Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Palotában laknak: Cigányellenes írás egy győri lapban

Nyíltan cigányellenes írás jelent meg az Összefogás c. győri lapban. Az önkormányzat közölte, határozottan fellép a gyűlöletkeltő, rasszista magatartás ellen.


Levél Borkai Zsolt győri polgármestertől az index.hu újságírójának

"Győr város önkormányzata költségvetésében az ön által megnevezett években, tehát a 2007-2008-as években közvetlenül nem támogatta az Összefogás Polgári Egyesület Összefogás c. lapját.

Önkormányzatunk minden évben „Társadalmi szervezetek, alapítványok támogatására" pályázati keretet biztosít. Erre a keretre pályáznak évről évre társadalmi és egyházi szervezetek, alapítványok. Az elmúlt két évben  (2007: 104 szervezet kapott támogatást összesen 25 millió forint értékben, 2008: 149 szervezet) kapott támogatást összesen 25 millió forint értékben. A 2009-es évben is maradt a 25 millió forintos keretösszeg, amelyre a pályázatot még nem írta ki a város.

A cél az, hogy az önkormányzat a pályázati keretből a jogszabályok betartásával segítse a társadalmi és egyházi szervezetek, alapítványok közérdeklődésre irányuló tevékenységét.

Az Összefogás Polgári Egyesület által kiadott „Összefogás" győri polgári lapban közölt írások tartalmáért minden esetben a kiadó felel.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata képviselő–testületének döntése értelmében elhatárolódik minden szélsőséges szervezet által képviselt eszmeiségétől és tevékenységétől. Határozottan fellép a gyűlöletkeltő, rasszista magatartás ellen, amely etnikai vagy bármilyen alapon embereket vagy embercsoportokat bélyegez meg.

Tisztelettel: Borkai Zsolt, polgármester"


Az előzmények

Palotában laknak: Cigányellenes írás jelent meg egy lapban


Nyíltan cigányellenes írás jelent meg az Összefogás c. győri lapban. A kiadványt a városi önkormányzat és a Fidesz pártalapítványa is támogatta.

A cikk szerint a cigányok, miközben a családi pótlékon élősködnek, bűnöznek, palotában laknak és krokodilbőr csizmában járnak. Nem akarnak váloztatni a sorsukon, és ha dolgoznak is, abban nincs köszönet, mert úgyis minden ellopnak.

A szöveggel februári blogbejegyzésekben lehetett először találkozni. Majtényi László főszerkesztő szerint email-ben kapták a "levelet", és azért közölték, mert egyetértenek a tartalmával. A főszerkesztő, aki egyben a győri önkormányzat közigazgatási bizottságának fideszes delegáltja, nem tartja cigánygyűlölőnek az írományt, mivel az nem buzdít a romák kiirtására.

"Csak felhívja a figyelmet, hogy be kell illeszkedniük, és a munkából egyenlően kéne kivenniük a részüket". Az Index kérdésére, hogy nem érzi-e durván előítéletesnek és általánosítónak, hogy a cigányok családi pótlékból élnek, palotában laknak és lopnak, azt válaszolta, hogy akinek nem inge, ne vegye magára a levélben foglaltakat.

A 8000 példányban megjelenő "Összefogás" az impresszum szerint a győri Összefogás Polgári Egyesület lapja. A betördelt szöveg a szervezet honlapján is elolvasható (pdf, 7. oldal). Az egyesület a kiadvány megjelentetésére 2007-ben és 2008-ban összesen 1,345,000 forintot kapott Győr városától. Az előterjesztést a Fidesz és a KDNP frakciói szavazták meg, és Borkai Zsolt polgármester is támogatta.

Borkai Zsolt az Indexhez eljuttatott közleményében az áll, hogy Győr város önkormányzata a 2007-2008-as években közvetlenül nem támogatta az Összefogás Polgári Egyesület „Összefogás" c. lapját. Ehhez képest a város honlapján olvasható egy dokumentum, melyben a 2007-es, 750,000 forintos támogatás céljaként az "Összefogás c. győri polgári lap, nyomdaköltsége, fényképek, másolatok,
szerkesztés" van feltüntetve.

Az Index kérdése az volt, hogy mit gondol Borkai a cikkről, és hogy a továbbiakban is köztámogatásra méltónak tartja-e a lapot. Borkai erre azt válaszolta, hogy a lapban közölt írások tartalmáért a kiadó felel. Leszögezte továbbá, hogy az önkormányzat határozottan fellép a gyűlöletkeltő, rasszista magatartás ellen, amely etnikai vagy bármilyen alapon embereket vagy embercsoportokat bélyegez meg...

Az Összefogás című lapnak 2005-ben 1+1,000,000 forintos támogatást ítélt meg a Fidesz-MPSZ pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegények védtelenül

Magyarország - Az unió szociális chartájából két cikkelyt, nevezetesen a lakhatáshoz való emberi… Tovább olvasom