Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Páva Zsolt győzött Pécsen

Korábbi polgármesterré választása után 15 évvel ismét Páva Zsolt (Fidesz) lett Pécs vezetője.

A régi-új pécsi polgármester több szempontból is hasonló helyzetben van, mint 1994-ben: akkor is szocialista kormány vezette az országot, és akkor is kiélezett volt a helyzet a városi közgyűlésben, mivel - hasonlóan a mostanihoz - csekély a szavazatkülönbség a várost irányító frakciók és az ellenzéki erők között.

Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 65 százalékának elnyerésével győzött az időközi polgármester-választáson, amelyet azért kellett kiírni, mert a korábbi városvezető, Tasnádi Péter januárban elhunyt.

Az előzetes eredmények alapján a győztes 36.570 érvényes szavazatot (65,83 százalék) kapott, míg Szili Katalinra, az Országgyűlés elnökére, az MSZP jelöltjére 18.981-en (34,14 százalék) voksoltak. 561 szavazat érvénytelen volt, 36 hiányzott.

A mintegy 152 ezer lelket számláló Pécs 127.198 választópolgárából 56.148 járult az urnák elé, ez 44,14 százalékos részvételt jelent.
Páva Zsolt ellenzéki polgármesterként állhat munkába. Annak ellenére ugyanis, hogy vasárnap a polgármesteri széket és a 8. számú önkormányzati egyéni választókerületi mandátumot is fideszes jelölt, Kőhalmi László szerezte meg, a közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció van többségben. A 41 tagú pécsi közgyűlésben az MSZP-nek 19, a Fidesz-KDNP-nek 15, a többnyire a jobboldalt támogató Összefogás Pécsért Egyesületnek 3, az SZDSZ-nek 2, az MDF-nek egy képviselője van, egy városatya pedig független.

Páva Zsolt az MTI-nek vasárnap este azt mondta: nem harcolni, hanem dolgozni szeretne hétfőtől. Hozzátette: reméli, ebben mindenki, a pécsi közgyűlés tagjai is partnerek lesznek. Legfontosabb feladatai között említette Pécs gazdálkodásának átvilágítását, a pénzügyi fegyelem megteremtését, a város számára hátrányos szerződések megszüntetését.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: emelt fővel vállalható az eredmény, hiszen kétszer akkora támogatást kapott ő és az összefogás, mint amekkora az MSZP népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint. Elmondta: telefonon gratulált Páva Zsoltnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének a győzelemhez.

Pécs város polgárai döntöttek, ezt tiszteletben kell tartani, a város vezetésének pedig mielőbb el kell kezdenie dolgozni, mert nehéz kihívásokkal néz szembe - tette hozzá a szocialista polgármester-jelölt.
(A jelenlegi szabályok szerint Szili Katalin az Országgyűlés elnöke marad, erről a posztjáról csak akkor kellett volna lemondania, ha megválasztják polgármesternek.)

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint Pécs ma "mindannyiunk számára" a remény városa. Vasárnap este úgy fogalmazott: olyan körülmények közepette, amikor a hatalmon lévők le akarnak beszélni "a saját jövőnk meghatározásában való részvétel jogáról", különösen fontos, hogy van az országban egy város, amelyik azt üzente: Pécs városa az övé, illetve "Magyarország a miénk, és addig lesz a miénk, amíg nem mondunk le róla".
Úgy vélte, nem igaz, hogy a magas munkanélküliség, a gyötrő szociális helyzet az embereket kiábrándulttá tette és apátiába sodorta volna. Az emberek igenis hajlandók részt venni a közéletben, hajlandók elmenni választani, ha hihetik, hogy van esély a változásra, van más választás - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az MSZP szóvivője vasárnap este közölte: megdöbbentő választási csalásra utaló felvételek jutottak a párt birtokába. Nyakó István az MTI-nek úgy nyilatkozott: szakértőik most elemzik a hozzájuk érkezett információkat és amennyiben gyanújuk igazolást nyer, haladéktalanul megteszik a szükséges hivatalos lépéseket.

