Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Pszichotesztek: minden kiderül

Segítségükkel nemcsak az alkalmatlan jelöltek szűrhetők ki, hanem a személyiségjegyekre is fény derül.

Egyelőre csak néhány munkahelyen kötelező a pszichológiai alkalmassági teszt, pedig minden emberekkel foglalkozó szakmában szükség lenne rá. Segítségével nemcsak a pszichikailag alkalmatlan jelöltek szűrhetők ki, hanem az alapvető személyiségjegyekre is fény derül. A multicégek egy része már él a lehetőséggel.

Ezek a tesztek persze meglehetősen messze állnak a női magazinok "személyiségtesztjeitől": az alapos, több száz kérdésből álló kérdőíveket munkalélektannal foglalkozó pszichológusok állítják össze. Értékelni is csak szakemberek tudják őket - ők viszont sok mindenre fényt deríthetnek a válaszokból. Különböző személyiségjegyeinkre, képességeinkre is következtetni lehet az eredményekből, mint a dominanciaigény, a feszültségtűrő képesség vagy az intelligencia.

Tanároknál, orvosoknál is szükség lenne rá

A multicégek külföldön már régen felismerték a pszichológiai tesztek hasznát a munkatársak kiválasztásánál, s hazánkban is egyre több felvételizőt állítanak hasonló próbatétel elé. A cégek valamely nagyobb munkalélektani laboratóriumból rendelik meg a tesztcsomagokat, ami ugyan nem olcsó, de az ideális jelölt kiválasztásával már rövid távon megtérül. Ma még elsősorban a vezetőket, a felelős beosztásban lévőket tesztelik, de Valastyán Beáta klinikai szakpszichológus szerint ez nemcsak az ilyen munkakörökben lehet fontos.

A Vagongyárban mindenkit vizsgáltak

Talán furcsán hangzik, de néhány évtizeddel ezelőtt a magyar vállalatok komolyabban vették dolgozóik pszichológiai alkalmasságának felmérését, mint ma. Elismert munkalélektani laboratóriuma volt például a győri Vagongyárnak, komoly felszereltséggel és képzett szakemberekkel, ahol Horváth Ede idejében nemcsak a mérnököket, de még a szalag mellett dolgozó gyári munkásokat is munkapszichológiai vizsgálatoknak vetették alá. A labor - igaz, magánkézben - ma is működik, sajnos meglehetősen alacsony kihasználtsággal emellett még pszichológiai laboratórium van a megyében. Ezekben az intézményekben nemcsak lélektani, hanem olyan képességeket is vizsgálnak, mint például a kézremegés mértéke, a meghatározott ingerre adott válaszreakció gyorsasága, vagy a stresszhelyzetben megoldott feladat pontossága és gyorsasága.

- Minden szakmánál, beosztásnál megvannak azok az elvárt tulajdonságok, képességek, amelyek megléte - vagy hiánya - jó, ha időben kiderül. Egy biztonsági őrnél például elengedhetetlen a megfelelő önkontroll, a felelősségtudat, a jó feszültségtűrő képesség. A pszichológiai tesztek fényt deríthetnek az illető munkastílusára is, például hogy mennyire nyitott, kreatív, vagy rugalmas valaki, hogyan tűri a stresszt, vagy hogy szoros irányítás alatt avagy önállóan képes-e jobb teljesítményre. De gondoljunk csak az orvosokra, a gyógypedagógusokra, vagy a tanárokra - ezekben a felelősségteljes munkakörökben különösen fontos a lélektani alkalmasság. Mindenkinél, aki emberekkel dolgozik, vizsgálni kellene, képes-e hosszú távon a pszichés terheket elviselni és alkalmas-e mások irányítására, nevelésére, befolyásolására. Magyarországon a  fegyveres testületek tagjainak - katonáknak, rendőröknek, tűzoltóknak - és a bíráknak kell kötelező pszichológiai alkalmasságvizsgálaton átesniük.   

A csalás szinte kizárt

Nem kell semmi hókusz-pókuszra gondolni: az egyik leggyakrabban használt, úgynevezett Kaliforniai Kérdőív "magyarosított" változata például háromszáz, könnyen értelmezhető, igen/nem-kérdést tartalmaz. "Feszült és nyugtalan vagyok, ha azt gyanítom, hogy mások rossz véleménnyel vannak rólam"; "Zavarban vagyok, ha disznó történeteket hallok" - ilyen és hasonló kérdésekre kell válaszolni.
- Mielőtt legyintenénk, hogy az ilyen teszteket könnyű manipulálni - azaz az elvárt válasznak megfelelően hazudni -, ez azért nem ilyen egyszerű! - tudtuk meg Valastyán Beátától - Akárcsak a hazugságvizsgáló gépnél, itt is beépített "biztonsági kérdések" vizsgálják, hogy füllentettünk-e a válaszadásnál, a tesztet kiértékelő pszichológus pedig az ilyen "csapdák" segítségével könnyen és gyorsan leleplezi a csalást. Ennek ellenére a kérdőíves technikák nem tévedhetetlenek, azonban fontos információt nyújtanak a vizsgált személyről.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májfoltok nélkül

Bár csodaszerek nincsenek, néhány ügyes trükkel leigázhatjuk a nemkívánt foltokat testünkön. Tovább olvasom