Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Parafa helyett üvegdugó

Újfajta dugóval kísér- leteznek a burgenlandi borosgazdák. Parafa heylett üvegdugót használnak.

Újfajta dugóval kísérleteznek a burgenlandi borosgazdák. Az üvegből készült dugó nem okoz mellékízt, ráadásul könnyebb is kinyitni a palackot. A magyar borászok még nem hallottak az újításról.


Ízhiba a parafától

Üvegdugóval zárja le borait Josef Umathum, boldogasszonyi (Frauenkirchen) borosgazda. Az átlátszó dugó alig 20 gramm súlyú, és hasonlóan néz ki, mint a parfümös üvegeké. – A bornak, ha kis százalékban is, de előfordul, hogy ízhibája lesz a parafától – mondta Josef Umathum. – Arról nem is beszélve, hogy a jó dugók ára az utóbbi időben jelentősen emelkedett, a minőségük pedig folyamatosan romlott. Erre jelenthet megoldást az üvegdugó. A boldogasszonyi borász vörösborainak a harmadát már ilyen zárral hozta forgalomba. – Még várjuk a vásárlók visszajelzéseit. Amennyiben pozitív fogadtatása lesz az üvegdugónak, a többi borunkat is így fogjuk palackozni.

A műanyag nem aratott

– Műanyag dugókat mi is használunk, de az üvegdugóról most hallok először – árulta el dr. Szita Miklós soproni borász lapunknak. – A műanyag dugó nem aratott átütő sikert a vásárlók körében, viszont olcsósága miatt gyorsan terjed. Az üvegdugóról viszont nincsenek tapasztalataink – teszi hozzá.

40 eurocent az ára

A Burgenlandban és Sopron környékén is szőlőterületekkel rendelkező Franz Pfneiszl már hallott az új elárásról, és szívesen palackozná borait az új dugóval, ám egyelőre vár. – Várjuk a vásárlók reakcióit. Ha pozitív lesz az üvegdugó fogadtatása, akkor mi is átállunk rá – mondja. Az üvegdugó 40 eurócentbe, átszámítva mintegy 100 forintba kerül, egy jó minőségű dugó pedig 50 centnél kezdődik. Az üvegdugó nagy előnye, hogy rendkívül könnyű kinyitni a borosüveget. Csak fel kell tépni a dugót leszorító műanyag gyűrűt, és máris lehet fogyasztani a nedűt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojásfestés és -dekoráció, másképp

A tojásdíszítés nemcsak hagyomány, hanem igazi, kreatív családi program is lehet. Tovább olvasom