Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Rábólintott a kormány, módosul a KRESZ

Elfogadta a kormány a KRESZ módosítását, s ezzel több mint hatvan ponton változtatja meg a rendeletet - értesült az MTI szerdán.

A közúti közlekedés szabályainak módosítása január 1-jétől lép hatályba.

Az eredeti tervekhez képest több hónapot csúszik a KRESZ módosítása: eredetileg szeptembertől szerették volna elfogadni az új szabályelemeket.

Az MTI birtokába került dokumentum szerint a változások elsősorban a védtelen közlekedők - a gyalogosok és a kerékpárosok - biztonságát javítja.

A közúti közlekedés szabályainak módosítása rögzíti többek közt, hogy a gyalogos átkelőhelyeknél a jelenleginél sokkal körültekintőbben kell közlekedni, és ha szükséges, táblával kell elérni, hogy a zebra felé tartó autósok csak olyan tempóban haladhatjanak, hogy még előtte képesek legyenek megállni.

A KRESZ módosítása a biciklis közlekedésben bevezet négy sebességhatárt, meghatározza a "nyitott kerékpársáv" fogalmát, lehetővé teszi például, hogy a kerékpárok egyirányú utcába is behajtsanak a forgalommal szemben, vagy előre menjenek a piros lámpánál. A változások eredményeként mentesülnek a jobbra tartási kötelezettség alól is, vagyis akár az út közepén is mehetnek majd.

Növelheti a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságát, hogy a kanyarodó járművek vezetői számára elsőbbségadást ír elő a módosítás. A dokumentum lehetővé teszi a kerékpárutakon várakozó járművek elszállítását is.

Az MTI úgy tudja, a változások a motorosokat és az autósokat is érintik. Januártól a motorosok is használhatják majd a buszsávot, és ők is előremehetnek a piros lámpánál.

Több új közlekedési táblát is bevezetnek, például a torlódás veszélyét jelző piros keretes háromszöget, és engedélyezik az elektronikus jelzőtáblák használatát az autópályákon. A módosítás azt is engedélyezi, hogy a különösen balesetveszélyes helyeken a jelenleginél nagyobb, fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők legyenek a közlekedési táblák.

Az új szabályozás pontosítja az iskolabusz fogalmát, és bővíti a gyermekszállítás biztonsági követelményeit. A táblával megkülönböztetett iskolabuszok környezetében a fel- és leszállás mindkét oldali irányjelzővel jelzett ideje alatt más járművek csak fokozott óvatossággal, lassabban közlekedhetnek - olvasható a dokumentumban.

A módosítás pontosítja a gyerekülés használatának szabályait: a 150 centiméternél alacsonyabb gyerekek ülését a biztonsági övhöz vagy annak bekötési pontjához kell csatolni.

A tervezet szigorúbban szabályozza a rendszámok láthatóságát és meghatározza a quad fogalmát is.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. nattomi 2009. november 27. 00:35
  „Dávid1908 2009.11.26. 16:32 : Esetleg majd újra fel kellene vetni a dolgot, mivel az új KRESZ bevezeti a nyitott kerékpársávot, ami durván annyit tesz, hogy szaggatott lesz a felfestés. Eddig csak a folytonos vonalú felfestés volt használatban. Ez megváltoztatja a helyzetet. Ha ezzel sem megy, akkor még mindig ott a kerékpáros nyomvonal lehetősége (ez esetben nincs vonal, csak piktogramok).”
 • 39. bman 2009. november 26. 21:25
  „Csorna rendörség utcája ?
  Januártol jöhetnek a bringások szembe ?
  Akkor nyár közepén mit keresett ott u.ebben a szituban a kedves anya gyerekkel az ülésben ???
  Igazán felelösségteljes ....”
 • 38. Dávid1908 2009. november 26. 16:32
  „32. nattomi 2009.11.26. 10:55

  Köszönöm!! Ha fel van festve, és van hely, akkor jöjjenek velem szembe nyugodtan!! Én ezt írtam máshogy megfogalmazva, h azon az utcán lenne hely, mert idáig kétirányú forgalom folyt! Erre az önkormányzatnál azt mondták, hogy nem elég széles az út ahhoz, hogy kerékpársávot kijelöljenek! Nem csak lázadom, hanem tennék is érte, de mindig van okosabb ember, aki hülyének néz!”
 • 37. AHA 2009. november 26. 14:28
  „Jandex
  A sofőröket nem tudod megbolondítani.Ők az erősebbek!
  Meg esetleg kiszáll egy-kettő az autóból aztán kapsz egy-két maflást!
  Valahogy úgy érzem ez fog elterjedni.:-)))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 36. Jandex 2009. november 26. 14:15
  „Van bringám,megbolondítom a sofőröket!!! :))))))))))) /de mi lesz ha Én vezetek??? Megkergetem Őket!!! :)))))))))))))))))/”
 • 35. Cis 2009. november 26. 13:53
  „Aki most kezdi el a KRESZ tanulását,és jövőre vizsgázik az már az új szerint?:D”
 • 34. AHA 2009. november 26. 12:46
  „Reális
  Rosszul tudod!
  Gárdista egyenruhában el sem indulhatsz otthonról!
  :-))))”
 • 33. Reális 2009. november 26. 11:32
  „Gárdista egyenruhában a zöldnél is meg kell ezután állni!”
 • 32. nattomi 2009. november 26. 10:55
  „Dávid1908, Mit szólnál mondjuk az alábbi megoldáshoz: KELLŐEN SZÉLES egyirányú utcában nyitott kerékpársáv vagy kerékpáros piktogramok felfestése a forgalommal szemben, illetve "kivéve kerékpárral" kiegészítő tábla kihelyezése a behajtani tilos tábla alá. Ezen túlmenően az utca másik végén, ahol a keresztező úton közlekedők nem számítanak a kihajtó kerékpárosokra, kerékpáros közlekedésre figyelmeztető veszélyt jelző tábla kihelyezése mindkét irányban. Merthogy a legtöbb ilyen engedélyezés valószínűleg ilyen lesz. Ha ismerős vagy Sopronban, akkor például az Újteleki utcában a parkoló autók mellett elférne egy ilyen legf. 1 méter széles nyitott kerékpársáv.

  Morgolódás helyett próbáljunk gondolkodni és olyan megoldásokat keresni, amit mindenki el tud fogadni. Az új KRESZ senkinek nem lesz ellensége, épp ellenkezőleg. Ettől eltekintve a végleges megoldás a jogszabály teljes újraírása lesz majd, remélhetőleg lesz olyan bátor kormány, aki ezt elvállalja.”
 • 31. nattomi 2009. november 26. 10:41
  „BsBe: "nagyon kevés olyan biciklis van, aki piros lámpánál megáll, és várja a zöldet..."
  Ehelyett én is mondhatnék ilyeneket: "nagy kevés olyan autós van, aki lakott területen belül lelassít és betartja az 50 km/h-t..." és még sorolhatnám. Ezek sztereotípiák, amik parttalan vitához vezetnek. A világ nem egyszerűsíthető le szabálytalan kerékpárosok és mintaszerűen közlekedő autósok kategóriákra. Én kerékpárral közlekedem, de nem biciklisként definiálom magam, hanem közlekedőként. Így kellene tenni mindenkinek és elfogadni, hogy a közlekedésben többféle jármű is részt vesz, nem csak az létezik, amit ő éppen használ.

  Jogosítványom van, ismerem a KRESZ-t és be is tartom azt. Napi útvonalam során rengeteg előzékeny gépjárművezetővel találkozom, de sokszor udvariatlan/szabálytalannal is. Ugyanez igaz a kerékpárosokra is.”
 • 30. okostojas007 2009. november 26. 09:34
  „a motorosok eddig is előre mentek..
  januártól megállni sem fognak a pirosnál.....”
 • 29. Dávid1908 2009. november 26. 09:30
  „Egyirányú utcában nincs keresnivalója kerékpárosnak!! A csornai rendőrök tudják, mert megállítottak, amikor azt szerettem volna tenni. Igazoltattak, közben 3an mentek el mellettünk kerékpárral az egyirányúval szemben. Kb. 1km kerülő lenne, ha szabályosan közlekednék ezen a szakaszon! Megtaláltam a megoldást: kocsival járok(kérem a plusz benzinköltségem megtérítését)
  Belátom, ha nincs hely, ne menjen egyirányú utcába szembe a forgalommal a kerékpáros sem(itt lenne hely, mert idáig kétirányú forgalom volt)
  Plusz KRESZ szabályként felvetném a gyorshajtással szemben, hogy büntessék a "lassú hajtást" is!! Nagyon idegesítő, amikor 90-nel mehetnék, és 60-al döcög elöttem a ...autó!!!”
 • 28. Shaki 2009. november 26. 08:54
  „Amit a régi KRESZ-vizsgán megtanultunk, még azt sem igen tartják be néhányan, sajnos van, hogy sokan! Most majd az újat be fogják tartani? Pl. a stoptáblánál való megállást (nem lassítás, hanem megállás), nyugodtan kivehették volna a kreszből, hisz hány ember áll meg a kötelező megállás miatt? Nekem dudálni szoktak mögöttem, ha megállok, mert úgy tanultam, a stop az stoppppppppppp! Röhej!”
 • 27. ggg 2009. november 26. 07:41
  „vajon ki fogja betartatni az új szabályokat, mikor "rendőrség" most is hadilábon áll az alapvető kresz szabályok betartatásával. bár lehet a sünök el vannak foglalva a magyarok öltözködésével...”
 • 26. AHA 2009. november 26. 07:17
  „nattomi
  Elolvastam.Legalábbis átfutottam.Igazad van,azért így mégis más.”
 • 25. BsBe 2009. november 26. 04:42
  „lehetővé teszi például, hogy a kerékpárok egyirányú utcába is behajtsanak a forgalommal szemben, vagy előre menjenek a piros lámpánál. A változások eredményeként mentesülnek a jobbra tartási kötelezettség alól is, vagyis akár az út közepén is mehetnek majd.
  Ez nem új. Hiszen ma is így közlkednek. Kimaradt még, hogy figyelmen kivűl hagyhatják a piros lámpát, az elsőbbségadás nem vonatkozik rájuk, hogy nyugadtan felváltva hol az úton, hol a járdán lehet közlekedni., hogy akár keresztben-hosszában is menetnek, ahogy kényelmesebb, hiszen már így szokták meg.
