Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Parlamenti vitanap a megszorításokról

A miniszterelnök szerint a választási- és a kormányprogram egyezik, a reformokra most van szükség, a változások pedig egyszerre állnak reformokból és kiigazításokból, vagy más szóval megszorításokból. Fosztogatásnak nevezte a kormány Új egyensúly programját Navracsics Tibor, a Fidesz vezérszónoka.

A miniszterelnök szerint a választási- és a kormányprogram egyezik, a reformokra most van szükség, a változások pedig egyszerre állnak reformokból és kiigazításokból, vagy más szóval megszorításokból. Gyurcsány Ferenc erről hétfőn beszélt a Parlamentben a Fidesz és a kormány által kezdeményezett "Reform vagy megszorítás?" című vitanapon.

A kormányfő öt kérdésben foglalta össze mondanivalóját, melyekre válaszolt is. Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP választási prorgramja és a kormányprogram megegyezik. Az Új Magyarország választási program a hosszú távú és nagyszabású fejlesztések, beruházások programja. Ehhez azonban két előfeltételnek is teljesülnie kell: egyrészt egy szolgáltató, fejlesztő és olcsóbb államot kell létrehozni, amely nem csak elkölti, hanem képes befektetni is a rendelkezésére álló pénzeket, másrészt pedig a fejlesztések pénzügyi és gazdasági hátterét kell megteremteni.

A miniszterelnök szerint azért kell most lépni, mert az előző kabinet 2002 és 2006 között 12 ezer milliárd forinttal költött többet a rendelkezésre állónál. Ebből hétezret az állam finanszírozni tudott bevételeiből, de 5 ezer milliárdot hitelből kellett fedeznie. Gyurcsány elismerte, hogy ha ez a folyamat folytatódik, akkor az veszélyezteti az uniós beruházások finanszírozását és egyéb támogatásokat. A miniszterelnök a szociális felzárkóztatással indokolta a túlköltekezést, de azt is kiemelte, hogy a folyamat 2001-2002-ben, az Orbán-kormány ideje alatt kezdődött. Gyurcsány elmondta, hogy a 12 ezer milliárd 71 százaléka szociális és jóléti kiadásokra, 14 százaléka gazdasági és infrastruktúrális beruházásokra, 11 százaléka közrendvédelemre és 4 százaléka pedig adósságfizetésre ment el.

Arra a kérdésre, hogy az intézkedések reformok vagy megszorítások, a miniszterelnök úgy felelt: a megszorításokkal vissza kell térni az egyensúlyi pályára, a reformok segítségével pedig hosszú távon is ott kell maradni, nem szabad négy évente lecsúsznia róla.

A negyedik kérdés: lehetne-e más tartalma a kiigazításoknak? A kormányfő szerint az ellenzék nem fiskális lépésekkel, hanem a gazdaság dinamizálásával oldaná meg a problémákat, ez utóbbit pedig radikális járulékcsökkentéssel érné el. A miniszterelnök szerint ugyanakkor az elmúlt 10 évben semmilyen járulékcsökkentés sem járt foglalkoztatásbővüléssel, így a tapasztalatok a módszer ellen szólnak. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy az MSZP nem hajlandó tovább csökkenteni az állami kiadásokat a nyugdíjak, a családtámogatás és a lakástámogatási rendszer átalakításával. "A szociális rendszert nem vékonyítani kell, hanem még igazságosabbá tenni" - fogalmazott Gyurcsány. A kormány ehelyett inkább azoktól szed be több bevételt, akik eddig nem fizettek, vagy akik többet is tudnának. A miniszterelnök szerint ez egy igazi baloldali program, amit büszkén vállal az MSZP és a kormány.

Végül a menetrenddel kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy 2006 második és 2007 első fele lesz a legnehezebb. Ebben az időben kell elvégezni a legnépszerűtlenebb intézkedéseket. A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs másik egyensúly program, mert az Új Egyensúly lépéseivel is el lehet érni 2008-ra a 3 százalékos költségvetési hiányt. A kabinet egyébként most hétvégén, egy kétnapos kormányülésen alkotja meg a következő másfél-két év reformmenetrendjét.

A kormányoldal is támogatta hétfőn az Országgyűlésben a Fidesz néhány, sürgős tárgyalásra javasolt törvénymódosítását, ám a javaslatokat nem tűzte napirendjére a Ház.

