Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Premierfilm: Elektra

Elektra Natchios (Jennifer Garner) a világ legveszélyesebb bérgyilkosai közé verekedte be magát.
A csupa bőrbe öltözött bosszúálló harcművész kis híján meghalt: ám Elektra Natchios (Jennifer Garner) végül felgyógyult halálosnak hitt sérüléseiből, és azóta a világ legveszélyesebb bérgyilkosai közé verekedte be magát.

Legutóbbi megbízását egy titokzatos szövetségtől kapja. Feladata egy magányos férfi likvidálása, akinek egyetlen bűne, hogy nagyapja olyasmiket követett el, amelyeket a rend nem tűr meg. A férfi (Goran Visnjic) és kislánya azonban nehéz célpont: túlságosan szeretetre méltóak, és Elektra életében először nem hatja végre a feladatot: de ezzel csak azt éri el, hogy velük együtt ő maga is veszélybe kerül.
A Rend nindzsákat vet be ellenük. Elektra megvédi őket. Misztikus erők támadnak rájuk. Elektra velük is szembeszáll.
A kalandok új irányt adhatnak Elektra eddigi életének. Feltéve, hogy túléli őket…

INFÓ

Elektra a Marvel Comics népszerű képregényei alapján készült Daredevil - A fenegyerek egyik szereplőjeként már feltűnt a vásznon. A titokzatos és szexis akcióhősnő most „saját" filmmel, főszereplőként tér vissza, ismét Jennifer Garner alakításában. A 2003-as Daredevil sikere után a Fox és a Regency Pictures producerei alig várták, hogy az akkor csak kisebb szerepet kapott Elektra egy külön film főszereplője legyen. Zak Penn és forgatókönyvíró társai, Stuart Zicherman és Raven Metzner írták filmre a képregények történeteit. A rendezői feladatokat Rob Bowman vállalta, akinél kevés alkalmasabb jelölt jöhetett volna szóba, mert a műfajban már olyan filmekkel bizonyított, mint az X-akták tévésorozat (melyért három Golden Globe-díjat kapott), az ennek alapján készült mozifilm, valamint a 2020: A tűz birodalma című sci-fi.

Az Elektrát játszó Jennifer Garner hosszú és nehéz edzéseket csinált végig, hogy hitelesen formálhassa meg a Marvel képregények híres harcosát. A színésznő remek fizikai állapotban volt, és számos küzdőtechnikával megismerkedett korábbi munkái, többek között az Alias tévésorozat kapcsán, de harcművészeti jártasságát egészen új szintre emelte a film kaszkadőr-koordinátorainak és a küzdőjelenetek koreográfusainak irányításával. Ezután már csak fel kellett öltenie Elektra híres vörös jelmezét.

A legtöbb képregényhőssel ellentétben Elektra nem rendelkezik emberfeletti fizikai képességekkel, tehát ha harcra kerül a sor, csak bátorságára és kiváló harcművészeti képességeire számíthat. Ezen túlmenően a jövőbe is lát - e képesség neve Kimagure, melyet mély meditációval töltött órák alatt tökéletesített. A Kimagure művészetét mentorától, Sticktől tanulta, akiben egy szerzetes önuralma és egy utcai harcos ügyessége rejlik. Elektra egykor Stick legjobb tanítványa volt, de mivel nem tudott túllépni sötét ösztönein, távoznia kellett a mester táborából.

Elektrát szó szerint Stick hozza vissza az életbe. Amikor később ragaszkodik hozzá, hogy a lány hagyja el a csapatot, Elektra elhagyatottnak érzi magát. Most már minden földi köteléke megszűnt, és bérgyilkos lesz belőle. Magányosan, a halál szolgálatában találja meg azt a sötét helyet, ahol elrejtőzhet.

„Történetünkben Stick hagyja Elektrát elmenni, és próbának veti alá - mondja Avi Arad producer. - Ez egyfajta ’cselekedj, vagy meghalsz’ szituáció. Elektrának feladata van - kivégezni egy apát és a lányát, akik egy csomó nindzsa elől menekülnek -, de ez a két ember lesz az, akik segítenek neki felidézni élete derűsebb napjait, amikor ő és az apja még együtt voltak. A személyes érintettség kisiklatja küldetését, eltéríti cinikus hozzáállásától, és ezzel nyílik meg előtte a megváltás útja."

