Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Rekordot hozott a tőkebeáramlás

A külföldi működő tőke beáramlását illetően a tavalyi csúcsévnek számított hazánkban, s régiónk jelentős arányban részesült az országba érkező eurómilliárdokból. Erről Vápár József, a gazdasági tárca főosztályvezetője beszélt lapunknak egy győri üzemavatón.
Tavaly 5,3 milliárd euró külföldi működő tőke érkezett az országba, több, mint a rendszerváltás óta bármikor. A nyugat-dunántúli régió Budapest után a legnagyobb arányban részesedett ebből, évek óta ide áramlik a működő tőke 12 százaléka. Minderről Vápár József, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium befektetési főosztályának vezetője nyilatkozott lapunknak a győri ipari parkba letelepült német tulajdonú Rhenus Logisztikai Szolgáltató üzemavatásán. A magyar gazdaságpolitikai kormányzat számára a logisztika fejlesztése kiemelt terület, az ágazat ma már csaknem 200 ezer embert foglalkoztat.

Logisztikai központban

– Hazánk az európai logisztikai szolgáltatók közt tavaly a hetedik helyet foglalta el, Németországot követve a sorban. Magyarországot kedvező földrajzi helyzete Kelet-Közép-Európa logisztikai központjává teheti, ezt a kormányzat is igyekszik támogatni. Az is előrelépést jelent, hogy egy olyan nagy logisztikai szolgáltató, mint a Rhenus, amelyik Németországban a harmadik, hamarosan bővíti győri beruházását. Olyan tevékenységet végez, ami már a jövőt jelképezi, logisztikai szolgáltató és egyben beszállító is, azaz a részegységek összeszerelését is elvégzi – mondta el a főosztályvezető. Az üzemet avató német csoport kapcsán arról is beszélt: Németország nemcsak a kereskedelemben, a külföldi befektetések vonatkozásában is hazánk legjelentősebb partnere. Mintegy 12 milliárd eurónyi német tőke van Magyarországon, hétezer német cég működik Magyarországon.

A kicsik is számítanak

– A legnagyobb német befektetők már itt vannak, az egyik legjelentősebb épp Győrben. Pket a közepes cégek követik. Jelenleg ez a jellemző tendencia – szögezte le Vápár József, és hozzátette: a gazdasági minisztérium korábban az 50 millió euró (12,5 milliárd forint) fölötti nagybefektetéseket támogatta. Ezt az értékhatárt év elején leszállította 10 millió euróra (2,5 milliárd forint). Nemcsak a megaberuházásokat vonzza Magyarországra, hanem a kis- és középvállalkozásokat is, amelyek üzemenként néhány száz alkalmazottat foglalkoztatva összességében fokozni tudják a hazai tőkebefektetéseket és a munkahelyek számát. 2004 óta ad egyedi kormánydöntések alapján a szaktárca támogatásokat nagybefektetőknek. Ez idő alatt 24 szerződést sikerült megkötni, ami 570 milliárd forint befektetést hozott Magyarországra, 15 ezer munkahelyet teremtett. Jelenleg 50 céggel tárgyal a minisztérium, ezek összességében 500 milliárd forint értékű beruházást, 13 ezer új munkahelyet jelenthetnek.

Beszállítói kötődés

Ennyi munkahelyet csak a külföldi nagybefektetők, közepes cégek tudnak létesíteni. Tartós itt maradásuk érdekében a gazdasági tárca beszállítói programot alakított ki, ugyanis a Magyarországon jelen lévő nagy gyártók az autó- és az elektronikai iparban kevés magyar céggel működnek együtt. A program keretében a tárca tőkejuttatással, kedvezményes hitellel igyekszik segíteni a hazai cégeket, a magyar befektetésösztönzési társaságon (ITDH) keresztül országos beszállítói klubot fejlesztett ki. A magyar társaságok révén több szálon kötődhet a tőke hazánkhoz, s minél több szállal kötődik ide egy külföldi cég, annál nehezebben költözik el üzleti érdek alapján Ázsiába vagy más területre. A minisztériumi főosztályvezető szerint a Rhenus erre is jó példa, úgynevezett integrátorcég, miközben beszállítója az Audinak, neki beszállítói lehetnek magyar vállalkozások.

Bezenye: turisztikai támogatás

A turisztikai nagyberuházások támogatása szintén a magyar kormányzat egyik kiemelt célja, a Bezenye közelébe tervezett Euro Vegas turisztikai részét támogatni szeretné. Vápár József elmondta: a szaktárca a Lukale részvénytársasággal már a támogatási szerződés feltételeit véglegesíti. Úgy véli, a közeljövőben sikerül megállapodást kötni és a befektető megvalósíthatja projektjét, ami 45 milliárd forintos befektetést jelent és mintegy 1800 munkahelyet teremt. A teljes komplexum a kaszinóval és a bevásárlóközponttal együtt 6 ezer embernek adhat munkát.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bókok nőknek

Nézem és azon gondolkodom, kegyed tetszik-e már nekem vagy igyak még? Még több bók itt. Tovább olvasom