Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Pékek ezrei kerülhetnek lapátra

Néhány éven belül pékek ezrei kerülhetnek lapátra, 21 ezer dolgozó állása kerülhet veszélybe.
Győr harmadszor adott otthont az Euroregionális Kenyérfesztiválnak a Veres-szakközépiskola területén. A Magyar Pékek Iparszövetsége, a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Veres Péter-szakközépiskola közös rendezvényén lovas karusszelbemutató, mazsorettbemutató és az alkalmi sátrak ínycsiklandó kenyér- és süteménykínálata várta az érdeklődőket. A szakma a kenyérfesztiválhoz kapcsolódó konferencián vett részt.

A Magyar Pékek Iparszövetségének elnöke, Ilonka Boldizsár a Kisalföldnek a pékségek helyzetét firtató kérdésére elmondta:
– Rendkívül nehéz helyzetben van a szakma, a pékek folyamatosan mennek tönkre, s zárnak be. Könnyen veszélybe kerülhet az úgynevezett magyar kenyér, amit a magyar vásárlók megszoktak – kezdte a választ Ilonka Boldizsár.

Az elnök szerint ez egyrészt annak a piaci nyomásnak tudható be, amit a multinacionális cégek idéznek elő: vevőcsalogatónak tartva a pékségek termékeit, leszorítják az árat. A pékek pedig nem bírják azt az árat érvényesíteni, ami a pici megélhetésüket jelentené.

– Ha emiatt az elkövetkező években a pékségek harminc százaléka tönkremegy, az magában is több mint hatezer ember munkanélkülivé válását jelentené – vetítette előre a jövőt Ilonka Boldizsár.
Az elnök, alátámasztva állítását, elmondta, hogy az egyik nagy kereskedelmi lánc 85 forintra szorította le a kenyér átvételi árát. Ezzel szemben maga 120 forintért árulja.

– A kettő közti különbség az övé, ebből látszik, mennyi a kereskedelem haszna. Ha nem adja neki ennyiért a pékség a kenyeret, szerződést bont vele a multi. A pékek a tartalékaikat élik fel.

Lapunknak arra a kérdésére, ennek is köszönhető-e, hogy a tegnapi kenyérfesztiválon alig volt maszek pékség, az elnök annyit válaszolt:
– Talán szervezés kérdése is, de azt is mutatja, hogy a pékek mennyire elkeseredettek. Főleg a kisebbek, mert őket sújtja legjobban ez a helyzet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncepcióalkotó testületet

állít fel a Fidesz

A Mi Győrünk néven két hét múlva áll fel az a pártok feletti, egyetemi, tudományos, sport- és… Tovább olvasom