Rob Bowman azt szerette volna, ha az Elektra eltér minden más, képregényekből készült filmtől. A filmben megvannak a látványos hőstettek, a legmodernebb speciális és vizuális effektek, a lélegzetelállító kaszkadőrjelenetek és a harcművészeti mutatványok - de Bowman azt is akarta, hogy a történetben a szereplők legyenek a legfontosabbak. „Szerintem az a különbség az Elektra és a többi film között, hogy mi elég sokat időzünk a főszereplőnk belső világában; az igazi történet valójában belül játszódik - mondja a rendező. - Sok kimondatlan dolog rejlik benne. Szerettem volna egy nagyszabású akciófilmet nyújtani a nézőknek, és meg is kapják azt az örömet, hogy sokat látják a főszereplőt verekedni. De azt is akartam, hogy szurkoljanak Elektráért, hogy győzze le a belső sötétségét."

A film jó lehetőséget kínált Jennifer Garner számára, hogy kibontsa annak a szereplőnek a jellemét, akit már korábban is játszott. „A Daredevil végén úgy búcsúzunk el Elektrától, hogy éppen a saját árnyoldalával kezd szembenézni - mondja. - Amikor most újra találkozunk vele, már jégfal veszi körül. Annyira el van zárva a külvilágtól, hogy nem is veszi észre ezt a tényt."

Terence Stamp már rendelkezik tapasztalatokkal a képregény-adaptációk terén, hiszen ő játszotta a Superman első és második részében Zod tábornokot. Eleinte nem vonzotta különösebben a feladat, hogy újból egy ilyen filmben játsszon, de a filmesek kitartó üldözése nyomán beadta a derekát. „Terence-t akartuk megszerezni erre a feladatra - mondja Gary Foster producer. - Zod tábornok az egyik legnagyszerűbb szereplő a képregény-filmek történetében, és tudtuk, hogy Terence ugyanezt a varázslatot képes felidézni Stick szerepében is."

A figura különleges kihívást jelentett Stamp számára, mivel a szereplő vak, ugyanakkor gyakorolja azt a képességet, hogy jobban „lásson", mint a legtöbb látó ember. „Eredetileg csukott szemmel akartam ábrázolni a vakságot - mondja. - Ilyesmit ritkán művel egy színész, én pedig szeretek eredeti dolgokat csinálni. Végül mégis nyitott szemmel játszottam, és ez másfajta térbeli érzékelést von maga után. Ha nyitva a szemed, akkor nyilvánvalóan látsz, de ha egy vak embert játszol, akkor nem feltétlenül arra nézel, ahova mész, vagy akihez beszélsz. Tehát egyfajta perifériás látás lép működésbe."

Stick és Elektra, a sensei és a tanítvány kapcsolata központi jelentőségű a történetben. Stick mozgatja a figurákat, mozgásba hozza az eseményeket, és csak akkor avatkozik be, ha a tanítvány előrehaladását irányítani kell.

„Elektra őt szeretné mesterének, de aztán nem akarja azt csinálni, amit mond neki - mondja Stamp. - Keleten úgy mondják, hogy a gurunak nagyobb szüksége van a nagyszerű tanítványra, mint a tanítványnak őrá. Azt hiszem, van egyfajta szimbiózis kettejük kapcsolatában."

Amikor Elektra úgy dönt, hogy segít Marknak és Abbynek, ő is a Kéz, vagyis egy csapat nindzsa célpontjává válik. Ezeknek az embereknek sötét mágikus képességeik vannak. A legjobb közülük Kirigi, a kard mestere, aki jártas a Kimaguréban is. Őt Will Yun Lee játssza, aki hosszú idő óta foglalkozik harcművészetekkel. „Apám volt az egyik első Tai Kwan Do mester az Egyesült Államokban, én tehát már gyerekkorom óta tanulom ezeket a dolgokat" - mondja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a tavaszi pollencsúcs

Különösen intenzíven kezdődött az idei pollenszezon: a rendszerint márciustól szeptemberig tartó időszak a késői tavasz miatt csak a múlt héten kezdődött, és a hagyományosan márciusban virágzó allergén növények pollenszórása is április elejére került át. Jelenleg a nálunk őshonos növények közül egyszerre virágzik a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger, a fűz, a gyertyán és a nyár. Tovább olvasom