Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Pápai Lajos: vissza kell térni Szent István alapjaihoz!

A megújulás egyetlen útja a mindennapi megértés - mondta Pápai Lajos győri megyéspüspök szentbeszédében Budapesten, a Szent István bazilika előtti, zsúfolásig telt téren a hagyományos augusztus 20-ai szentmisén, azt hangsúlyozva, hogy vissza kell térnünk Szent István alapjaihoz, amelyre újabb ezer évet lehet építeni.
Szent István is elsősorban saját példájával, azután törvényeivel, intézményeivel a keresztény hit sziklájára építette népe életét, és ez a hit lassan átjárta, megtisztította és megszentelte kultúránkat, hagyományainkat - mondta a püspök.

- Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalóak, büszkék lehetünk kultúránkra, hagyományainkra, hőseinkre és szentjeinkre, ezért kereszténységünknek a mai kultúrában is meg kell testesülnie, hogy jövőnk legyen - hangsúlyozta a püspök, azt hangoztatva, - keresztény és magyar jövőnk ebben a hazában csak az élet tisztelete révén lehetséges - fogalmazott. Pápai Lajos szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a keresztény hit az élet kultúráját hirdeti, az emberi élet utolérhetetlen méltóságát a fogantatásától a természetes haláláig. - Hirdeti a férfi és nő felbonthatatlan kapcsolatát a házasság szentségében, és a belőle fakadó család pótolhatatlan értékét - mondta, hozzátéve, ezért a hívők felelőssége, hogy jó példával, akár áldozatokat is vállalva éljék meg és hirdessék ezeket az értékeket.

- Nagy a felelősségük ebben azoknak, akik a tömegtájékoztatás szolgálatát végzik, míg az állam feladata az, hogy törvényekkel, hatékony támogatással segítse a családokat, a gyermekvállalás biztonságát, a nevelést és az oktatást, és családbarát környezetet teremtsen - hangsúlyozta a megyés püspök.

A püspök örömét fejezte ki, hogy a januárban hatályba lépő új alaptörvényben felismerhetők ezeknek az alapértékeknek a deklarálása és az, hogy végre hosszú idő után "valóban otthon érezhetjük magunkat keresztényként is a saját hazánkban". Hozzáfűzte: "ugyanakkor kell, hogy legyen bátorságunk szembenézni valós problémáinkkal, nem ülhetünk nyugodtan puskaporos hordón, akár a népesség fogyását, akár szociális és etnikai problémáinkat tekintve".

Szavai szerint sok év egyházellenes propagandája miatt a világban keresztényellenes üldözés folyik, terrortámadások vannak sok országban, míg Európában azt szeretnék elérni, hogy hitünk, vallásunk szoruljon vissza a sekrestyébe, mint a kommunista rendszer idején. Pápai Lajos azt mondta: a megújulásnak egyetlen útja van: a mindennapi megértés. Ezt szolgálja a püspöki kar által meghirdetett család éve, a rendszeres hitoktatás, foglalkozás a fiatalokkal, a családokkal, és annak tudatosítása, hogy rendszeres vasárnapi szentmise nélkül, a keresztség-bérmálás-házasság szentségeire való "hívő készület" nélkül nincs igazi keresztény élet és megújulás.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a szentbeszédet megelőző köszöntőjében azt mondta: az evangéliumnak a sziklára épített házról szóló példabeszéde mintha Szent István életművéről szólna. "Mert támadhatnak viharok a világban, megrázhatják hirtelen változások vagy mélyre ható válságok a gazdaságot vagy akár a kultúrát és a társadalmat is. De aki valódi értékekre építi az életét, az szilárdan áll az események sodrában" - fogalmazott az érsek. Nem csupán számokról és pénzügyi mutatókról szól a népek és az emberiség élete, hanem az emberről, aki keresi a boldogságot, aki Isten képmása, és ezért feltétlen tiszteletet érdemel. Az emberről, akinek fejlődése, kibontakozása, oktatása, egészsége, méltó lakáskörülményei vagy biztonságos öregsége nem felesleges tehertételek, sőt inkább ezek az evilági közösség legfontosabb céljai - hangsúlyozta Erdő Péter.

A bazilika előtti, kordonokkal körbezárt téren tartott szentmisén - amelyre csak szigorú biztonsági intézkedések mellett lehetett bejutni - részt vett III. Senuda pátriárka, a kopt keresztény egyház feje, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, Schmitt Pál köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője, Polt Péter legfőbb ügyész, Tarlós István Budapest főpolgármestere, Rogán Antal, a főváros V. kerületének polgármestere, Sólyom László volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök és a diplomáciai testület több tagja, így az orosz és az izraeli nagykövet. A jeltolmácsolással is követhető szentmise befejezése után elindult a Szent Jobb-körmenet; Szent István kézfejereklyéje mögött vonult Erdő Péter, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki kar tagjai.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. gjozsi88 2011. augusztus 25. 18:13
  „háté!
  rommel!

