Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Pleschinger: Matolcsy nem szivárogtatott

Az NGM egykori államtitkára maga is részt vett az ominózus beszélgetésen, melyen Matolcsy állítólag bennfentes információkat szivárogtatott ki. Pleschinger azonban cáfol.
Pleschinger Gyula az origo hírportálnak azt állította, nem igaz, hogy Matolcsy György bennfentes információt adott volna át a Goldman Sachs pénzintézet képviselőinek 2011 novemberében.

Az MNB Monetáris Tanácsának külsős tagjai, az NGM egykori államtitkára, aki maga is részt vett a Goldman Sachs pénzintézet képviselőivel lefolytatott üzleti ebéden, a hírportálnak azt nyilatkozta, hogy Wiedermann Helga Sakk és póker című "regényében" leírtakkal szemben az ebéd alkalmával semmilyen hivatali titok vagy bennfentes információ átadására nem került sor, így az sem hangzott el, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalaphoz és az Európai Unióhoz fordult.

Pleschinger szerint a valóságban a könyvben leírt rejtélyes telefonbeszélgetés sem történt meg, az ebéd ideje alatt egyik tárgyalópartner sem hagyta el az asztalt.

Wiedermann Helga, Matolcsy György egykori kabinetfőnöke Sakk és póker című könyvében azt írta, hogy Matolcsy György 2011. november 17-én együtt ebédelt a Goldman Sachs bankárjaival, és az ebéden a könyv szerint Matolcsy "csak úgy mellékesen megjegyezte", hogy Magyarország aznap délelőtt felvette az IMF-fel a kapcsolatot. A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen" - írta Wiedermann Helga.

A könyv alapján a baloldali összefogás lemondásra szólította fel Matolcsy György jegybankelnököt, amiért 2011 őszén nemzetgazdasági miniszterként "bennfentes információkat szivárogtatott ki" bankároknak.

Baja Ferenc, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján egyben azt kérte, hogy a legfőbb ügyész rendeljen el vizsgálatot, mert felmerül a minősített adattal való visszaélés, a hivatali visszaélés és a bennfentes kereskedelem gyanúja.

Katona Tamás, a MNB felügyelőbizottságának tagja, volt pénzügyminiszteri államtitkár szerint teljesen világosan látszik, hogy Matolcsy György akkora kockázatot jelent az ország pénzügyi biztonságára, ami nem vállalható. Elmondta, miután Matolcsy György "egy nagyon fontos titkot kifecsegett" a Goldman Sachs szakértőinek, oly mértékben megnőtt a forinttal való kerekesedés, ami nem minősíthető véletlennek. Goldman Sachs helyesen következtetett, ugyanis amint Magyarország bejelentette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások folytatását, megerősödött a forint - fejtette ki.

A MNB csütörtöki, a jegybank honlapján olvasható közleményében azt írta: "Wiedermann Helga gazdasági regényében egy fikciót ír le, természetesen az NGM-et vezető miniszter nem tájékoztathatta a befektetőket arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, hanem több lehetőség között ezt is, mint követhető utat jelölte meg".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cigit elszívta, a piát megitta Zsolt

A 37 éves férfi háromszor ment be egy üresen álló házba, ahonnan szeszes italokat és cigarettát… Tovább olvasom