Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Pünkösd, az egyház születésének ünnepe

„ Pünkösd lehetőséget kínál arra, hogy elgondolkodjunk önmagunkról és meglátogassuk a templomban lelki édesanyánkat, az Egyházat” – vélekedett Lentulai Attila református esperes, akivel az ünnep eredetéről és üzenetéről beszélgettünk.
– A kereszténység három nagy ünnepe, a karácsony, a húsvét és a pünkösd közül az utóbbiról kevesebbet tudnak az

emberek.
– Pedig az egyház közel kétezer éves, és pünkösdkor, a húsvétot követő ötvenedik napon lelki édesanyánk, az egyház születését ünnepeljük. A zsidó hagyományokhoz, az aratási hálaadáshoz, a szövetségkötésről, a tízparancsolatról való megemlékezéshez kötődik. Az egység ünnepe, ugyanis – miként azt a Szentírásból tudjuk – ilyenkor a világ akkori összes országából összesereglettek a zsidók. Egy akarattal voltak együtt, miként Krisztus mennybemenetele után az ötvenedik napon az apostolok is összegyűltek. És ekkor csoda történt: Isten lelke kitöltetett.
– Ez pedig megváltoztatta a viselkedésüket.
– Igen. Tudjuk, hogy féltek, bátortalanok voltak, ismerjük, hogy még tanítványai is megtagadták a Mestert, tudjuk, hogyan viselkedtek a mennybemenetelekor is. Aztán pünkösdkor, mikor a Szentlélekkel eltelítődtek, minden megváltozott. A szeretet, a józanság, a béke, a reménység lelke költözött beléjük és erről bizonyságot is tettek. Péter prédikálni kezdett a kételkedőknek. Azoknak, akik nem tudták, valójában ki Jézus, és mi az a lélek. Péter bizonyságot tett és erre háromezren megkeresztelkedtek, és egyek lettek az Úrban, vagyis megszületett az Anyaszentegyház.
– Az egységről jutott eszembe egy korunkhoz közelebbi történet. Kevesen tudják, hogy Győrött ezernyolcszáznegyvenkilenc pünkösdjén az országban először lettek eggyé az egyházak. Éppen az egyház születésének ünnepét használták fel arra, hogy a császáriaktól frissen szabadult városban, Kismegyeren a szabad ég alatt nyilvánítsák ki egységüket a nemzet ügye mellett. A közös istentiszteleten, a tízezernél is több hallgató előtt, ugyanarról a szószékről mondott beszédet a katolikus pap, a református és az evangélikus lelkész, és a zsidó rabbi is. Hát ezt jelenti pünkösd. Azt a nemes és szép ünnepet, ami egységgé formál bennünket.
– Mit jelentenek pünkösd jelképei?
– A tűz, a víz és a szél, mindegyik a tisztulást. Hiszen például az aranyból a tűzben távozik a salak, a víztől megtisztul a testünk, a szél pedig kisodorja az utcákból, udvarokból a szemetet. Vagyis nyomukban változás történik. Miként a Szentlélek munkája nyomán is. Ennek ma is látható jele az egyház, ami kétezer év megtöretései, megpróbáltatásai ellenére is él, létezik és a jövőben sem tudnak rajta hatalmat venni még a pokol kapui sem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliusi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom