Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Pelsó akció – régiónk adórevizorai a Balatonnál

Az APEH ellenőrzést szervezett a Balaton partjára, amelyhez a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság is csatlakozott.

A Kánikula II. ellenőrzés sorozat keretében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szervezésében bonyolították le a szokásos „balatoni akciót", amely ebben az évben a „Pelsó 2009" nevet kapta, utalva a tó partjának rómaiak által használt elnevezésére (Lacus Pelsó).
A társhatóságokkal közösen végzett vizsgálatok szervezésénél az APEH fokozottan ügyelt arra, hogy a párhuzamosan folyó ellenőrzések csak a szükséges mértékig terheljék az adózókat munkájuk végzése során. Ennek érdekében a közös munkát mind időben, mind térben folyamatosan koordinálták a szakemberek.

A régió illetékességi területén, a zalai partszakasz idegenforgalmilag kiemelt részein, a Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság hét revizori párosa végzett ellenőrzéseket: alapvetően a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítése, a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűsége illetve az értékesített áruk eredetének bizonylatolása témakörökben. Ezek mellett az ellenőrök fokozottan vizsgálták a pénztárgépek július 1-ét követő átállítási kötelezettségének betartását is.
Az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem csak munkaidőben, hanem hétvégén és éjszaka is „a területen voltak" az apehosok. Összességében az akció keretében elvégzett közel 120 ellenőrzésből minden negyedik hiányosságot tárt fel. A legtöbb probléma a nyugtaadási kötelezettség esetében jelentkezett, 31 százalékos kifogásolási aránnyal.

A revizorok találkoztak például olyan, délben nyitó, 20 hatszemélyes asztallal működő vendéglátó ipari egységgel, ahol nem sokkal a késő esti zárás előtt szinte teltház volt, s ennek ellenére a pénztárgép szerint aznap csupán 3 nyugtát állítottak ki. „Természetesen" a revizorok sem kaptak szabályszerű bizonylatot, csak úgynevezett „pincérblokkot". A legrosszabb statisztikát a keszthelyi piacon végzett egyidejű nyugtaellenőrzések adatai mutatták, ott 57 százalékban maradt el a szabályoknak megfelelő bizonylatolás.

A hiányosságok miatt több mint 30 határozat kiszabása várható, melyek összességében 6 millió forintot meghaladó mulasztási bírságot foglalnak magukba. Ezen felül legalább 10 esetben a 12 napos üzletbezárás, illetve tevékenység-felfüggesztés intézkedés elrendelésére is sor fog kerülni.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2009. július 28. 20:41
    „"A revizorok találkoztak például olyan, délben nyitó, 20 hatszemélyes asztallal működő vendéglátó ipari egységgel, ahol nem sokkal a késő esti zárás előtt szinte teltház volt, s ennek ellenére a pénztárgép szerint aznap csupán 3 nyugtát állítottak ki."
    A poént is le lehetett volna már akkor írni: a vendéglős azt állította, hogy az összes többi (!) vendég ismerőse és rokona és baráti szívességből megvendégeli éppen őket.
    Egy másik helyen meg azt mondták a (feketén) alkalmazottak, hogy rosszul látta az ellenőr, csupán a sátrat tartották, mert nagy volt a szél, ők nem szolgáltak ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legtöbb baleset augusztusban történik

A július, augusztus, szeptember hónapok az év legbalesetveszélyesebb időszakai – derül ki a… Tovább olvasom