Erről további részleteket nem kívánt mondani, de az MTI úgy tudja, ez összefüggésben van az Index hírportálra felkerült videóval, amelyen az látható, hogy rendőrök igazoltatnak több embert egy autónál, később pedig az egyikük egy benzinkút oldalában beszélget Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselővel, illetve Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóval. A portál úgy tudja, hogy a felvételen látható férfi "szavazószállító" lehet, akinek a holmijai közül előkerült egy lista is, nevekkel, címekkel, kiért hova kell menni.

A helyi választási bizottság több mint húsz beadványt tárgyalt, estig három kampánycsendsértésnek adott helyet. Ezek arról szóltak, hogy ismeretlenek a szocialista polgármester-jelölt támogatására buzdítottak.

Olvasóink írták

 • 14. Sally 2009. május 11. 19:01
  „Vegyék már észre magukat, és húzzanak el a picsába! Már a cuciknak sem kellenek :P”
 • 13. éaa 2009. május 11. 17:01
  „" Köszönjük kapitány!"”
 • 12. Magyarka1 2009. május 11. 16:46
  „Isten áldja, védje Hazánkat!”
 • 11. Reális 2009. május 11. 16:36
  „A nép megint azt üzente,hogy takarodjatok a pi...ba!Gratula a Jobbiknak a szép eredményhez a szavazókörben!”
 • 10. magyarock1 2009. május 11. 15:36
  „Már minden vidéki nagyváros jobboldali lett,kivéve Szeged,Botkaland még sajnos tartja magát.”
 • 9. Arvisura 2009. május 11. 15:09
  „"Ajánlószelvényeket hamisítottak a fehérgalléros cigánybűnözők

  A Kolompár Orbán által leadott ajánlószelvények az OVB-ülésen általam megvizsgálhatott részének több mint 30%-a hamisítvány. Bár ezt a választási bizottság is elismerte, mégis leállította az ellenőrzést, és első fokon jóváhagyta a cigánypárt EP-választási indulását, melyről így a Jobbik felülvizsgálati kérelme alapján a Legfelsőbb Bíróság dönthet, akárcsak az SZDSZ esetében. Mivel az OVB szemet hunyt a választás rendje elleni bűncselekmény felett, nekem kell feljelentést tennem, a fehérgalléros cigánybűnözésben való közreműködés miatt bűnpártolás címén is.
  Az MCF Roma Összefogás Párt a pénteki határidő előtt néhány órával adott le 22395 ajánlószelvényt. Egyetlen hamisítványra sem figyelt fel az Országos Választási Iroda több tucat munkatársának egyike sem, pedig szokás szerint kétszer is megvizsgálták szemrevételezéssel. Pénteken délután OVB-ülés volt más ügyekben, utána bezárt a hivatal, és hétvégén sem engedélyezték kérésemre sem, hogy iratbetekintési jogommal élve megvizsgálhassam a cigányok szelvényeit.
  Vasárnap az újabb bizottsági ülésen már kész tények elé voltam állítva, hogy 21207 érvényes. Ekkor csak az adattartalmilag vagy formailag érvénytelen 1188 cédula megvizsgálására volt időm, de helyben kiderítettem, hogy azok közül 366 db hamisított is, vélhetően tintasugaras nyomtatóval készült.