  A bizánciak nem római katolikusok voltak........Istvánt pedig a Római katolikus egyház szentjévé avatták!
  Azaz amiről beszéltek az nem Istváni örökség!!!!!”
 • 41. háté 2011. augusztus 23. 18:15
  „38. gjozsi88
  A franc eszi meg nem tanulsz! - csak okoskodsz.
  A szemináriumon nem tanítják?-- a bizánciak keresztények voltak!
  Volt a római birodalom, annak része volt a kelet romai birodalom - a kelet romai birodalom a görög kereszténységhez tartozott.”
 • 40. rommel 2011. augusztus 22. 22:54
  „MACHERS
  KÖSZÖNÖM !
  JÓZSI
  A TÖRTÉNELEM TUDÁSOD HIÁNYOS !
  A HUNOK ÉS AVAROK ROKON NÉP . EDDIG VILÁGOS ? A HUNOK , AVAROK , MAGYAROK KONTINUITÁS A KÁRPÁT MEDENCÉBEN CSAK ROKON NÉPEKNÉL VAN ! DE BIZONYITÉK AZ ARANY ÉKSZEREK AVAR ÉS MAGYAR MEGMUNKÁLÁSA ÉS KIDOLGOZOTTSÁGA ! A MÚZEUMOKBAN TE IS MEGNÉZHETED !
  EGYÉBKÉNT A MAGYAROK MIÉRT A KÁRPÁT MEDENCÉT VÁLASZTOTTÁK ??? NA ?
  MERT ITT A MARADÉK HUN ÉS AVAR TÖRZSEKKEL EGY NYELVET BESZÉLTEK !!!
  A MARXISTA KÖNYVEKBEN ILYET NEM OLVASTÁL ? EZ ÚJ ! EZT HIVJÁK MEGTÖRTÉNT TÖRTÉNELEMNEK !!!
  A HITTÉRITÉSRŐL PEDIG KORABELI BIZÁNCI KRÓNIKÁKBÓL OLVASHATSZ !!
  EZ VOLT AZ ORTODOX KERESZTÉNYSÉG ŐSE , INNÉT A KETTŐS KERESZT AZ ÁRPÁD HÁZI URALKODÓK CIMERÉBŐL !!!
  UTOLJÁRA MINDEN KÉRDÉSEDRE VÁLASZOLOK A MEGFELELŐ IDŐBEN !
  DE CSAK AKKOR HA MEGFELELŐ TANULÉKONYSÁGOT MUTATSZ A TÉNYEKKEL SZEMBEN !!!”
 • 39. gjozsi88 2011. augusztus 22. 17:43
  „rommel!
  Látom egyre kevesebb helyre látogatsz vissza........pedig ott állításaid cáfolatát találhatod tényekkel alátámasztva!”
 • 38. gjozsi88 2011. augusztus 22. 17:37
  „még annyit.
  A bizánciak nem keresztények voltak.....igy legfeljebb keresztény gyaurokat tudtak üldözni!”
 • 37. gjozsi88 2011. augusztus 22. 17:36
  „rommel!
  Azért szép teljesítmény a leigázott avarokat rokon népnek nevezni......!
  Továbbá, amit állítasz az István hittéritő tevékenységét cáfolod......ugyanis akkor nem Istvánt avatták volna szentté, hanem aki nála korábban megtérítette a pogány magyarokat!”
 • 36. szabo1936 2011. augusztus 22. 17:05
  „Senki nem tudja,hogy igazan mi tortent es,hogy tortent azokban az idokben.Irni es olvasni csak a papok tudtak (latinul)az uralkodok tobsege is analfabeta volt.A papok es a szerzetesek irtak a tortenelmet azt irtak amit akartak es ugy irtak hogy az uraknak az tetszen mert ok vedtek es fizetok oket.Nem erdemes ezen oszeveszni mert senki nem tudja az igasagot ezen a dolgon csak spekulalni lehet!”
 • 35. machers 2011. augusztus 22. 15:13
  „33. rommel 2011.08.22. 11:32
  Erwinem!
  Ez, azért nem semmi! Eddig a gazdaság és pénzügy területén sikerült "Új utakat" felfedezned, most pedig a történelem témakörben sikerül maradandót alkotnod!”
 • 34. pancser 2011. augusztus 22. 12:38
