Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Ráfizetett a fájlcserére

Egy chicagói nőnek 22,5 ezer dollár (4,8 millió Ft) kártérítést kell fizetnie az általa letöltött zeneszámok után.

Elvesztette az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) által indított precedensértékű pert egy 29 éves chicagói nő, aki most 22,5 ezer dollár (~4,8 millió forint) kártérítést kell fizessen az általa letöltött zeneszámok után. A bíróság elutasította Cecilia Gonzalez védekezését, amely szerint csak bele akart hallgatni a dalokba hogy később eldönthesse, melyik CD-t vásárolja meg. 

A RIAA korábban peren kívüli egyezség keretében azt ajánlotta Gonzaleznek, fizessen 3500 dollárt és eltekintenek az ügy folytatásától, de a nő ezt visszautasította. A bíróság most nem csak csillagászati kártérítés megfizetésére kötelezte Gonzalezt, hanem az internetezéstől is eltiltotta. Az ötgyerekes családanya ugyan könyörgött, hogy már megtanulta a leckét és még a szélessávú előfizetését is lemondta, a bíró azonban nem tágított.

Gonzalez összesen több mint 1300 jogvédett dalt töltött le a Kazaa hálózatán keresztül, állítása szerint a jelentős többségüket később CD-n is megvásárolta. Rövid fejszámolás után rájöhetünk, Gonzalez akár az összes általa letöltött dalt megvásárolhatta volna a boltban és még mindig lényegesen kevesebbet hagyott volna a kasszánál, mint amennyit most a lemezkiadóknak kell fizetnie. Az illegális, "ingyenes" letöltés dalonként 25 dollárba, durva közelítéssel egy CD árába került a nőnek.

A most született döntés precedensértékű lehet a RIAA által a fájlcserélő hálózatok felhasználói ellen indított perekben. A lemezkiadók 2003 szeptembere óta internetezők százait fogták perbe a jogvédett anyagok letöltése miatt, a zeneipar szerint ugyanis a lemezeladások csökkenése elsősorban az internetes kalózkodás számlájára írható, noha eddig ezt semmilyen kutatási eredmény nem támasztotta alá. A legtöbb felmérésből az derült ki, hogy a letöltéseknél sokkal több bevételt húz ki a kiadók zsebéből a CD-másolás, illetve a hamisítás.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaúd-Arábia a WTO tagja

Szaúd-Arábia tegnap hivatalosan a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) 149. tagországa lett. A WTO… Tovább olvasom