Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Premierfilm: Az utolsó gyémántrablás

Max Burdett (Pierce Brosnan) és gyönyörű társa, Lola (Salma Hayek) azért utazik a Bahamákon lévő Paradicsom-szigetre, hogy kipihenje utolsó nagy rablása fáradalmait, jelesül, hogy meglovasította a három híres Napóleon-gyémánt egyikét.
Mivel a pár a jövőjét anyagilag biztosítottnak véli, kész arra, hogy végre élvezze munkája gyümölcsét.

Stan (Woody Harrelson) FBI-ügynök azonban, miután évekig hiába üldözte Maxet, nem hajlandó tudomásul venni, hogy bosszúhadjáratának véget kell vetnie. Úgy gondolja, hogy Max és Lola rá akarja tenni a kezét a harmadik Napóleon-gyémántra is - a világ három legnagyobb, hibátlan gyémántjának egyikére, amely történetesen egy turistahajón lévő vándorkiállítás részeként éppen Paradicsom-sziget felé tart.

Sajnálatos módon Stan hatásköre nem terjed ki a Bahama-szigetekre, így kénytelen szövetkezni egy helyi rendőrnővel (Naomie Harris), és már ki is ötlik, hogyan csapjanak le a minden hájjal megkent Maxre és Lolára. Ez alatt egy helyi gengszter (Don Cheadle) saját tervet fabrikál a gyémánt megkaparintására.

Amikor az esküdt ellenségek végre összefutnak a földi Paradicsomban, Max baráti jobbot nyújt a frusztrált detektívnek, és nyájasan bemutatja neki a rafinált örömökben bővelkedő szigetet. Vajon Max és Stan örökös rivalizálásából igaz barátság szövődik? Max és Lola talán nem is akarja azt a gyémántot? És ha mégis? Vagy tényleg befejezik ékszertolvaj-pályafutásukat? Stan igazat mond, vagy rejteget valamit? Mire a nap végül lenyugszik és a harmadik gyémántot is ellopják, ki lesz az, aki elégedetten elsétál vele?

Info

Beau Flynn és Tripp Vinson producerek bukkantak rá Paul Zbyszewski eredeti forgatókönyvére. A stúdió és a producerek egyetértettek abban, hogy Max Burdett mestertolvaj szerepére a legideálisabb jelölt Pierce Brosnan lehet, akit világszerte James Bondként, a 007-es ügynökként ismernek.

Beau Flynn így emlékszik vissza a szereplőválogatásra: „Amikor magunk elé képzeltük Max karakterét, Pierce-re gondoltunk, de először túl nagy falatnak tűnt. Amint ő is érdeklődést mutatott, mindent bedobtunk, hogy meggyőzzük: csak ő játszhatja el Max Burdett szerepét. Attól a pillanattól kezdve az egész film kezdett alakot ölteni."
„Imádom a műkincstolvaj-filmeket - mondja Pierce Brosnan -, ez a harmadik ilyen jellegű filmem, a Dupla csavar és A Thomas Crown ügy után, ami felteheti a koronát a sorozatomra."

„Lola szerepére olyasvalakit szerettünk volna - magyarázza Beau Flynn producer -, aki néha borsot tör Max orra alá, miközben mindig a veséjébe lát. Salma Hayek nagyon közvetlen személyiség, izzott a levegő közte és Pierce között a forgatás alatt."

„Mindig nagy rajongója voltam Pierce-nek - vallja Hayek - és már régóta vele akartam dolgozni. Nagyon tehetséges színésznek tartom. Ebben a filmben a karaktere nagyon laza, spontán, néha kissé lökött is. Kócos a haja, van egy kis szakálla - nagyon jól áll neki! A film pedig tele van kalanddal. Ez egy olyan pikáns sztori, amitől az ember ellenállhatatlan kényszert érez arra, hogy gyorsan nyaralni menjen."

„Szeretem a fordulatos krimiket - mondja Brett Ratner rendező -, sok kitűnő film született már ebben a műfajban, de e film még hozzáad valami egyénit: a nagyszerű kapcsolatok, érzések és a komédiázás ügyesen kimunkált ötvözetét. Benne van Max és Stan fura kapcsolata, amolyan Éjszakai rohanás-módra, a két tolvaj, Max és Lola romantikus párosa, valamint a Stan és Sophie között bimbódzó viszony, ami így együtt igazán érdekfeszítő egyveleget alkot.

Sohasem csináltam még ilyen jellegű filmet. Sok műfaj keveredik benne, egyfajta átmenetet képez az akció, a dráma, vígjáték és a románc között. A hangsúly nem a rabláson van - remélhetőleg ezt a nézők is érzékelni fogják -, hanem a szereplők kapcsolatain és belső értékein. Remélem, hogy az előadás végén a nézők mosolyogva távoznak a moziból, de közben beleszeretnek a film hőseibe."


Miután a két főszereplőt, Pierce Brosnant és Salma Hayeket kiválasztották, a kulcsszereplő FBI-ügynök, Stanley P. Lloyd szerepét Woody Harrelson kapta. Harrelsont az utóbbi időkben többet lehetett színpadon látni, mint kamerák előtt. „Amint ez a forgatókönyv a kezembe került - vallja Woody Harrelson -, azonnal beleszerettem. Nagyszerű krimivígjáték, ráadásul én egy FBI-ügynököt alakítok. Szép kis kilátások, ugye?"

Sophie, a Stannel Max üldözésére vállalkozó bahamai rendőrnő alakját a brit Naomie Harris alakítja. Ratner így emlékszik a válogatásra: „Az történt, mint a Segítség, apa lettem! esetében. Rengeteg kiváló színésznőt hallgattam meg, aztán Tea Leoni egyszerűen elcsente a szerepet a többiek orra elől; most Naomie Harris ugyanezt művelte. Az egyik dolog, ami miatt ő lett a befutó, az a Woody Harrelson és közte lévő összhang volt."

Mivel a történet nagy része egy karibi szigeten játszódik, a film készítői úgy döntöttek, hogy a Bahamákon fognak forgatni. Az alkotók a Kerzner International hatalmas Atlantis üdülőtelepét választották bázisul, a szereplők és a stáb Los Angelesből, Miamiból, és New Yorkból repült oda forgatni.

A bahamai forgatás 2003. október végétől karácsonyig tartott. A munka rengeteg kihívással járt a rendszertelen esőzés miatt. „Trükkös helyzet volt - vallja Beau Flynn producer -, de a stáb bámulatosan viselkedett, a szereplők fantasztikusan toleránsak voltak. Brett könyörtelen volt, még a Jóisten és az időjárás sem állíthatta meg. Minden áldott nap bőrig áztunk."
„Mindig is szerettem az ehhez hasonló filmeket - mondja Woody Harrelson. - Rengeteg csavar van benne és még több poén. Hab a tortán Salma Hayek és Naomie Harris szexis jelenléte, ja és persze ott van Pierce is. Vitathatatlanul érdekes, izgalmas és mulatságos darabnak ígérkezik."

„Ebben az üzletágban az a lényeg, hogy az emberek kikapcsolódjanak - mondja Pierce Brosnan. - Remélhetőleg, amit összehoztunk, ezt a hatást fogja elérni."

„Ez a mozi olyan, mint egy francia film - mondja Ratner. - Úgy van vége, hogy a nézőnek még el kell gondolkodnia azon, hogy mivel is végződhet igazából a történet. Már alig várom a film folytatását!"

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkári támogatással került kormányhoz

Sokféle karrier létezik, elindulhatunk a gazdagodás irányába, másokat a rang, a hatalom vonz, Mihályi Ildikónak se volt szerény a vágya, mindenáron kormányhoz szeretett volna kerülni. Három év kísérletezés után célhoz ért. Csakugyan kormányos helyre került, és ennek már negyvennégy éve. Azóta ül autó, majdnem kivétel nélkül személyautó volánja mögött. Tovább olvasom