  „33.Rosszul tudod! Nem volt keresztény a magyar nép, még akkor sem ha útjaik során találkoztak vele. A tömeges keresztelkedés István hatalomra kerülése után történt. Ez az ajándékküldési mese valóban mese. Azt kerülték ki a portyázok, amivel nem bírtak vagy kockázatos következményei lettek volna az akciónak. De végül a lényeg a lényeg, hogy Magyarország létezik, az István politikájának köszönhető és az őt követő Árpádházi uralkodóknak.”
 • 33. rommel 2011. augusztus 22. 11:32
  „pancser
  ISTVÁN VALÓBAN BEVEZETTE A KERESZTÉNYSÉGET TELJESEN !
  UGYANIS A MAGYAR TÖRZSEK NAGY RÉSZE MÁR KERESZTÉNY VOLT A HONFOGLALÁSKOR !
  EZT ETELKÖZBEN VETTÉK FEL , AHOL A BIZÁNCI BIRODALOM HITTÉRITŐ SZERZETESEI SŰRŰN MEGFORDULTAK !
  DE VALÓSZINŰ , HOGY MÁR ELŐTTE IS TALÁLKOZTAK A KERESZTÉNYSÉGGEL !
  EZÉRT TÖRTÉNT AZ , HOGY A MAGYAROK RÓMÁT A KERESZTÉNYSÉG KÖZPONTJÁT EGYSZERŰEN KIKERÜLTÉK A KALANDOZÁSOK SORÁN , SŐT AJÁNDÉKOKAT KÜLDTEK !!!
  SZÓVAL ISTVÁN BEFEJEZTE A FOLYAMATOT , LETELEPITETTE VÉGLEG A MAGYARSÁGOT , MERT TUDTA HOGY AZ ÉVSZÁZADOS HÁBORÚK FOLMORZSOLHATJÁK A MAGYARSÁGOT !
  IGY JÁRTAK A ROKON NÉPEK IS : HUNOK , AVAROK , STB.
  TEHÁT SZENT ISTVÁN MŰVE MÁIG HATÓ KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRT ! ELŐRELÁTÓ POLITIKÁJA DICSÉRENDŐ !!!”
 • 32. gjozsi88 2011. augusztus 22. 11:18
  „rommel!
  Akkor már csak azt meséld el, hogy ha olyan nagyon erős nemzet voltunk, akkor Szent Istvánt miért élteti többek közt a kereesztény egyház is, mert felismerte, hogy pogány magyarság egyetlen túlélési lehetősége európai ittlétének a kereszténység felvétele, ezért tűzzel-vassal irtotta a pogány magyarokat!!!!”
 • 31. pancser 2011. augusztus 21. 23:41
  „Rommel-rommel, a sivatagi szél nem tett jót neked, ennyi badarságot régen olvastam. "Komissar" röviden összefoglalta a lényeget, tovább nem érdemes ragozni a dolgot. Ha pusztai kultúrát nem cseréli le István európaira, ma aligha irogatnánk egymásnak magyarul.”
 • 30. elemér 2011. augusztus 21. 23:34
  „Na most eljutottunk a nagy igazsághoz. Eu.-ban mindenki különb mint a másik. Mindenki a multal dicsekszik, pláne ahogy megyünk nyugatra. Hát akkor miért ne dicsekedhetnének Mo.-n. Aztán nézzük meg a muzulmánokat vagy az Ázsiaikat mertök is csak azt teszik. Kina volt az univerz központja valamikor, szerintük. Megint haladnak és száz év mulva talán már az USA-t is utolérik életszinvonalban. A világ és az USA viszont odáig nem áll egyhelyben. Igy van ez Mo.-n is. Van és lessz haladás, de az relativ a globalizmusban.”
 • 29. rommel 2011. augusztus 21. 22:52
  „KOMISSAR
  ÉRDEKES DOLOG , UGYANAZT TUDOM AJÁNLANI NEKED IS !
  MÉLYEDJ BELE A HITELES TÖRTÉNELEMBE !
  TUDOD ABBA AZ ÁGÁBA AMI VALÓBAN MEGTÖRTÉNT !
  A MARXISTA ÉS AZ EURÓPAI TÖRTÉNELEM TELE VAN CSÚSZTATÁSOKKAL VELÜNK SZEMBEN !!!
  TUDOD A HÉT TÖRZS ALAPITOTTA A MAGYAR HONT , EZ A NEMZET ÁLLAM FOGALMÁT KIMERITI !
  A MEGSEMMISITÉSRŐL PEDIG ANNYIT , HA TUDTAK VOLNA AKKOR IGEN , CSAK HÁT TUDOD EURÓPÁBAN ÖSSZESEN NEM VOLT ANNYI KATONA MINT MAGYAR HARCOS ! IGY AZÉRT NEHÉZ UGYE ??
