Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Pannon Bormustra még két napig

Mintegy 255 bor nevezett be a Pannon Bormustrára. Idén a bikavérek külön versenyeznek.
illusztráció
A Pannon Bormíves Céh hatodszor rendezi meg az Országos Pannon Bormustrát, immár negyedszer a Pannonhalmi Főapátsággal együtt. Június 2. és 4. között is a világörökség részét képező épületegyüttes ad otthont a versenynek. A 16 bíráló fele külföldi, a zsűribe többek közt olasz, spanyol, német, lengyel és francia szakértők érkeztek. Ez adja meg a rangját a mustrának, mert az ítészek ízélményeik alapján elviszik a magyar bor jó hírét külföldre. Emellett a bírálat is eltér a megszokottól. Itt nincsenek olyan bizottságok, amelyek egy asztalt körbeülve döntenek a borokról. Pannonhalmán egymás mögött ülnek a kóstolók, így egymás mimikáját, mozdulatait nem észlelik, nem befolyásolhatják egymást a döntésben.

Idén minden eddiginél több bor kerül mustrára: 106 pincészet nevezte be összesen 122 vörös, 97 fehér és 36 édes nedűjét. Ezek közül pontozással választják ki a 20 legjobb fehéret, a 20 legjobb vöröset és a 10 legjobb édeset. Az 50 közül pedig az abszolút győztest, a Grand Prix nyertesét. A legjobb 50 közé bekerült címkéjére rákerülhet a Pannon Bormustra emblémája –  a tapasztalatok szerint ennek egyre nagyobb a marketingereje. A minőséget a szervezők a későbbiekben is ellenőrzik. Megvizsgálják a nyertes nedűk esetében, hogy a fogyasztó ugyanazt veheti-e meg a boltban, mint ami a versenyen a bírálók elé került.

A bormustrán most először a rendezvény egyik ötletgazdájának, Gál Tibornak az emlékére bikavérversenyt hirdettek, amelyre 43 bort neveztek be. A világszerte ismert egri szakember a pannonhalmi főapát főborásza és az apátsági pincészet szaktanácsadója volt, de idén februárban Dél-Afrikában – ahol szintén tanácsadóként dolgozott –
autóbalesetben  életét vesztette.

Csak olyan bor versenyezhet, amely kereskedelmi forgalomba került és jelentős mennyiség készült belőle: legalább 1000 palack. Az is követelmény, hogy legalább 500 még eladatlan legyen.
106 pincészet:  Rekordszámú nedűvel neveztek a versengésre
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csavard be, mint Beckham

Mi van, ha 18 vagy, imádod Beckhamet, és úgy meg tudod csavarni a labdát, mint ő? Azt hiszed, hogy a… Tovább olvasom