Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Porfelhőt kavaró autók a töltésen

A győri Aranyparthoz, a töltésre sokan járnak ki sportolni. Közülük szóltak néhányan szerkesztőségünknek: zavarja őket, hogy az autósok nagy sebességgel, hatalmas porfelhőt kavarva közlekednek arra. A vízügy megígérte: pótolja a behajtani tilos táblát.
Az egyetemi kollégiumok mögötti Mosoni-Duna-töltés, a városközponthoz közeli zöld rész csodás, folyóparti környezete miatt a sétálók, a kutyasétáltatók, a kocogók, a kerékpározók és újabban a nordic walkingozóknak is kedvelt helye. Ez utóbbi, a síbothoz hasonló eszközt használó, a sífutás mozdulatait utánzó, ízületkímélő szabadidős tevékenységnek, túrázási formának a hívei jelezték szerkesztőségünknek: a sportolás élményét nagyban rontja, hogy a töltésre autók is felhajtanak.
Nem is az a gond, hogy miattuk félre kell húzódniuk, hanem, hogy hatalmas, hosszan kavargó porfelhő marad utánuk. Így a jó levegőre vágyók szinte többet ártanak egészségüknek, mint használnak. Ha kérték a járművezetőt, hogy lassítson, otromba karjelzés volt a válasz. Bicikliző olvasónk, aki egy autós gyors közeledése miatt még időben lehúzódott a töltés aljához, szemtanúja volt, amikor egy futástól megizzadt sportolót beterített a por. Még sorolhatnánk a hasonló eseteket, melyek alapján a közös kérés az: újra tiltsák meg a felhajtást a töltésre, ahogy régebben, mikor ezt tábla jelezte. Azonban mint utánajárásunkkor kiderült, erre a legnyomósabb okot nem is a kikapcsolódók szolgáltatják, hanem a védművek védelme.
Kertész József, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szigetközi szakaszmérnökségének vezetője elmondta: az igazgatóság kezeli az árvízvédelmi töltést, amelyen fontos a forgalom korlátozása. Sok helyen közlekedési tábla, például behajtani tilos tábla jelzi a korlátozást. Meglétüket az igazgatóság rendszeresen ellenőrzi. Sajnos a táblákat, a sorompókat is gyakran megrongálják vandálok, egyet pedig nemrégiben elloptak, épp az említett helyről, de hamarosan újat tesznek ki.
– A töltéseken nem lehet járművel közlekedni, kivéve egy helyen, az egyetemi kollégiumok mögött addig, ameddig betonozott az út. A korlátozás betartásának ellenőrzéséhez a rendőrség együttműködését kértük. A védvonal állapotának biztosítása miatt van erre szükség. Ezért ezúton is kérem az autósokat, értsék meg ezt – hangsúlyozta Kertész József és megemlítette: gátőreik is gyakran tanúi a sofőrök agresszív viselkedésének. Győrött Bácsánál pedig száguldozó vadmotorosok rongálják a töltés oldalát. Erről már bejelentést tettek a rendőrségnek. A szakaszmérnökség vezetője azt javasolja: aki rongálót, szabálytalankodót lát, szintén tegye ezt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom