Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Pintér: hétfő estére jelentés készül a tapasztalatokról

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák - mondta Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap délután Budapesten, sajtótájékoztatón.
A miniszter bejelentette: már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, mivel az áramellátás gerinchálózatából 240 oszlopot tört szét a vihar. Ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató cég.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában. Az újságírók kérdésére, hogy miért nem kérték korábban a honvédség segítségét és eszközeit, azt mondták: nem volt rá szükség.

Hozzátették: az úton rekedt emberek biztonságba helyezéséről egyebek között a katasztrófavédelem által biztosított melegedőbuszokkal, továbbá 227 melegedőhely megnyitásával gondoskodtak.

Bakondi György tájékoztatása szerint a három nap alatt a katasztrófavédelem erői összesen 1692 esetben avatkoztak be. Az OKF vezetője szerint felkészülten, szervezetten reagáltak a megfelelő erők és eszközök alkalmazásával, sikeres volt a beavatkozásuk.

Pintér Sándor szerint "Európa eddig ismert legnagyobb márciusi viharát éltük át". A miniszter elmondása szerint a vihar és a hófúvás miatt mintegy 270 ezer ember került veszélybe, nagyon sokan voltak a közutakon.

Beszámolt arról, hogy a katasztrófahelyzetet megelőzően többszörös riasztást adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már szerda este 19 óra 30 perckor jelezte: rendkívül erős vihar várható. Csütörtökön megerősítették, hogy akár 120 kilométer/órás szél is kialakulhat. Az OKF a hírek ismeretében Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében a helyi sajtón keresztül tájékoztatta az embereket, hogy lehetőleg ne induljanak útnak. A katasztrófavédelem csütörtök délután ugyanerre már országos szinten is figyelmeztetett - tette hozzá a miniszter.

A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került" - mondta a miniszter.

Pintér Sándor szerint az, hogy ilyen eredményesen sikerült megoldani a helyzetet, annak köszönhető, hogy csütörtökön délután a katasztrófavédelem és a rendőrség egységeivel felállt az Operatív Törzs, amely a mentőszolgálattal, valamint a katonasággal is együttműködött. A miniszter kiemelte a nemzetközi összefogást is, hiszen Ausztria és Szlovákia belügyminiszterei is segítették a mentési munkálatokat szervezéssel, eszközzel egyaránt.

A miniszter kiemelte: a katasztrófahelyzet miatt egy ember sem hűlt ki az autókban, minden emberi életet sikerült megmenteni a lezárt útszakaszokon. Papp Károly országos rendőrfőkapitány is megerősítette: sem pénteken, sem szombaton nem történt halálos kimenetelű közúti baleset a hóhelyzettel összefüggésben.

Az elzárt gépjárművekben nem keletkezett kár, nem volt fosztogatás, illetve lopás. Elmondták ugyanakkor, hogy a leszakadt vezetékeket színesfém-tolvajok próbálták meg ellopni. Papp Károly viszont elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is előállították a tolvajokat, utóbbi helyen már az orgazdát is megtalálták a rendőrök.

Papp Károly azt is elmondta, hogy a rendőrség csütörtökön 13 órakor rendelte el az országos törzs felállítását, amely megkezdte a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységének összehangolását, felügyeletét. Továbbá fokozott rendőri felügyeletet rendeltek el az érintett térségekben. Ezt a következő napokban is fenntartják - tette hozzá.

Az országos rendőrfőkapitány kitért arra is, hogy az elmúlt 3 nap alatt mintegy 15-szörös volt a police.hu rendőrségi portál látogatóinak száma. Az ORFK kommunikációs szolgálata 518 közleményben tájékoztatott az eseményekről.