Fideszes és KDNP-s képviselők alkotmánymódosítási és a kormány tagjainak jogállását érintő változtatásokat javasoltak sürgős tárgyalásra.

Ezek között szerepelt a Költségvetési Tanács felállítása, a kormánytagok anyagi felelősségvállalása a költségvetési hiány túllépése esetén, illetve a miniszterek fizetésének csökkentése. E javaslatok közül háromnak a sürgősségi tárgyalását a kormányoldal is támogatta, azonban nem szavazták meg napirendre tűzésüket.

Fosztogatásnak nevezte a kormány Új egyensúly programját Navracsics Tibor, a Fidesz vezérszónoka, míg Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője kényszerű takarékossági lépésekről beszélt az Országgyűlésben tartott Reform vagy megszorítás? című vitanapon. Az SZDSZ szerint a következő ciklus legfontosabb feladatai a stabilizáció, a reformok végrehajtása és az uniós támogatási források sikeres felhasználása. A kereszténydemokraták szociálisan igazságtalannak nevezték a programcsomagot, az MDF pedig úgy véli, nincs benne koncepció és nem ismertek a tervezett intézkedések következményei.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a tervezett intézkedésekben van kényszerű takarékossági lépés, többletterhelés, kiigazítás, vagy hívják, ha akarják megszorításnak. A vezérszónokok között elsőként felszólaló szocialista politikus szerint az intézkedések célja a költségvetési egyensúly minél gyorsabb helyreállítása. A frakcióvezető azt kérte az ellenzéktől, hogy "álljon elő a farbával", mondja el, hogyan csökkentené az állam kiadásait.

Navracsics Tibor szerint a kormány Új egyensúly programja nem kiigazítás, az sem biztos, hogy megszorítás, hanem inkább "fosztogatás". A Fideszt azt javasolja a kormánynak, hogy teremtsen munkahelyeket, adó és járulékcsökkentéssel próbálja mozgásba hozni a gazdaságot - mondta a politikus.

Kuncze Gábor a stabilizációt, a reformok végrehajtását és az európai uniós támogatások megfelelő felhasználását nevezte a kormányzati ciklus legfőbb tennivalóinak. Az SZDSZ frakcióvezetője vezérszónoki felszólalásában kiemelte: a kormánynak akkor is vállalnia kell a reformok végrehajtását, ha az népszerűségvesztéssel jár. Ez megszorítás a közigazgatás és az állam részére, a lakosság, valamint a vállalkozások számára - mondta Kuncze Gábor azzal kapcsolatban, hogy helyre kell állítani a költségvetés egyensúlyát.

Latorcai János, a KDNP egyik vezérszónoka ugyanakkor úgy vélte, az ellenzék feladata az, hogy megmutassa: a tervezett intézkedések a társadalmi szolidaritást szolgálják-e, vagy a megosztottságot. Latorcai János egyébként úgy vélte, az Új Egyensúly program szociális szempontból nem igazságos, és a kiadáscsökkentő intézkedések helyett a bevételnövelők vannak túlsúlyban. A KDNP másik vezérszónoka, Lukács Tamás lemondásra szólította fel Veres Jánost, mivel a pénzügyminiszter fél évvel ezelőtt azt mondta 4,7 százalék lesz az államháztartás hiánya, amely végül 9,4 százalék lett.

Dávid Ibolya szerint a mostani durva megszorítások egyik előzménye a 100 napos program elfogadása volt egy évvel ezelőtt. Az MDF elnöke utalt arra, pártja már akkor sem támogatta a javaslatokat, mivel tudták, nincs olyan helyzetben az ország, hogy a jóléti intézkedéseket megengedhesse magának. Dávid Ibolya szerint a kampány alatt mind az MSZP, mind a Fidesz ígéretversenybe bocsátkozott és gondosan eltitkolták az ország valódi helyzetét a választók előtt. A két nagy pártnak egyedül ahhoz nem volt bátorsága, hogy őszinte legyen választóival - tette hozzá Katona Kálmán, az MDF frakcióvezető-helyettese. Katona Kálmán a párt másik vezérszónokaként a környezetvédelmi szempontok hiányára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy az újfajta gépjárműadóval éppen a környezetbarát, új autókat fogja leginkább megadóztatni a kormány.

hirado.hu/MTI/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Győri Nyár

Június 23-án pénteken startol a 41. Győri Nyár, amely idén is számos programot kínál. Tovább olvasom