  A hamis ajánlószelvény papírja átlátszóbb, a nyomás nem olyan éles

  Összevetésül, ez egy eredeti ajánlószelvény

  Ezt az OVB-tagok megtekintve el is ismerték, sőt Rytkó Emília OVI-vezető is belátta, hogy átcsúsztak a korábbi szemrevételezéseken. Ennek ellenére egyedül Vejkey Imre KDNP-delegált támogatta a további vizsgálatot, a többi tag egyszerűen lezárta az ügyet, holott kifejezetten kértem a döntés hétfőre napolását, s vállaltam a munka elvégzését. A már tényként kezelhető, legalább 366 hamisítvány miatti feljelentési javaslatommal pedig teljesen egyedül maradtam. A hivatali bűnpártolást öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a Btk., megteszem a szükséges feljelentéseket, a megalapozatlan döntéshozatal felülvizsgálata érdekében pedig a Legfelsőbb Bírósághoz fordulok.
  Az LB dönthet az SZDSZ formai hibás listabejelentő nyomtatványáról is, miután a dátum nélküli keltezés felett is szemet hunyt az OVB: a biankó dokumentum érvénytelenségére való figyelmeztetésem csak 5:2-es szavazást eredményezett.
  A havi háromszázezer forintos fizetést kapó, választott OVB-tagok még mellékállásnak sem tekintik e feladatkörüket, ugyanis minimális munkára sem hajlandó egyikük sem (nemhogy az ajánlószelvényeket nem vizsgálják meg, ami kötelességük volna, de még egy rendkívüli ülésre sem hajlandók elmenni, sőt hangversenyre való távozás miatt vált határozatképtelenné a pénteki ülés). Az esküjüktől független, politikailag elkötelezett tagokra jellemző, hogy a Munkáspárt ajánlószelvényeinek telefonos ellenőrzését célzó javaslatom mellett egyedül a kommunistákkal rivális MSZP delegáltja emelt szót, míg az SZDSZ-konkurens LMP-HP céduláinak komolyabb vizsgálatát kizárólag a szélsőliberális pártküldött szorgalmazta (persze a csütörtökön leadott szelvényeket ő is lusta volt korábban ellenőrizni).
  A Jobbik Magyarországért Mozgalom érdekeit nem sértené, ha a szavazólapra 6 baloldali lista kerülne, s a csalásgyanús pártok egyikének sincs komoly esélye az EP-be jutásra, azonban az igazság, a választás tisztasága mindennél fontosabb. A Jobbiknak volt most is számszerűleg és arányosan is a legkevesebb, egyedüliként 3% alatti hibás ajánlószelvénye. A ferencvárosi időközi választás során mindent megtettem a csalók visszaszorítása érdekében (a rendőrségi nyomozás jelenleg is folyik), melynek volt eredménye a mostani listaállítás során is: jóval kevesebb csaló próbálkozott, bár még mindig akadnak...
  Novák Előd
  az OVB jobbikos tagja"”
 • 8. AHA. 2009. május 11. 12:20
  „Silence
  Ilyeneket nem tesznek címlapra,mert nem elég bulváros!”
 • 7. jockey 2009. május 11. 12:01
  „Ahhoz képest, hogy Szili a legnépszerűbb szoci politikus és Pécs hagyományosan szoci fellegvár, jó nagy zakó lett a vége. Talán mégsem akkor marhák az emberek? Majd egy év múlva kiderül.”
 • 6. Silence 2009. május 11. 11:40
  „Húú de gyorsan eltűnt a címlapról ez a hír! (vagy ott volt egyáltalán?)
  Szánalom a köbön ez a honlap...”
 • 5. Túrabakancs 2009. május 11. 10:04
  „Bocsánat! :)))
  Nem olvastam el figyelmesen a cikket, nem voltam tisztában hogy önkormányzati választás is volt,
  ott olvasható a jobbik százaléka!”
 • 4. Túrabakancs 2009. május 11. 10:00
  „Tapmancs és AHA!
  Örülök hogy egyetértünk! :)
  Viszont egyet nem értek: ha két induló volt Pécsen, akkor hogy tudták mérni a Jobbik szavazatait?
  Csak a fideszes Páva, meg a szoci Szili indult. ???”
 • 3. AHA. 2009. május 11. 09:33
  „Túrabakancs!Abban én is biztos vagyok!
  Azért mindenképpen örülök,hogy Páva nyert!
  Szeret(t)em Pécset, sokat jártam ott és a környékén régen,de az utóbbi 4-6 évben olyan mértékű volt a pusztulása,hogy egy darabig mellőzöm!
  Bízom benne,hogy a Kulturális Főváros is méltó helyre került!
  Bár sajnos eddig ez ügyben nem tettek semmit.Remélem még nem késő!”
 • 2. Túrabakancs 2009. május 11. 09:22
  „Lesz ez még jobb is... ;)”
 • 1. Tapmancs 2009. május 11. 09:05
  „Az önkormányzati képviselő választáson a Jobbik 10,1%-ot ért el!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikelet: a vállalkozásvezetők hibáznak

Nyugat-Dunántúl - A foglalkoztatás ellenőrzése gyakori hibákat tárt fel, a számlaadási… Tovább olvasom