  BEHÓDOLÁS ? SZERINTED A NÉMET-RÓMAI CSÁSZÁR KÜLDÖTT VOLNA ISTVÁNNAK FELESÉGET HA EGY BEHÓDOLT NÉPET IRÁNYIT ? CSAK EGYENLŐ VAGY ERŐSEBB ELLENFÉLNEK SZOKTAK ILYEN AJÁNDÉKOT KÜLDENI !!!NA AKKOR JÓ TANULÁST ! MAJD KIKÉRDEZLEK !!!”
 • 28. Komissar 2011. augusztus 21. 22:04
  „24. rommel 2011.08.21. 20:43
  26. rommel 2011.08.21. 21:37
  hát ennyi zagyvaságon régen derültem ilyen jól.
  A MAGYAROK NEM AKÁRMILYEN KULTÚRÁT HOZTAK EURÓPÁBA !
  ennek köszönhetően egész nyugat-európa összefogott a pusztai magyarok ellen, az avarokhoz hasonlóan bedarálásra készültek, istván ezt úgy oldotta meg, hogy saját népét irtva behódolt nekik.
  csakis így kerülték el a megsemmisítést.
  valamint bővebben kifejthetnéd a nemzetállam fogalmát.
  ismét valami hasonló szösszenetet írsz be mint eddig?”
 • 27. háté 2011. augusztus 21. 21:44
  „12-14-15.
  Történelmi ismereteitek finoman mondva, semmi - amikor lehetőség van az igazság megismerésére,
  A 2001-es népszámlálás adatai szerint 5,290 millió római katolikus, 1,623 millió református, 305 ezer evangélikus,
  -tehát hivatalosan Magyarországon a keresztény lakosság kb. 7.200.000fő! - ami közel 75% -.
  A XI.- században egyedüli államként működött István királysága.”
 • 26. rommel 2011. augusztus 21. 21:37
  „PANCSER
  HA HALLGATTÁL VOLNA , BÖLCS MARADTÁL VOLNA !
  MONDTAM , HOGY OLVASS UTÁNA , ÉN NEM VÁLLALOM A KORREPETÁLÁSODAT !
  DE AZÉRT ÉRDEKES , HOGY EZ A PUSZTAI NÉP EGÉSZ EURÓPÁT LEGYŐZTE !
  AZÉRT TUDOTT GYŐZNI , MERT MAGASAN FELETTE ÁLLT A LEGYŐZÖTT NÉPEKNEK !
  HA NEM IGY VAN AKKOR A MAGYAROK MEGSEMMISÜLTEK VOLNA !!!”
 • 25. pancser 2011. augusztus 21. 20:56
  „Magyarok a pusztai kultúrát hozták Európába, amelynek egy lényeges eleme volt más népek kirablása. Ezt szemérmesen kalandozásnak hívjuk. Állításaid a magyar gőg és a felsőbbség hamis illúziói. Semmi nem igaz belőle.”
 • 24. rommel 2011. augusztus 21. 20:43
  „kommisar
  NEMZETÁLLAMRA ÉRDEKES VÁLASZT ADTÁL !
  MIELŐTT POLITIZÁLSZ , NEM ÁRTANA TUNULMÁNYOZNI A TÖRTÉNELMET !
  TUDOD EZ A POLITIKA ALAPJA !
  ÉS MINT TUDJUK A TÖRTÉNELEM ISMÉTLI ÖNMAGÁT !!!
  PANCSER
  A MAGYAROK NEM AKÁRMILYEN KULTÚRÁT HOZTAK EURÓPÁBA !
  A MAGYAROKNAK ÖSSZESEN TÖBB LOVUK VOLT , MINT EGÉSZ EURÓPÁNAK !
  A MAGYAROK HOZTÁK BE A NADRÁGOT , INGET , NYERGET , MAGASFOKÚ ARANY MŰVESSÉGET , A KOCSI ŐSÉT STB.. EURÓPA PEDIG VEGETÁLT A RÓMAI BIRODALOM ROMJAIN !
  SZÓVAL UTÁNA KELLENE NÉZNI A TÖRTÉNELEMNEK ! DE NE A MARXISTA VÁLTOZATNAK !”
 • 23. Komissar 2011. augusztus 21. 16:48
  „21. rommel 2011.08.21. 15:43
  <moderálva>
  a nevében benne van, melyik kettő JOGFOLYTONOS!!!!!!
  a többi 292 utód között megtalálod pl: Svájc, Hollandia, Belgium, Franciaország keleti része...
  még soroljam???”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légiparádé látványos fotókkal!

Megteltek a rakpartok és a hidak érdeklődőkkel a szombat délutáni ünnepi hajókarnevál és légiparádé… Tovább olvasom