Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Parlamentből nem lehet újságírót kitiltani

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntött így.
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében nem lehet újságírókat kitiltani egy ország parlamentjéből, csak ha a közbiztonságot, vagy képviselőket, esetleg maguknak a médiamunkásokat fenyegető veszélyhelyzet áll fenn. Minden egyéb esetben közérdeket sért a kitiltás, hiszen az újságírók eltávolításával az állampolgárok nem jutnak hozzá fontos információkhoz - írja az Index.

A strasbourgi bíróság egy 2012-es macedóniai ügy kapcsán döntött így, amikor az újságírókat a nekik fenntartott területről vezették ki egy elfajult parlamenti vita alkalmával. Egyébként több európai országban bevett szokás, hogy így büntetnek olyan sajtótermékeket, amelyek kényelmetlen kérdéseket tesznek fel a képviselőknek. A döntés nem általános érvényű, erre az egy esetre vonatkozik.

Magyarországon az utóbbi években rendszeres volt az újságírók kitiltása a parlamentből (az Index, a Népszabadság, a HVG, és az RTL Klub munkatársai is jártak így, most pedig tiltólistán van a 444.hu teljes szerkesztősége).

Kövér László házelnök általában arra hivatkozva büntet így, hogy az újságírók tiltott helyen próbálták kérdezni a képviselőket. Ez azért van így, mert a Parlamantben trükkös módon szinte minden egyes négyzetmétert tiltott hellyé nyilvánított a kormány.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa: már tudható, kik a politikai felelősök a 4-es metró körüli korrupciós botrányban

A politikai mellett büntetőjogi felelősség is van, ennek megállapítása a hatóságok feladata - mondta. Tovább olvasom