Olvasóink írták

 • 13. embertelen 2013. március 18. 09:46
  „Csak tudnám, hogy minek ez a jelentés, amikor az öntömjénező Giró-Szász már lenyilatkozta, hogy 100 %-ig minden rendben volt, ami persze a pofátlanság teteje.”
 • 12. Sztella07 2013. március 18. 05:55
  „Nem a jelentést kellene lerakni az asztalra, hanem a lemondási kérelmet! Egy ilyen eset után külföldön fejek hullana, Magyarországon pedig kitüntetéseket osztanak. Csak azért merek külföldre hivatkozni, mert az a kormánynak is igen jól megy ha díjakat kell emelni.”
 • 11. miracle 2013. március 17. 21:33
  „A jelentésben ez lesz: a hivatalos szervek kitűnőre vizsgáztak, kitüntetést érdemelnek.
  Ellenben a felelőtlen autósok azok hatalmas havazást és még nagyobb szelet okoztak.”
 • 10. onem 2013. március 17. 21:03
  „A TEK nem csak facebook-ot ellenőrzi, a szerkesztő meg holnap is dolgozni szeretne!”
 • 9. gonzo 2013. március 17. 20:46
  „Elég hamar süllyesztőbe került ez a cikk.Még két órát sem élt meg a nyitólapon.”
 • 8. oPTiKa 2013. március 17. 20:18
  „Ausztriában és Szlovákiában biztos nem esett a hó és csak Magyarországon fújt a szél...”
 • 7. onem 2013. március 17. 20:17
  „Ez lesz a jelentésben:
  Veszélyhelyzet kihirdetésére csak és kizárólag a kormány jogosult, de a kormányfő Brüsszelben, helyettesei szintén külföldön lovagoltak vagy hasonló fontos bohóckodásban vettek részt, így a törvényi feltételek fennállta ellenére nem volt aki veszélyhelyzetet hirdessen. A katasztrófavédelem és elhárítás politikai és szakmai vezetésében hatalmas volt a káosz. Pedig a központosítás következtében minden erőforrás a rendelkezésükre állt, és csakis ők gazdálkodhattak volna vele!
  Az, hogy nem lett még komolyabb katasztrófa csak az önszerveződő helyi közösségeknek, az utakon hősiesen küzdő helyi rendőröknek, tűzoltóknak és az Ausztriából érkező segítőknek volt köszönhető.”
 • 6. sch01 2013. március 17. 19:55
  „Gratulálok! Pintér és Orbán megmentett bennünket! (Én ott voltam az M1-en 14.-én 16 órától15.-e 12 óráig!) Tapasztalatom amit Én tisztán megtudok ítélni és nem ennek a gyökér pintérnek kell helyettem megtenni, az nagyon lehengoló! Egy kalap <moderálva> az egész semmi információ segítség az pláne nem! Szóval ez a nagy magyar siker!!! Szégyen 23 éve ezek a <moderálva> modják meg hogy mi a jó nekünk!”
 • 5. Dwatson 2013. március 17. 19:38
  „Előre bűzlik a dolog!”
 • 4. gonzo 2013. március 17. 19:26
  „Arra ne legyen büszke a miniozter urak egyike sem,hogy nem halt meg senki mert az két dolgon múlt:az egyik az,hogy nem volt akkora hideg,a másik meg az,hogy a civil társadalom az első percben reagált és megkezdte a mentést és a bajba jutottak ellátását.Ha a civilek is a miniszter urak gyorsaságával reagálnak....inkább hagyjuk,hányingerem van ettől az önfényezéstől.
  Szintén ide tartozik:
  A pofám leszakad ekkora cinizmus láttán....

  Most futottam bele az RTL "Híradó"-jába,bár nem vagyok feltétlen híve a kereskedelmi adóknak a mostani helyzetben-amikor sokan beszélnek sokfélét-a leghülyébb is mondhat néha okosat elv mentén ezen adók "Híradóit" is megnézem,ha épp vanm rá módom.

  A Honvédségtől nyilatkozott valaki,egy magas rangú katona,lehet,hogy a főparancsnok,a tudóssítás elejét nem láttam-hogy ők már csütörtökön(!!!) a legmagasabb készültségben voltak,csak arra vártak,hogy felkérés érkezzék és indulnak is.
  Még hozzátette,hogy bizony a katasztrófahelyzetek kezelésének menetét át kell tekinteni és sok a javítanivaló.Interjút is ígért,ezt "rejtélyes okok" miatt később lemondta....

  Pintér állította,hogy a katonaságot IDŐBEN vetették be,előbb NEM VOLT RÁJUK SZÜKSÉG!!!(ez ebben a cikkben is olvasható)
  Riporteri kérdésre-Ön azt mondja,hogy egyesek 24 órája a hó fogjai voltak és a katonákra nem volt szükség?-Pintér érezhetően kínban volt,kivárt 2-3 másodpercet,aztán inkább választotta a további hazudozást a beégéssel/beismeréssel(UGYAN MÁR?AZT MEG HOGY GONDOLJÁK EGYESEK!!!!)szemben és szemrebbenés nélkül mondta:Nem volt rájuk szükség.Érdemes rákeresni és megnézni.

  Elképesztő.Megdöbbentő.Szégyenletes.Ez az ember egy miniszter.”
 • 3. dacista 2013. március 17. 19:17
  „Ha két napig ott lettek volna ezek az urak a hóban, kiváncsi lennék akkor is ennyire meg lennének magukkal elégedve?
  Ilyen siker-propagandát Észak-Koreában és Fehéroroszországban etetnek meg az emberekkel. Szégyen, hogy semmit nem tettek és még elvannak telve önmagukkal. Én inkább hiszek az osztrákoknak, megmondták: dilettanizmus, káosz, fejetlenség, szerencsétlenkedés volt! Még hogy máshol 3 napig nem mentették ki az embereket: Ausztria felől jött a vihar, ott pillanat alatt rendet tettek és még jöttek nekünk is segíteni. Ott szakemberek vannak, akik tudják mit kell ilyenkor tenni és teszik is amit kell. Nálunk meg sikerpropaganda, sajtótájékoztatók a jó meleg irodákban. Ez van.”
 • 2. kenderice 2013. március 17. 19:14
  „"Pintér: hétfő estére jelentés készül a tapasztalatokról" Miért gondolom, hogy ez egy gyözelmi jelentés lesz? Hiába,no:Magyarország jobban teljesít.”
 • 1. OCC 2013. március 17. 19:13
  „Politikai hozzáállástól független hazudik Pintér úr......
  Dehát ezt kell mondania......sajnos”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majd´ egymilliárdot nyert valaki a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 11. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a… Tovább olvasom