Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Pénteken költünk a legtöbbet

A bevásárlás még mindig női munkának számít, amire, ha lehet, a pénteket választjuk.

Többet költünk délelőtt

Legszívesebben péntenként vásárolunk valamely üzletlánc gyalogosan is könnyen megközelíthető boltjában. Többnyire készpénzzel fizetünk, s a beszerzéseket általában a háziasszonyok végzik. Többek között ez is kiderült a GfK Hungária által készített jelentésből. A magyar háztartások nagy része továbbra is minden nap vásárol valamilyen napi fogyasztási cikket. Az átlagos vásárlásonkénti költés 1 528 forint, ami növekedést jelent a megelőző évhez képest (1 386 forint).

A péntek a bevásárlás napja

A vásárlások számát tekintve továbbra is vezet tehát a pénteki nap (18 százalék), melyet a csütörtök és szombat alig lemaradva, fej fej mellett követ (16 százalék) – bár a szombati vásárlások aránya 2002 óta 1-1 százalékponttal csökkent. Az e napokon történt vásárlások értékét tekintve hasonló a helyzet: az egy héten vásárlásra elköltött összegek 20 százaléka, megközelítően 440 milliárd forint pénteken kerül az üzletek kasszájába. A második legnagyobb forgalom – mintegy 396 milliárd forint – szombaton realizálódik.

A heti vásárlásoknak összességében az 50 százaléka történik a hét e három legforgalmasabb napján, így e három nap képviseli az egy heti összforgalom mintegy 54 százalékát.
Általánosságban elmondható, hogy a vásárlások 71 százaléka déli 12 óráig lezajlik. Bár a délutáni kosarak nagyobb értékűek, a forgalomnak így is 63 százaléka realizálódik ekkor.

Általában gyalog

A megközelítés módját tekintetében: bevásárolni – a korábbi évekhez hasonlóan – jellemzően gyalogosan járunk (70 százalék). E vásárlások azonban a forgalomnak mindössze 51 százalékát teszik ki. Az autós vásárlások teljes forgalomból való részesedése évről-évre növekszik és 2004-ben elérte a 36 százalékot. Az autóval elsősorban a hipermarketekbe és cash&carry üzletekbe jár a lakosság vásárolni.
A fizetés módját elemezve kiderül, hogy jellemzőbb még a készpénzes fizetés. A kártyás számlakiegyenlítés azonban növekedést mutat mind számát (3 százalék), mind az így történő fizetés értékét tekintve (9 százalék). Az ilyen fizetés – mely infrastrukturális beruházást igényel az üzlettől – elsősorban a hipermarketekben jellemző, ahol már a forgalom 27 százalékát adja.

Női munka?

A bevásárlás továbbra is jellemzően „női feladat". A vásárlások 62 százalékát a háziasszony intézi egyedül. legritkábban cash&carry üzletben vagy hipermarketben. A vásárlások körülbelül egynegyedében vesz részt egyszerre legalább két családtag.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sereghajtók vagyunk az internet felhasználásban

Magyarországon a lakosság 28 százaléka, a vállalatok 78 százaléka használta tavaly év elején… Tovább olvasom