Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Pécsi vízmű - Páva Zsolt: törvényes volt a birtokbavétel

Törvényes volt a Pécsi Vízmű birtokbavétele - jelentette ki Páva Zsolt (Fidesz), Pécs polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján.

Nem ingyen akarunk mi más tulajdonából egy darabot elvenni, ennek meg van az ára, amelyről remélhetőleg hamarosan meg tudunk állapodni. Ha nem, akkor majd a bíróság fog erről rendelkezni - jelentette ki Páva Zsolt.

Mint mondta: azért volt sürgős a birtokbavétel, mert jogellenes állapot állt fenn október elseje óta. Akkor hozta meg az önkormányzat azt a döntést, hogy a jövőben a Tettye Forrásház Zrt. a vízszolgáltatásra jogosult cég. A kisebbségi tulajdonos azonban többszöri kérésre sem járult hozzá, hogy az új zrt. szolgáltatni tudjon. "Készültem arra, hogy egy ilyen lépésre szükség lesz, miután a Suezben nem éreztem a tárgyalási készséget” - jelentette ki. (A Suez a vízműcég kisebbségi, francia tulajdonosa.)

Körültekintően jártak el, minden jogi problémára kitértek az előzetes megbeszélések során. A Pécsi Vízmű Zrt. pedig jogilag nem szűnt meg, de nincs üzemeltetési joga - tette hozzá. Páva Zsolt azt az információt szóbeszédnek értékelte, hogy a vízmű dolgozói sztrájkra készültek volna, és ezért volt szükség a hétfő reggeli akcióra. A tájékoztatón elhangzott: nyáron elvégezték a Pécsi Vízmű Zrt. átvilágítását, amelynek során szakmai kifogások nem merültek fel a cég működését illetően, ám a nyereséget nem forgatták vissza, ehelyett a pénzt a leányvállalatokba invesztálták.

A Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója, Winkler Tamás a sajtótájékoztatón közölte: 13 vezető beosztású dolgozót (köztük igazgatósági tagokat) nem engedtek be reggel az épületbe, irodáikat lepecsételtek, személyes holmijukat később, törvényes keretek közt átvehetik. További öt embert, köztük a vezetők asszisztenseit két hét fizetett szabadságra küldték. Hétfő reggel a vízmű pécsi ügyfélszolgálata sem nyitott ki.

Winkler Tamás elmondta: az átállás miatt volt szükség a bezárásra, kedd reggel már ismét várják az ügyfeleket. A sajtótájékoztatóra nem engedték be Gesztesi Lászlót, a Suez cég magyarországi fejlesztési igazgatóját és a Pécsi Vízmű Zrt. egyik kommunikációs munkatársát a polgármesteri hivatal biztonsági emberei. Páva Zsolt ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem kaptak meghívót az eseményre, az épületbe azonban természetesen bárki beléphet. Az ügy előzménye, hogy hétfő reggel egy őrző-védő cég emberei lezárták a Pécsi Vízmű Zrt. bejáratát, csak az alkalmazottakat engedték be, a vezetőséget nem.

A hétfő reggeli akció összefügg azzal, hogy Pécs közgyűlése múlt csütörtöki ülésén létrehozott egy céget a vízművek átvételére és üzemeltetésére. Az 5 millió forint tőkéjű Tettye Forrásház Zrt. a képviselők elképzelése szerint átvenné és tovább működtetné a helyi vízközművet, és alkalmazná a Pécsi Vízmű Zrt. dolgozóit. A Tettye Forrásház ügyvezetőjének Winkler Tamást, a Biatorbágyi Vízművek Zrt. jelenlegi, a Nemzeti Lóverseny Kft. egykori ügyvezetőjét választották.

Az indoklás szerint az önkormányzati cég alapítására azért volt szükség, mert a közgyűlés a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi, francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról. Kamarás Judit, a Pécsi Vízmű Zrt. kereskedelmi igazgatója az MTI-nek hétfő reggel azt mondta: az akció önkényes birtokbavétel, hiszen a társaság irányítását a tulajdonosok a cég közgyűlésén és a menedzsmenten keresztül gyakorolják.

Olvasóink írták

 • 2. gjozsi88 2009. október 08. 11:56
  „kolombela!
  Ez is egy abnormális gondolkodás!
  Ez olyan: én meg akarom venni a házadat(ugyanis az épület a franciák tulajdona és nem eladó), egy biztonsági céggel bemegyek oda, nem engedlek be és majd arra várok, hogy a bíróság kimondja, mennyiért vagy köteles nekem eladni!
  Naná, hogy zokon vennéd!
  Itt egy tulajdonjogi szerződést akartak felmondani, amit a másik fél nem fogad el, azaz, mint minden szerződéses jogvitát a választott bíróság dönt el, jogerősen! Addig ez a szerződés hatályban marad!
  Azaz nehéz jogszerűségről beszélni, a város lépése laikusként is ütközik a joggal! Arról nem beszélve, hogy ezeket az intézkedéseket az üzleti világ tökéletesen leköveti és a pécsi Fideszes polgármester intézkedéseit, a jövő várható kormányának irányával azonosítja, akkor ezt be is árazza vagy nem köt velünk senki üzletet!”
 • 1. kolombela 2009. október 05. 18:43
  „Nagyon helyes, csak azt hiányolom, hogy egy fityinget is fizetnek ezeknek a "csigazabálóknak". A mi vizünkből származó bevétel meredjon csak az országon belül és szolgálja a lakosságot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint egy hónapja van áram nélkül számos koszovói szerb kolostor

A szerb ortodox egyház harminc intézménye több mint egy hónapja áram nélkül van Koszovóban, s mint… Tovább olvasom