Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Özönvízszerű esőzés Vas megyében

Megint leszakadt az ég. Délelőtt Vas megyében pincéket öntött el a víz, fákat döntött ki a szél Szombathelyen és környékén. Újra megnyitották a Nógrád megyei somoskőújfalui határátkelőt, amelyet azért zártak le, mert az esti felhőszakadás miatt járhatatlanná vált az odavezető út.
A katasztrófavédelemhez folyamatosan érkeznek a riasztások. "Eddig több tucatszor vonultunk" - mondta el Völgyi Gyula, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Az özönvízszerű esőzésben, mely főleg Szombathelyet és környékét érintette, a csatornahálózat nehezen birkózik meg a hirtelen lehullott esővízzel, nem tudja elvezetni azt, ez pedig nehezíti a közlekedést is. A Zanati úti aluljárónál, a vasúti híd alatt például az összegyűlt esővíz miatt nem lehet személygépkocsival áthajtani, a fogalmat elterelik.

Újra megnyitották a Nógrád megyei somoskőújfalui határátkelőt, amelyet azért zártak le, mert az esti felhőszakadás miatt járhatatlanná vált az odavezető út. A Somos patak kilépett a medréből, az úton mintegy 30 centiméteres víz hömpölygött.

Szünetel a vasúti forgalom a salgótarjáni vasúti átkelőhelyen, vonatpótlóbuszok szállítják az utasokat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye több településéről csaknem félezer bejelentés érkezett a vihar okozta áramkimaradások miatt. A legtöbb helyen azóta már van áram.

Litkén tegnap az éjszakai hatalmas felhőszakadás miatt homokzsákokkal védték a lakóházakat, mert a Dobroda patak kilépett a medréből. Negyven ház volt veszélyben. A faluból Ludányhalásziba nem lehetett tovább menni, az utat ellepte a víz. Időközben sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást. Több településen már az előző éjszakai vihar rongálta meg a vezetékeket. Nógrádszakálban villanyoszlopokat döntött ki a szél.

Több településen fertőtleníteni kell az ivóvízvezetékeket, addig lajtoskocsival látják el a lakosságot. Taktakenézen összedőlt egy vályogház is, leszakadt a mennyezet, egy négyéves kislány és édesanyja könnyebb sérüléseket szenvedett. A tűzoltók hatszáz helyre vonultak ki.

Somoskőújfalúban három lakóházból, amelyeket a víz, a sár körbevett, hét ember ki kellett költöztetni.

Balassagyarmat térségében az özönvízserű eső alámosta a vasúti síneket, több száz millió forint kárt okozott a MÁV-nak. A vonatok még napokig nem közlekednek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom