Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Pataki és Pataki

Pataki Ferenc szegedi művész. Ez két emberre is igaz. Az egyik Pataki festő, a másik színész. Van, aki azt gondolja, hogy a kettő egy és ugyanaz, mások szerint apáról és fiáról van szó. Számos hasonlóság köti össze a Pataki Ferenceket, pedig csak névrokonok.
A színművész és a festőművész Fotó: Frank Yvette
A két Pataki Ferenc kuriózumnak tartja a névrokonságot és a hasonlóságokat.

A festőművész Pataki Ferenc 1941-ben született Szegeden, 1966-ban szerzett diplomát a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Pályafutását számos rangos kiállítóteremben rendezett tárlata, valamint a Szegedért emlékérem is fémjelzi.

A „másik" Pataki Ferenc 1977-ben született Debrecenben, 1999-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, a Szegedi Nemzeti Színház tagja.
Hat évvel ezelőtt találkozott először egymással a két művész. A Móra Ferenc Múzeumban rendezett kiállítás megnyitóján a színész Pataki Ferencet szólították, hogy szavaljon el egy verset. Ekkor több vendég csodálkozva várta, hogy a festőművészt új oldaláról ismerhetik meg. A névrokonság hamar kiderült. Az ünnepség után bemutatkoztak egymásnak, és azóta is szoros a barátság a két Pataki család között.

A színész Pataki 2006-ban rendezte a Teljes napfogyatkozás című darabot, amelyben a főszerepet is ő játszotta.
Készülődnek

Pataki Ferenc festőművésznek október 5-én, csütörtökön nyílik meg ModerNatura című tárlata a Démász Klauzál téri székházában. A színművész Pataki Ferenc 10-én kezdi el próbálni a Tartuffe című darabot, amiben Valér figuráját alakítja.  

– Összművészeti produkciót képzeltem el. Ekkor eszembe jutott Feri – meséli a színművész. A festő örült a felkérésnek, és öt, a darab hangulatához illő képet kölcsönzött az előadásokra, egyet pedig kifejezetten a Teljes napfogyatkozás bemutatójára festett. Amikor az illusztrációkat rendezgette a két Pataki, a családtagok is segítettek. Az egyik festmény beállításánál a következő párbeszéd zajlott : – Feri, az a kép egy kicsit ferde, igazíts rajta! – Jó, de melyik Feri? – Hát a Pataki!, A művész!, A szakállas! – ráadásul mindkettőjük borostás volt akkor, így még nehezebb volt a személyhez szóló instrukció.

A színész Pataki fiatalabb korában kacérkodott a képzőművészettel, a festő pedig színjátszó kör tagja is volt. Mindkét Pataki Ferencnek három gyermeke van, mind a két családban találunk Noémit, akit itt is, ott is Nonónak becéznek. A hasonlóságok miatt már meg sem lepődnek, ha néha félreértések adódnak.

– Ismerőseim, miután látták Ferit játszani a színházban, többször felhívtak, hogy gratuláljanak: a fiad óriási! – meséli a festő, aki csak néhány embernek vallja be, nem is rokonok. A színészt egyszer felhívták és a kiállításáról faggatták. A festőművész szerint a névrokonság is közre játszott abban, hogy mély lelki kapcsolat alakult ki közöttük.

Győri Nikolett

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom