Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Premierfilm: A mandzsúriai jelölt

Bennett Marco őrnagy (Denzel Washington) nem tud aludni éjszakánként…
De az éjszakái egészen másról szólnak: álomszerű emlékei sokkal riasztóbb és baljóslatúbb képet őriznek arról a bizonyos sivatagi akcióról. Marco azon tépelődik, hogy - a hivatalos verzióval ellentétben - a tűzharcban meghalt két katonára valóban sötétebb sors várt-e, és felmerül benne a gyanú, hogy talán Shaw sem az a dicsőséges hős, akinek tartják.

Amikor Shaw - anyjával, a befolyásos szenátorral (Meryl Streep) a háttérben - biztos alelnökjelöltként jelenik meg a nemzeti politika színpadán, Marco úgy érzi, utána kell járnia erősödő gyanújának. A katonai tisztviselők kételkednek épelméjűségében, Shaw-t pedig egyre szorosabb biztonsági háló veszi körül. Marco versenyt fut az idővel, hogy még a Fehér Ház győzelme előtt feltárja az elképzelhetetlen, sokkoló igazságot.

Infó

A film alapjául Richard Condon népszerű regénye szolgált, valamint John Frankenheimer ebből készült 1962-es filmje, melyben Frank Sinatra játszotta a főszerepet. Most Denzel Washington volt az alkotók első számú jelöltje az űzött Marco szerepére, és az Oscar-díjas színész azonnal igent is mondott rá.

Tina Sinatra producer:
„1991-ben megkérdeztem apámat, mit szólna a film felújításához, ő pedig azt válaszolta, hogy jó lenne, és hogy a sztori manapság sokkal szélesebb közönséget vonzana - mondja a producer, aki később a teljes jogokat megszerezte. - Számomra az a legfontosabb, hogy megőrizzük az emberi történeteket, melyek alapvetőek egy ehhez hasonló filmben. A film emberi oldala időtlen, és a háborús jelenet felújításának szintén van jelentősége, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy politikai szempontból mennyire fontos manapság a világnak ez a része."


Denzel Washington:
„Ha olyan szerep vár rád, melyet korábban egy másik színész már eljátszott, mindig el kell döntened, hogy megnézed-e az ő interpretációját, vagy sem. Én inkább nem néztem meg az eredeti filmet, hogy a figuráról alkotott kép teljesen a sajátom lehessen. A történet rendkívül érdekes és bonyolult, az általam játszott szereplő nem kevésbé.
A sivatagi akcióról szóló emlékei nem egyeznek azzal, amit az álmaiban lát, és amit igaznak hisz. Tehát nagyon erős konfliktus dúl benne. Megtanították neki, mit mondjon, de ez nem az, amit valójában érez."
Egyik katonatársa az övéhez hasonló lidércnyomásos álmokról számol be, ő azonban nem érzi szükségét, hogy bármit is lépjen - egészen addig, amíg Shaw váratlanul ringbe nem száll az alelnöki címért. Marco útját keresztezi Shaw anyja, Eleanor Shaw szenátor, aki bármilyen manipulációra hajlandó, csak hogy a fiát a hatalomban lássa. A félelmetes szenátor szerepében Meryl Streep tűnik fel.

Meryl Streep:
„Tetszett, ahogy a forgatókönyvben Ellie Shaw-t jellemezték: ’kortalan nő, lágy vonalai elrejtik éles karmait és titángerincét’ - Hogy is ne találtam volna élvezetet egy ilyen érdekes karakter megformálásában?"
Raymond Shaw, a címbeli „mandzsúriai jelölt" szerepét Liev Schreiber kapta.

Liev Schreiber:
„Raymond kényszerű hős, akinek hírneve - legnagyobb döbbenetére - a politikai karrierjét és anyja ambícióit táplálja. De hiába kerül hatalmi pozícióba, teljesen fegyvertelen az anyjával szemben, aki mindenben ellenőrzi, és néha még azt is megmondja, milyen ruhát vegyen fel… Meryl a mélység és a szeretet képessége mellé rejtett gyengédséget is vitt, mely meglepi majd a nézőket."


Jonathan Demme rendező:
„Az amerikaiak 2004-ben az elnökválasztással vannak elfoglalva. El sem tudnék képzelni alkalmasabb időpontot, hogy sötétebb témákat vessünk fel a politikai folyamatról és az azt aláásni igyekvő erőkről… Szerintem Denzel minden idők legjobb színészei közé tartozik. Nem könnyű olyan embert eljátszani, akinek kétségbe vonható az épelméjűsége - pláne, ha ez az ember önmagát is megkérdőjelezi. Denzel tökéletesen megragadta a lényegét. A mély és gazdag rétegek, melyeket a figurába vitt, az egész filmet gazdagítják… Szeretek nagy csapattal dolgozni - mondja Demme. - Ebben a filmben rengeteg nagyszerű szerep van, melyeket tehetséges színészek keltenek életre. Jó érzés megfigyelni, ahogy minden egyes epizódszerep ragyogni kezd, mert kiváló színészek állnak mögöttük."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország

Tovább olvasom