleg a kiskereskedelmi áruházláncok és az export igényeinek kielégítésére nélkülözhetetlen a TÉSZ-ek jelenléte. Nagyon fontos viszont a termelői bizalom és sokoldalú kötődés feltételeinek megteremtése, a tagoknak nyújtott szolgáltatások bővítése, a részjegyek összegének alacsony szinten tartása, ezáltal a taglétszám bővítése, a kisebb termelők és termelői csoportok, gazdatársulások integrációjának elősegítése. Ennek fejében viszont elvárható a termelői hűség és a szerződéses fegyelem betartása. A TÉSZ nem lehet szimpla felvásárló, hanem az elemi termelői érdekek mentén valódi integrátorrá kell válnia! Éppen ezért ebben a szektorban is az elsődleges (primer) szerveződéseknél az egy tag, egy szavazat elvére épülő szövetkezeti formát támogatjuk az inkább profitvezérelt, tisztán haszonmaximalizáló gazdasági társaságokkal szemben.

Elfogadhatatlan, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban átlagosan 30-40 % a fekete és szürke gazdaság jelenléte, ami szezonálisan 60-70 %-ot is elérhet. Gondok vannak az áru nyomon követhetőségével, általános a magas adókulcs miatt az ÁFA megkerülés, a nepperek (nem termelő felvásárlók) garázdálkodása, miközben az állami, hatósági ellenőrzés erőtlen és esetleges. Kormányzati szinten meg kell vizsgálni a kertészeti ágazatban is az ÁFA csökkentés lehetőségét, új piacszabályozási politikával maximálni kell a kereskedelmi árrést, az árkartell szigorú tilalmával és hatékony ellenőrzésével vissza kell szorítani a neppereket a nagybani piacokról.

Más uniós országok gyakorlatának megfelelően TÉSZ-ek működési programjának elfogadásakor és a támogatások elbírálásakor le kell bontani a fölösleges bürokratikus akadályokat, rövidíteni lehetne az ügyintézési időt még ésszerű állami kockázatvállalással is a döntések halogatása, az államigazgatás hallgatása helyett. A Munka Törvénykönyv jelenlegi egységes szemlélete gyakorlatilag nem teszi lehetővé a mezőgazdaságra vonatkozó speciális szabályok alkalmazását, a féléves vagy éves munkaidő keret alkalmazását a mezőgazdasági alkalmi munkára, miközben a nem életszerű jogszabályok betartását szigorúan bünteti.

Az LMP szerint a TÉSZ-eknek is elemi érdeke, további megerősödésük egyik fontos feltétele a hazai élelmiszer feldolgozás újraélesztése, a termelői szervezetek részvételével és érdekeltségük biztosításával bővülő hűtő- és konzervipari kapacitások kiépítése, mert ez biztosíthat kitörési pontot a keleti piacok irányába. A megerősödő és tulajdonosi szempontból is összefonódó termelői-feldolgozói szektor lehet csak egyenrangú partnere a kiskereskedelmi hálózatoknak. Az áruházláncoktól és az üzletpolitikájukat befolyásolni képes állami szabályozástól elvárható, hogy biztosítsák a gyarapodó tudatos vásárlói réteg számára a szabad választás lehetőségét a jó minőségű és egészséges hazai magyar termékek és az egyéb áruk között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárást indít az ÁNTSZ: WC-gondok a Szigeten

Csak kisebb közegészségügyi hiányosságokat találtak a hatóságok az augusztusi Sziget Fesztiválon. Tovább olvasom