Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Plágiumbizottság: Gyurcsány dolgozata nélkül nincs érdemi döntés

A plágiumgyanút vizsgáló bizottság nem tud érdemi határozatot hozni Gyurcsány Ferenc szakdolgozata nélkül.

A Gyurcsány Ferenc diplomamunkájával kapcsolatos plágiumgyanút vizsgáló pécsi egyetemi bizottság oldalszám szerinti egyezést talált a volt miniszterelnök szakdolgozati bírálatának és volt sógora diplomamunkájának szövegében, de addig nem tud érdemi határozatot hozni, amíg nem áll rendelkezésre a politikus dolgozata.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora kedden Pécsen, a plágiumgyanút és a szakdolgozat eltűnését vizsgáló bizottságok munkájának eredményéről tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Gyurcsány Ferencnek A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel írt szakdolgozatának 1984. május 9-én készített egyoldalas bírálatában szereplő szöveg- és szövegrészlet-kritikák oldalszámra vonatkozó utalásai mutatnak oldalszám szerinti egyezést Rozs Szabolcs négy évvel korábbi, azonos című dolgozatával.

"A bírálati szöveg és a Rozs Szabolcs-szakdolgozat szövegének egybevetése azonban nem alkalmas eljárás arra, hogy a bizottság jogi természetű megállapításokat tegyen Gyurcsány Ferenc szakdolgozatával kapcsolatban" - hangsúlyozta a rektor.

Megjegyezte, hogy Rozs Szabolcsnak idén május 3-án, a földrajzi intézetben megtalált diplomamunkája hiteles és eredeti. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy e munkának a bírálata nincs meg, így azt nem tudták összevetni a Gyurcsány-dolgozat bírálatával.

Bódis József szólt arról, hogy Gyurcsány Ferencnek az 1984-ben, a PTE jogelődje, a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán leadott szakdolgozata 2012 májusában nem lelhető fel az egyetemen. Megjegyezte: egy 1990-ben készített bibliográfia szerint még megvolt, az 1999-2000-ben végzett állományrevízió alkalmával már nem találták, ahogy két másik diplomamunkát sem.

A rektor az azonos című szakdolgozatokkal kapcsolatban általánosságban elmondta: a felsőoktatási intézményekben bevett gyakorlat, hogy az oktatók több éven keresztül azonos témákat javasoltak hallgatóknak, akik ezt követően szó szerint ugyanazt a címet adták diplomamunkáiknak. "Ez magyarázza az esetlegesen előforduló azonos dolgozatcímeket. Egy azonos témát ugyanakkor számos módon fel lehet dolgozni, meg lehet közelíteni" - mutatott rá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a PTE ettől függetlenül a jövőben is minden plágiumgyanús esetet kivizsgál.

Bódis József kitért rá, hogy az egyetem megvizsgálta az elmúlt héten napvilágot látott információkat is, amely szerint Gyurcsány Ferenc nem vizsgázott bizonyos tantárgyakból, illetve nem jogszerűen nyert felvételt az intézmény közgazdaságtudományi karára, ahol a második diplomáját szerezte.

Elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc minisztériumi hozzájárulással nyújthatott be felvételi kérelmet a karra, de kikötötték, hogy az iratokhoz határidőre csatolnia kell főiskolai oklevelét. "Az akkori szabályok szerint, ideértve a miniszter általános hatáskörét is, Gyurcsány Ferenc felvétele nem volt jogellenes, és tanulmányait az akkor hatályos előírásoknak megfelelően kezdte meg 1984 őszén a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán" - tette hozzá Bódis József.

A rektor kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a rendelkezésre álló dokumentumok szerint Gyurcsány Ferenc a felvételhez minden korábbi tanulmányi kötelezettségének eleget tett, beleértve a gyakorlati oktatást is.

Bódis József szerint mindezek nem változatnak azon, hogy a szakdolgozat tanulmányi és jogi jellegét tekintve nem más, mint egy írásbeli záróvizsga. "A szakdolgozat nem minősül tudományos munkának, így általában nem képvisel tudományos szintű, maradandó értéket. Ennél fogva a szakdolgozatokra nem vonatkoznak a tudományos doktori fokozat (PhD) megszerzése érdekében írt doktori értekezésekre vonatkozó előírások, így a kötelező nyilvánosságra hozatalra vonatkozó jogszabályi rendelkezések, és a megőrzésre vonatkozó előírások sem" - hangoztatta.

Véleménye szerint az egyetem és jogelődei felelős felsőoktatási intézményként jártak el. Jogszabályi kötelezettség hiányában a jogelőd Janus Pannonius Tudományegyetemen hatályos szabályok szerint a karok önállóan rendelkeztek a szakdolgozatok őrzéséről, selejtezéséről. Egyes karokon a bírálók külön javaslata hiányában azokat öt év után selejtezték, az akkor hatályos szabályok ugyanis vagy nem írtak elő megőrzési időt, vagy azt öt évben határozták meg.

Hozzáfűzte, a jogutód PTE-n 2010. szeptember 30-án lépett hatályba a ma is érvényben lévő iratkezelési szabályzat, amely kimondja, hogy a szakdolgozatok, diplomamunkák iratai nem selejtezhetőek, és azokat tizenöt év után levéltárba kell adni.

