Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Prágában tárgyal Sólyom László

A magyar köztársasági elnök üdvözölte, hogy a cseh miniszterelnök levele, amelyben bocsánatot kér a szudéta-németektől, a csehországi magyarokra is vonatkozik. Úgy vélte, ez lecsillapíthatja a politikai és az emberi kedélyeket ebben az ügyben. Sólyom László szerint a Benes-dekrétumok kérdése nem jelent problémát a magyar-cseh kapcsolatokban.
Jirí Paroubek cseh miniszterelnök szerint a csehországi magyarokra is vonatkozik kormányának tavalyi nyilatkozata, amelyben megkövette a csehországi német antifasisztákat a II. világháború után őket ért jogsérelmekért. "Magyarország üdvözli ezt a levelet" - jelentette ki a magyar köztársasági elnök.

Szomszédok vagyunk

A magyar államfő, aki kétnapos munkalátogatásra érkezett a cseh fővárosba, Václav Klaus cseh köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásai után nyilatkozott a sajtónak. Sólyom László kijelentette: a Benes-dekrétumok kérdése nem jelent problémát a magyar-cseh kapcsolatokban. Sólyom László és Václav Klaus egyetértett abban, hogy Magyarország különleges viszonyt ápol Csehországgal, s bár nincsenek közös határaink, mindkét ország tiszteletbeli szomszédjának tekinti a másikat.

Közös érdekérvényesítés

Václav Klaus szerint a felek megvitatták, hogyan tudnának közösen fellépni az Európai Unióban és más nemzetközi fórumokon a közös érdekérvényesítés erősítése céljából. "A jó visegrádi együttműködéssel felértékelődik Közép-Európa súlya az Európai Unióban" - jelentette ki a magyar államfő.

1956

Klaus sajtótájékoztatón bejelentette: a visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - köztársasági elnökei szeptemberben, a Prágától mintegy 20 kilométerre nyugatra fekvő Lány kastélyában találkoznak. "Egyúttal örömmel elfogadtam Sólyom László meghívását, hogy októberben Budapesten részt vegyek az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulójának ünnepségein" - tette hozzá.

hirtv.hu/Napi Online

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hegedűs remekelt

asztalitenisz Széchenyi-Uniqa–Mohács 6–12

A győri Széchenyi-Uniqa… Tovább olvasom