Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Régiós adóhivatal év végétől

Az APEH országos elnökhelyettesévé kinevezett Varga Lászlóné utoljára tartott vezetői értekezletet.
Szikora János APEH-elnök Varga Lászlóné érdemeit méltatta, Varga Lászlóné pedig utódjáét, Szentes Boldizsárét. A személyi változások bejelentésére Győrbe érkezett Szikora János elmondta azt is, Szentes Boldizsár kinevezése december 31-ig szól, mivel január 1-jétől már régiós rendszerben működik az adóhivatal, s megszűnnek a megyei igazgatóságok.

Győr-Moson-Sopron Vassal és Zalával alkot közös adórégiót, a székhely kérdésében azonban még nem született döntés.
Az APEH-elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben a közszférában leépítések várhatók, az adóhivatal kivétel, létszámot növelhet. Oka az, hogy több revizor több pénzt tud behajtani a lyukakkal tarkított költségvetés számlájára.

– A neve korábban többször is felmerült az APEH elnökhelyettesi posztjára. Miért pont most érezte úgy, hogy el kell fogadnia? – kérdezte a Kisalföld Varga Lászlónét.

– Néhány évvel ezelőtt, amikor felmerült a nevem, mérlegeltem és úgy döntöttem: nem. A mostani hirtelen felkérés volt, s most is mérlegeltem és igent mondtam. Ennek oka az, hogy lehetőséget látok a szakmai elképzeléseim megvalósítására.

Milyen érzésekkel távozik a megyéből?

– A távozás nem jó szó, mivel nem akarok elszakadni a megyétől. Az igaz, hogy július 16-tól nem én vagyok az APEH Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója, hanem a helyettesem, Szentes Boldizsár. Szeretném továbbvinni azt a szellemiséget, ami él ezen az igazgatóságon és építeni akarok arra a szakmai tudásra, amit az itt maradó munkatársaim képviselnek.

– 1991 óta volt igazgató. A tizenöt év mérlegében mi volt a legnagyobb siker és mi a kudarc?

– Másfél évtized alatt a szervezet életében gyökeres változások történtek. Hogy mi volt a legnagyobb siker? Nehéz a kérdés, s talán nem is nekem kellene rá válaszolni. Ha mégis muszáj, azt mondanám: sikerült az adóztatás mint közteherviselés jelentőségét valamilyen formában elfogadtatni. Illúzióim persze nincsenek, Győr-Moson-Sopron megye is Magyarország. Kudarcok is értek, ezek azonban olyanok voltak, amelyeket az idő megszépít.

– Tizenöt év alatt hogyan alakult az adómorál? Sokat csal a magyar?

– Szeretném hinni, hogy javult, azt azonban kár lenne elhallgatni, ez tőlünk száz kilométerre jobban működik. Az adóbevételek persze minden évben növekedtek, s ebben a gazdaságnak meghatározó jelentősége van, hiszem, a mi munkánknak is. Az utóbbi években sikerült elfogadtatnunk, s egyre többen tudatában vannak, hogy a nem adózók helyett is kell valakinek adóznia. Így az adócsalás már nem olyan mértékben számít kuruc virtusnak, sokkal inkább elítélendő cselekedet.

– A vállalkozók gyakran panaszkodnak, hogy sűrűn ellenőrzi őket az APEH. Többen a fővárosba vitték cégüket, mivel több társaságra kevesebb adórevizor jut, mint Győrben. Egyetért a kritikával?

– Teljes mértékben. Ha nem is sikerült az adócsalók tevékenységet felszámolni, legalább elüldöztük őket a megyéből. Budapesten is változások lesznek, hatékonyabbá kell tenni a fővárosi igazgatást, hogy Budapest se lehessen az adócsalók mentsvára.

– Az országos főnökei a rendszerváltás óta sűrűn cserélődtek, ön pedig tizenöt évig igazgató volt. Hogy csinálta, mi a titka?

– Talán az, hogy én köztisztviselő vagyok a szó klasszikus értelmében, s a politikától mindig is mentes voltam. A jogszabályok tükrében, mindig törvényesen és korrekten igyekeztem végezni a munkámat.

– Nem tart attól, hogy Budapesten, országos elnökhelyettesként jobban csapkodja majd a politika szele?

– Tartok tőle, hogy nehezebb lesz, de szilárd elhatározásom, hogy köztisztviselő maradok, a változás csak annyi lesz, hogy magasabb beosztásban.

Szikora János, az APEH elnöke

– Miért Győr-Moson-Sopron megyéből választott elnökhelyettest?

– Régóta ismerem Varga Lászlónét, kiváló szakember, nagy tapasztalatokkal, nemzetközi tekintéllyel. Az életútja önmagáért beszél. Elnöki biztosként hosszú évek óta az APEH felső vezetésének a tagja, aki tisztában van a hivatal működésével.

– Sok a lyuk az állami költségvetésen. Nagy a teher az adóhivatalon, hogy sok pénzt beszedjen a néptől?

– Az adóhivatalon mindig nagy nyomás van. Aki az APEH-nél dolgozik, annak tudomásul kell vennie, hogy első számú feladatunk az állami bevételek beszedése. Az első félév időarányos bevételeit sikerült teljesíteni. Tudjuk azt is, érdemes a szürkegazdaságban kutakodni, mert ha onnan is sikerül bevételeket szedni, az adót fizetők terhei is csökkenthetők.

– Az adószabályok mindig változnak Magyarországon. Mikor lesz végre állandóság?

– El fog jönni ez az idő. Hogy ez a mi korunkban, a gyerekeink vagy az unokáink korában, azt nem tudom megjósolni. Az adójogszabályok nem függetleníthetők a környezettől. Ha lesz egy stabil, megállapodott gazdaság, az adótörvények is maradandóak lesznek.

– Az adójogszabályok éppen a napokban változtak. Folytatódik a sor?

– Azt tudom mondani, amit a kormányzat képviselői mondanak: idén már nem terveznek további adótörvény-módosítást. Így készülünk mi is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért a Postabank-vezetők felmentésével?

Tovább olvasom