Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Problémás a győri közlekedés

Az utóbbi időben sokat filozofálok az utazással kapcsolatos dolgokról, hogy mindenhonnan az ellehetetlenült városi közlekedést, a baleseteket, a dugókat, a lassúságot hallani. A környezetvédők pedig propagálják, hogy hagyjuk az autót, pattanjunk biciklire, és ne szennyezzük a környezetünket kipufogógázzal.

Mint autóhoz szokott városi ember, látom, hogy nem mennek rendben a dolgok közlekedésileg – kinőttük a várost. Ellenben mint a mai tömegközlekedést ismerő ember tudom, hogy ilyen színvonalú tömegközlekedésre nem fogom cserélni az autós életmódomat. A Volán és a MÁV szolgáltatási színvonalát azt hiszem, senkinek sem kell ecsetelnem. Mint bérből és fizetésből élő, kiszámolom, hogy az autózással kiadott pluszforintjaim bizony még ilyen benzinárak mellett is egyenes arányban vannak az általa nyert időmennyiséggel. Ez a családos embereknél még fokozottabban igaz. Nemrég vidéken jártam autóbusszal, egy 25 kilométerre fekvő kis faluban. Megdöbbenve számoltam utána, hogy egymagamnak autóval úgy 120 forinttal került volna többe, ez a (meglehetősen lepukkant busszal) kétszer annyi időbe telő utazás. (Két embernél nem is érdemes számolgatnunk...)
A kerékpározásról röviden: egy ideig jártam vele dolgozni, aztán úgy döntöttem: az egészségem többet ér, mint hogy Arrabona monoxidjait nagy koncentrációban szívjam a motorháztetők magasságában. A kerékpárutak ügye is gyerekcipőben jár – igaz, városrésze válogatja. Este viszont csak kerékpárral vagy gyalog járunk! Az esti órákban valóban ideális a városban kerékpározni.
A környezetvédelem? Ez globális és összetett kérdés. Én úgy vélem, hogy az üzemanyagárakban realizált adótartalom bőségesen elegendő ahhoz, hogy a környezetszennyezéssel kapcsolatos bűntudatomat feledtesse.
Az biztos, hogy a tömegközlekedést fejleszteni kell. Az is, hogy az unió sokkal több pénzt ad a kötött pályás közlekedési fejlesztésekre. (Szóval jön a villamos. Csak olyan legyen, mint az osztrákoknál!) Az is biztos, hogy ma a tömegközlekedés színvonalához viszonyítva nagyon drága, legyen vasút, legyen busz, a tömegközlekedési eszközök öregek, betegek, koszosak, büdösek, nem felelnek meg a kor igényeinek.
Folytonos visszhang övezi a menetrendeket is, sosem rugalmasak. A jegypénztáraknál áldatlan állapotok vannak. Tömegközlekedés itthon? Mindinkább balkáni, mint európai! Ahhoz, hogy kiszálljanak a hozzám hasonló emberek az autóból, sok mindennek változnia kell. Nekem, míg Németországban éltem, eszembe sem jutott autóba ülni... No comment!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom