Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Rekordévet zártak a végrehajtók

6,5 milliárd forintot szedtek be tavaly az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hiva- tal megyei végrehajtói.
A többség ugyan pontosan teljesíti fizetési kötelezettségeit, de az adósok listáján így is 16 és fél ezren szerepeltek 2004-ben. Minden korábbinál hatékonyabban dolgoztak tavaly az adóhivatal megyei igazgatóságának végrehajtói: 6,5 milliárd forintot szedtek be, ami elsősorban a második negyedévtől alkalmazott elektronikusbankszámla-letiltásoknak volt köszönhető.

A megyei adósok többsége (63 százaléka) százezer forint alatti, további 32 százaléka 100 ezer és 1 millió forint közötti tartozást halmozott fel. Az igazán nagy halak a maradék 5 százalékban vannak: egymillió forintnál több adóssága 861 magánszemélynek, vállalkozásnak volt, közülük 14-nek 50 milliósnál is nagyobb.

A köznyelvben a végrehajtás jellemzően vagyontárgyak lefoglalásával és elárverezésével kapcsolódik össze, a valóságban azonban ezek csak az ügyek kisebb hányadában fordulnak elő, tavaly például 9 ezerből alig több mint ötszáz esetben. Az APEH-et természetesen kötik a jogszabályok: lefoglalni csak az adós tulajdonában álló vagyontárgyakat, gépeket, eszközöket lehet, de az életvitelhez vagy az üzleti tevékenységhez alapszükségletül szolgáló eszközöket nem. Ingatlan csupán akkor kerülhet kalapács alá, ha a tartozással arányosan kis értékű vagy ha a tartozás meghaladja a félmillió forintot. Van azonban türelmi idő, és sokan ekkor fizetik ki adósságukat: 2004-ben 2,5 milliárd forint térült így meg. A megyében 190 árverezés volt alig 200 millió forint értékben.

Az adóhatóság egyébként maga szabja meg, hogy a végrehajtásnak mely formáját választja, s akár egyszerre több mellett is dönthet. A leggyakoribb módszer az inkasszó, a gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó bankszámlája ellen benyújtott azonnali beszedési megbízás. A tavaly kialakított rendszer segítségével elektronikus úton, az esedékességet követő néhány napon belül letiltják a tartozást a számláról – ez kétmilliárd forintot eredményezett. Az APEH magánszemélyek esetében is letilthatja a tartozást a jövedelemből.

Kisebb összegű adósságnál hatásos eszköz a fizetési felszólítás, amikor értesítést kap az adózó tartozása mértékéről, illetve arról, hogy azt néhány napon belül fizesse meg, ellenkező esetben kezdődik a végrehajtás. A „kérésnek" sokan nem tudnak ellenállni, ami csak 2004-ben 360 millió forint befizetését hozta magával. Sokszor az adófizetést elmulasztó adósnak is van pénzkövetelése üzleti partnerével szemben, s az adóhivatal ezt „lefoglalva" biztosítja az adótartozás megtérülését.
Győr-Moson-Sopron megye vállalkozásai és polgárai tavaly 230 milliárd forint adóval és járulékkal gazdagították az ország költségvetését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendes hajtáson a vadászok

Évadzáró fácánvadászatot tartottak vasárnap a Rábaközi Vadásztársaság tagjai, akik egymásnak hajtották fel a madarakat, több-kevesebb sikerrel. A társaság vezérigazgató-helyettese, Kocsis Mihály elmondta a Kisalföldnek, hogy ötven vaddisznó és egy róka került terítékre a ravazdi erdőben. Tovább olvasom