Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Padlófűtés - kényelmes, gazdaságos, nem látható

Bizonyára sokunkat zavarnak az otthonunkat elrondító, és sok helyet foglaló radiátorok - pedig a megoldás a lábunk alatt hever. A padlófűtés sokoldalúan kihasználható, gazdaságos és környezetbarát fűtési rendszer.

Építészeti szabadság

A padlófűtés határtalan belsőépítészeti szabadságot biztosít. A helyiségben a bútorok kötöttség nélkül, az értékes felületek elvesztése nélkül helyezhetők el; az építészeti különlegességek, mint a teljes üvegfalak esztétikai hatásukat zavaró fűtőtestek nélkül fejthetik ki. A fűtőtestek sarkai és élei nem okoznak veszélyt. A sérülésveszély, különösen a gyerekekre nézve, minimálisra csökken.

A padlóburkolat kiválasztásánál alig vannak korlátozó tényezők a felületfűtésekhez, gyakorlatilag minden padlóburkolat megfelelő: a parkettától a kerámia padlólapig, a textil-burkolattól a márványig és gránitig - minden lehetséges.

Termikus komfortérzet és kedvező hőmérséklet-eloszlás
A termikus komfortérzet nagymértékben függ a helyiség és a határoló felületek hőmérsékletétől, azaz a padló, mennyezet, falak, ablakok és ajtók hőmérsékletétől. Fontos kritérium a helyiségben kialakuló egyenletes hőmérséklet-eloszlás: a padlófűtés nagyon jól megközelíti az ideális állapotot.

A száraz fűtőlevegő és a fűtőtestek magas felületi hőmérséklete miatt létrejövő erős légmozgások az emberek számára kellemetlen közérzetet okoznak, és egészségi ártalmakhoz vezethetnek. A felületfűtés csökkenti ezeket a faktorokat és a kellemes sugárzási komponensek segítségével lehetővé teszi az energiatakarékos léghőmérséklet csökkentést és egyben gondoskodik a kellemesebb relatív páratartalomról.

A felületfűtés minimalizálja a porfelkavarodást, ezzel csökkenti a portörlés időigényét. A felületeket egy egyszerű porszívóval, vagy portörlővel tisztíthatjuk, a fűtőtestek igényes és fáradságos tisztítása elmarad.

A felületfűtés továbbá csökkenti a padlószőnyegben lévő nedvességet és ezzel elpusztítja a háziporatkát, ezen állatok ürüléke az allergia gyakori kiváltó oka az állandóan használt helyiségekben. A felületfűtés pozitív hatását a Német Allergia és Asztmaszövetség is kiemeli: Emellett kiemelhető, hogy a padlófűtéssel fűtött lakásoknál a szőnyegben és matracokban található atkák száma lényegesen alacsonyabb, mint a radiátoros fűtéssel fűtött lakásokban és ez a jelenség a nyári időszakig megmarad az egész fűtési periódus alatt"
 
Energia-megtakarítás

A felületfűtés egy gazdaságos és környezetbarát fűtési rendszer, amelynél az alacsony energia-felhasználás csökkenti az üzemeltetési költséget és elősegíti a fosszilis tüzelőanyagokkal való takarékosságot. A felületfűtés az alternatív energiaforrások felhasználásának lehetőségével védi az értékes erőforrásokat és ezzel biztosítja a jövőt. A 40 - 45 °C-os alacsony szintű előremenő fűtővíz hőmérséklet - összehasonlítva a radiátoros fűtéssel, amelynél a max. 90 °C - több módon biztosítja az erőforrások védelmét:

A kazánnál és a hőelosztó hálózatnál adódnak lényegesen alacsonyabb hőveszteségek
A hagyományos hőtermelők mellett optimálisan kihasználhatók az alacsony hőmérsékletű kazánok. A hőszivattyúk is egy lényegesen jobb hatásfoktartományban dolgoznak, vagy napkollektorokkal is előállítható hasznos hő.
Az ipari/gazdasági épületekben a hulladékhő felhasználható az alacsony hőmérsékletszintű fűtéshez.
A magas, körülbelül 70 %-os sugárzási részarány lehetővé teszi a helyiségben a hőmérséklet 1 - 2 °C-kal való csökkentését azonos komfortérzet mellett. A helyiséghőmérséklet egy fokkal történő csökkentése 6% energiamegtakarítást eredményez. A hatás összehasonlítható a magashegységekben télen kialakuló napfürdő jelenséggel, ahol a -10 °C hőmérséklet ellenére nyári ruhában lehet lenni a nap kellemes sugárzó hőjét élvezve.

További háttere a takarékosságnak az előnyös, felfelé csökkenő hőmérsékletprofil. A mennyezet alatt kialakuló szükségtelen hőpárna kialakulását elkerüljük. Különösen a magas csarnokokban, mint például ipari- vagy sportcsarnokokban érhető el jelentős megtakarítás.

Mindezek az előnyök biztosítják, hogy a felületfűtés egy ökológiailag és ökonómiailag értékes és jövőorientált fűtési rendszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt… Tovább olvasom