  ((nagyon kevés olyan biciklis van, aki piros lámpánál megáll, és várja a zöldet. tegnap este munka után Sopronban, egy hölgy az Ógabona téren haladt az úton, majd mivel a lámpa piros lett, keresztbe fel a járdára, kis híján elsosodt egy családot, mert a bambék nem láttak hátrafelé, végig a járdán szlalomozva a sok gyalogos között, át a zebrán, majd vissza az útra. azért a 30 másodpercért ami a zöldre kellett volna várni,)”
 • 24. LuciusCorneliusSullaFelix 2009. november 26. 02:27
  „Sok fincsi vese:)))) Magyarorszäg a vesedonorok orszäga.Ezen a szakaszon,ahol most élek, vannak olyan útszakaszok, melyeken, ha Magyarországon lennének, százméterenként lenne egy kereszt, a magyar virtusnak hála....”
 • 23. nattomi 2009. november 26. 00:18
  „Emberek, nem kell mindent elhinni amit az újság ír. Tájékozódjatok:
  http://www.khem.gov.hu/ugyfelszolgalat/terv_eloterj/kozl/kresz_mod2.html
  Ez a jogszabálytervezet szeptemberi állapota, azóta valószínűleg változtak benne dolgok, de feltehetően lényegében ugyanez maradt. A kerékpárosok jobbra tartási kötelezettségének megszűntetése a tervezet félreértelmezése és nyilvánvaló, hogy nem igaz. Az egyirányú utcákba való behajtás engedélyezése sem lesz automatikus, ahogy azt humer is írta. A cikk szenzációhajhász mondataival ("akár az út közepén is mehetnek") próbálja hergelni a gépkocsivezetőket. Amint látjuk, sikerült is, hiszen a legtöbb kommentelő máris kerékpárosokat gyilkolászna. Kicsit vegyünk vissza és várjuk meg a végleges szöveget.”
 • 22. bman 2009. november 25. 23:50
  „Nos,én azt hiszem,az egyirányu utca fogalma önmagáért beszél ...
  Szoval sok keresni valoja a kerékpárosnak sincs a forgalommal szemben,hisz a kerékpár is jármü ...
  A kanyarodo jármüvel szembeni elsöbbsége a gyalogosnak és kerékpárosnak pedig eddig is volt
  a Kresz szerint. - ugyan lehet,hogy nem minden esetben ...
  A jobbra tartási kötelezettség szintén egy KRESZ alapszabáj.
  Kérdem én : mi alapján mentesül alola a forgalomban részt vevö kerékpár jármü ??!!
  A kerékpárutom várakozo jármü szabályosan parkol ? Na ná,hogy szállitsák el !
  Mint ahogy az összes,tiltott helyen parkolonak,neki is az a sorsa. (lenne)
  A motorosokra vonatkozo részt annyibol megértem,hogy ök dinamikusabban mozognak,
  ezzel senkit nem akadályoznak. (többnyire)
  A fényvisszaveröt támogatom,jobb láthatoságot biztosit !
  A gyereküléssel kapcsolatban csak annyi,hogy szerintem naygobb biztonságot nyujt az érintett változtatás.
  Rendszámok láthatosága ? Jogos ...
  Quad ? Ha foglalkozunk vele,mi értelme volt olyannyira tiltani ?
  Engem nem zavar,ha normálisan közlekednek vele ...
  - ha már egyszer kitalálták és elterjedt,neki is közlekedni kell valahol...
  Meg annak a rengeteg mezögazdasági jármünek,melyek országszerte lassitják az amugy is terhelt föutak
  forgalmát ! pl 85,86 stb..
  Csupán annyit kérdeznék,hogy pl az ezer éves,kimustrált járgányokkal nincs terv ?
  Melyek pl az autopályán 60-al sem képesek vánszorogni ?
  Pedig ez is KRESZ szabály...
  Tehát szerintem ezzel is foglalkozni kellene,nem csak azzal,amivel még nagyobb káosz lesz a közlekedésben.
  Ha már egyszer segiteni szeretnénk a gyalogos,kerékpáros forgalmat,(amit persze kell is ) akkor hosszu távon inkább biztositani kellene számukra a közlekedési utvonalakat ugy,hogy ne a másikébol vegyünk el ...
  És ne kelljen annyi sérülést szenvedniük balesetekböl,mint ami a modositás tartalmában gyakorlati szempontbol magában rejlik.”
 • 21. nane 2009. november 25. 23:44
  „Ma este nem indult az autóm a zöldnél,és nem dudált le senki. KÖSZI!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztálypénzt szedni alkotmányellenes, nem szedni is az

Szabó Máté ombudsman szerint az oktatási intézmények nem kérhetnek pénzt a szülőktől semmiféle nevelési, pedagógiai program megvalósításához. Tovább olvasom