Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Példátlan robbantásra készültek Európában

Egy héttel szeptember 11-e évfordulója előtt Németországban és Dániában is több terroristagyanús elemet tartóztatott le a rendőrség. A titkosszolgálatok meggyőződéssel állítják: a gyanúsítottak terrorcselekményre készültek, s közvetlen volt a fenyegetettség.
Németországban letartóztattak három muszlimot, akik több száz kiló vegyi anyaggal "soha nem látott dimenziójú", a madridinál és a londoninál is komolyabb terrorcselekmények elkövetésére készültek. Franz Josef Jung védelmi miniszter az ügyet úgy kommentálta: "közvetlen fenyegetettség állt fenn".

A kedd este őrizetbe vett gyanúsítottak - akik közül ketten német állampolgárok, egy pedig török - a rendkívül forgalmas frankfurti repülőtér és a ramsteini amerikai támaszpont ellen terveltek ki támadást.

Wolfgang Bosbach kereszténydemokrata politikus úgy nyilatkozott a német N24 televíziónak, hogy nincs kétségük afelől: a gyanúsítottak valami olyasmire készültek, aminek jelentős következménye lehetett volna.

Lövés is dördült

A három férfi letartóztatásában húsz rendőr vett részt: megrohamozták a nyaralót, ahol a gyanúsítottak éppen megkezdték az autóbombagyártást (összesen 730 kiló vegyi anyag volt a birtokukban). Egyes jelentések szerint néhány lövés is eldördült, egy rendőr pedig könnyebben megsérült.

A német Fritz G., Daniel S. és a vélhetően török Adem Y. által létrehozott terrorista sejtet már hónapok óta figyelték az illetékes hatóságok. Mindhármukat radikális iszlamistaként tartják számon, s több pakisztáni és német iszlamista csoporttal is kapcsolatban állnak.

A gyanú szerint a három férfi az Iszlám Dzsihád Unió (IJU) elnevezésű terrorszervezet német sejtjének tagja. A korábban elsősorban Közép-Ázsiában tevékenykedő, de az utóbbi időben Európát is mind inkább célba vevő szervezet szoros kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. A gyanúsítottak korábban állítólag Pakisztánban kaptak kiképzést.

Alá akartak merülni

A rendőri rajtaütés spontán volt: a nyomozók arra lettek ugyanis figyelmesek, hogy a gyanúsítottak bomba készítésére alkalmas kémiai anyagokat szállítanak két raktárhelyiség között. A rendőrség azért csapott le most, mert úgy látták, hogy a három férfi ismeretlen helyre akar eltűnni eddigi konspiratív lakhelyükről.

A terrorista sejtnek azonban a jelek szerint még nem voltak konkrét célpontjai: a repülőtér és a támaszpont mellett többek között egy night club is benne volt a pakliban. A terrorista csoport működését mindenesetre már a legelejétől nagyon komolyan vette a német titkosszolgálat: több száz fős kontingenssel követték nyomon a gyanúsítottakat, s ellenőrizték minden lépésüket.

A potenciális veszélyről az amerikai hatóságokat is értesítették, amelyek emiatt fölemelték a biztonsági szintet a megcélzott épületek környékén. A német szövetségi főügyész és a bűnügyi hivatal vezetője szerint a tervezett merényleteket az Egyesült Államokkal szembeni gyűlölet motiválta.

Zsúfolt térben robbantottak volna

Nem Németország az egyetlen európai állam, ahol terroristagyanús elemeket kaptak el a héten: a dán rendőrség nyolc embert vett őrizetbe tegnap, valószínűleg mindannyian kapcsolatban állnak az al-Kaidával.

A dán titkosszolgálat egy Koppenhágát megcélzó terrorcselekményt hiúsított meg, a hivatal vezetője, Jakob Sharf szerint a nyolc emberből hat dán állampolgár. A gyanúsítottak 19 és 29 év közötti fiatalok, akik Afganisztánból, Törökországból, Pakisztánból és Szomáliából vándoroltak be Dániába. A The Copenhagen Post értesülései szerint a nyolc emberből csak kettő ellen emeltek vádat, a többit bizonyíték hiányában elengedték.

Sharf úgy nyilatkozott, hogy a terroristák "nagyon zsúfolt területen" akartak robbantani. A titkosszolgálat tegnap összesen tizenegy helyszínen razziázott: az egyik ártatlan lakó a dán tévének azt is elmesélte, hogy a rajtaütés során hogyan evakuálták a házat, amiben él.

2005 óta a dán rendőrség három ehhez hasonló támadást vezényelt le terroristagyanús hálózatok ellen. Ennek utózöngéjeként négy gyanúsított tárgyalása éppen szerdán kezdődik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pillanatban zárták be a mátraszőlősi iskolát

Az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola… Tovább olvasom