Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Radiátorhoz kötötték ki a beteget a pszichiátrián - fotók

Az ombudsman munkatársai bejelentés nélküli ellenőrzést tartottak az egyik fővárosi pszichiátrián. Sokkoló állapotok fogadták őket, az zárt osztályt bezáratnák.
Az alapvető jogok biztosa a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását kérte az intézmény fenntartójától, az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Székely László júniusban készített jelentést az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről, majd tett ajánlásokat, az összegzés az ombudsmani hivatal honlapján olvasható.

Az alapjogi biztos arra hívta fel a fenntartót, hogy gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek megfelelő ellátásáról, továbbá a centrum jogszabályi előírásoknak megfelelő ápolószemélyzeti létszámáról.

Fotó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
Fotó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Az ombudsman számos más konkrét javaslat mellett azt is javasolta az intézmény főigazgatójának, intézkedjen, hogy a pszichiátriai osztály zárt részlegén ne alkalmazzanak biztonsági őröket a betegek megfélemlítésére, "beteg személyeket ne rögzítsenek radiátorhoz", továbbá, hogy a zárt részlegen ne tartsanak fogva olyan embereket, akiknek az ápolási dokumentáció alapján a kötelező intézeti gyógykezelésük már nem indokolt.

Székely László az emberi erőforrások miniszterétől több jogszabály-módosítást is kért, ezek között a nem önkéntes pszichiátriai elhelyezésre és kezelésre vonatkozó rendelkezések felülvizsgálatát.

Vizsgálja a jelentést az Emmi


Vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága az alapvető jogok biztosának azon jelentését, amelyben az ombudsman a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását javasolta a fenntartónak - tájékoztatta az államtitkárság csütörtökön az MTI-t.

"A dokumentumban foglaltakat és a megfogalmazott intézkedések lehetőségét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal bevonásával vizsgáljuk. A vizsgálat lezárultát követően tudunk bővebb tájékoztatást adni" - tartalmazza a közlemény.

Intézkednek


Összehangolt intézkedési tervet készített a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegén feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet (ESZSZK) a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (ÁEEK) közösen - közölte az ESZSZK csütörtökön az MTI megkeresésére.

A közleményben az alapvető jogok biztosának jelentésével kapcsolatban azt írták: a pszichiátriai osztály működését érintő szervezési, szabályozási intézkedések a lehető legrövidebb időn belül megvalósíthatók, az infrastrukturális hiányosságok elhárítása a szükséges forrás biztosítása után kezdődhet meg.

Úgy fogalmaztak, a legnagyobb kihívást azok az ombudsmani ajánlások jelentik, amelyek az ellátó személyzet létszámának növelését célozzák, hiszen az egészségügyi ágazat kritikus emberierőforrás-helyzete alól nem kivétel az ellenőrzött szervezeti egység sem.

Hozzátették: minden, a saját hatáskörükbe tartozó intézkedést megtettek és a továbbiakban is megtesznek a megfelelő orvosi és szakdolgozói létszám biztosítása érdekében, de kielégítő megoldást csak a megkezdett kormányzati intézkedések hozhatnak.

A részletes jelentést és a további fotókat itt találja >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légiós baktériumot találtak egy pécsi klinika vizében

Azonnal biztonsági óvintézkedéseket léptettek életbe. Forró vizet keringtetnek a… Tovább olvasom