Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Óvodai visszásságok – erősebb védelmet biztosítanak a gyerekeknek és a szülőknek

Komplex intézmény-ellenőrzés, helyszíni vizsgálatok, a szülők bevonása a döntési folyamatokba, a hatályos jogszabályok módosítása – ezek szerepelnek többek között az illetékes minisztérium tervei között, ami az óvodákkal kapcsolatos jövőbeni célkitűzéseket illeti.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége korábban sajtóközleményben hívta fel a média figyelmét az óvodákkal, családi napközikkel kapcsolatos jogi szabályozás visszásságaira, valamint levélben kereste meg a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata érdekében.
 
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkára válaszlevelében arról tájékoztatta a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségét, hogy a megfelelő szakmai ellenőrzést az Oktatásért felelős államtitkárság alapvető céljának tekinti. A jövőben emiatt a katolikus közoktatási intézményekben már sikerrel alkalmazott komplex intézmény-ellenőrzés tapasztalatait felhasználó szakmai ellenőrzés rendszerét kívánják bevezetni. Ennek értelmében az intézmény ellenőrzését az Oktatási Hivatal megfelelő megyei szervezete fogja koordinálni és felügyelni, mégpedig a hivatal által kiválasztott és felkészített szakértők segítségével. A szakértői csoport három-négy főből áll és ellenőrzésük, elemzésük alkalmával górcső alá veszik az intézmény irányított önellenőrzését, irányítási és működési dokumentumait is. Az ellenőrzés szerves részét képezi továbbá a helyszíni vizsgálat és a gyermekek, diákok körében végzett neveltségi szintfelmérés.
 
Örömteli, hogy az ellenőrzési eljárás alkalmával intézménytípustól függően már a szülők meghallgatására is sort fognak keríteni. Erre szükség van ugyanis annak érdekében, hogy a szakértők azzal a fogyasztói körrel találkozzanak, akik gyermekeik révén első kézből tapasztalják meg a közoktatási intézményben folyó szakmai munka minőségét és ezzel az esetleges negatívumokat.
 
A jelenlegi ellenőrzési folyamathoz hasonlóan az ellenőrzésben közreműködnek az intézmények is, hiszen a cél közös: az intézmény működésének segítése és a szakmai hibák kiszűrése. A fogyasztói tudatosság kapcsán az államtitkárság szintén arra az álláspontra helyezkedik, hogy szükséges a szülők részéről a panaszuk megfogalmazása, ha a szakmai munkával nem elégedettek vagy az intézmény működését illetően valamilyen kifogásuk támad.
 
A Minisztérium elismerte levelében azt, hogy az intézményi házirenddel kapcsolatosan társadalmi szemléletváltásra van szükség, itt kiemelte a fogyasztóvédelmi szervezetek szerepét. Ezek a szervezetek ugyanis tevékeny szerepet tudnak vállalni a fogyasztói tudatosság erősítésében, így abban, hogy felhívják a szülők figyelmét az intézmények működését szabályozó alapvető dokumentumok megismerésének fontosságára.
 
A FEOSZ javaslatai között szerepelt az is, hogy a panasztételi fórumrendszert illetően a másodfokon eljáró szervet függetlenítsék az intézménytől. A közoktatási törvény módosításakor várhatóan a Szövetségünk által jelzett problémát figyelembe veszi a jogalkotó és orvosolni fogja azt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáztörvények módosítása: hatósági a termékár, csökkenhet a biztonsági készlet

Hatósági ára lesz a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban a hazai kitermelésű és az import… Tovább olvasom