"A mostani eset, valamint a digitalizált archiválás lehetőségének alapján az egyetem intézkedett a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatáról, és egy minden karra érvényes, egységes szabályrendszer kidolgozásáról, amely a diplomamunkák elektronikus tárolásán alapul. Ez a PTE több karán már napjainkban is így működik, az egyetem vezetése a módszert a következő tanévtől azonban valamennyi karra kiterjesztené" - mondta Bódis József.

A rektor végezetül jelezte: a PTE a szakdolgozatok tárolásának témakörében a jövőben már kizárólag a minden karra vonatkozó egységes szabályok és eljárásrend kidolgozásával foglalkozik, a volt miniszterelnöknek a jogelőd intézményben évtizedekkel ezelőtt folytatott tanulmányaira vonatkozó ügyet lezártnak tekinti.

Olvasóink írták

 • 7. gjozsi88 2012. május 16. 19:29
  „még annyit!

  Arra a világválságra gondolsz, amelyik a lengyeleknél 4%-os a szlovákoknál 3%-os gazdasági növekedést hozott abban az időszakban, mikor mi 1,5%-ot visszaestünk?????
  Rájuk nem hat????
  Pedig a Bajnai kormány alatt a miénknél rosszabb volt az országkockázatuk!!!!”
 • 6. gjozsi88 2012. május 16. 19:27
  „fortuna54!
  Sokadszor irom le!
  Ezt a mértéktelennek tartott adósságot.....ami egyébbként középmezönyben volt és világelsők közti költségvetési hiánnyal finanszirozták 265 ft euro árfolyam mellett, 175 bázis CDS országkockázati feláron, 5,5% átlagkamatra!
  Ezt a fidesz nem volt képes csak 280-324 ft euro árfolyam ingadozás közt, 500-710 bázis CDS feláron, 8-10,5% kamatra sem finanszirozni!
  Azaz az adósság ugyan az, csak a két kormány közti hitelesség különbség okán az kondicióink most sokkal rosszabbak!

  Egyébbként nem fizetjük vissza, mert egyrészt úgy tünt el 3000 milliárd magánpénztári vagyon, hogy nem csökkent az adósság!!!
  Arról nem beszélve, hogy a 2004-es uniós csatlakozásunk okán változó számitási mód miatt ami az 54%-ban nem volt bennt, de létezett.....az FHB bujtatott adósság és a lakáshitelek állami garanciái, azaz a fidesz sara......az is előkerült!
  A 80%-ba bennt van, noha nem a szocik csinálták!!!!
  A finanszirozási különbséget fennt már érzékeltettem!

  Tudom, hogy erre sem fogsz lépni semmit.....itt elhallgatod, máshol kezded előlről a demagógiát!!!!
  Nem érdekelnek az általam hozott a fidesz vezetésű KSH, AAK adatai sem!!!!”
 • 5. fortuna54 2012. május 16. 16:13
  „Jozsi a gyurcsányék nagy adóságát kell visszafizetni,plusz a világválság.”
 • 4. gjozsi88 2012. május 16. 15:20
  „fortuna54!
  Nyugtass meg, hogy nem tévedésnek látod az orbáni blamát????
  Főként a ha szocik 175-ös országkockázatát tönkretett országnak tituláltad.......most 500-710 közt van!!!!”
 • 3. fortuna54 2012. május 16. 09:38
  „Cirmos,te ugye nem tévedhetsz?”
 • 2. cirmos10 2012. május 15. 17:05
  „Nem nagyon értem, hogy mi oka lenne Gyurcsánynak lelépni a politikából, ha még állna is az az állítás, hogy történt plágium. Nem tölt be semmilyen állami funkciót, A saját pártjának és szimpatizánsainak feltehető, hogy így is jó lenne.
  A jobboldal mindenképp támadja, még akkor is ha valamiben igaza van. Tehát a helyzete , a megítélése alapjában nem változik sem így sem úgy...Ha azt vesszük, hogy a jelenlegi miniszterelnök rendszeresen ellentmondó tetteket hajt végre a választások előtt tett nyilatkozataiban foglaltakban lévőkkel.... Ezt még a Wikiliszt előtt is elismerte....De semmi sem történt azóta sem. Még csak bocsánatot sem kért a szavazóktól... Ez a hajcihő csak lejáratásra megy , mert jönnek a választások , s újból elkezdte a jobboldal a Gyurcsány ellenes kampányt..Nem érdekel egyébként mi történik vele, de a lóláb kilóg annak , aki figyeli a politikai manővereket.....A mindennapi megélhetési, boldogulási gondok -kal kellene inkább foglalkozni azoknak, akik a folyamatos hisztizést gerjesztik. Persze nekik valószínűleg nincs ilyen gondjuk. Sőt az egykulcsal még jól is járnak....”
 • 1. embertelen 2012. május 15. 14:58
  „A bizottság addig nem tud érdemi határozatot hozni, amíg nem áll rendelkezésre a politikus dolgozata. Ez aztán a részrehajlás, bezzeg a Hír TV nem vacakolt, azonnal meghozta a határozatot, hogy Gyurcsány lopott. Lehet, hogy igaz, hogy lopott, csak még azt nem tudni, hogy mit, talán kiflit, mint Selmeczi az élelmiszerboltban, vagy hárommilliárd forint magánnyugdíjat, mint Orbán?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyulni akar a kulcsi mészáros

A kulcsi gyilkosság gyanúsítottja maga kérte pszichiátriai gyógykezelését. Tovább olvasom