Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Otthon szülés: hibák Geréb Ágnes tárgyalásának jegyzőkönyvében

Fennáll a lehetőség, hogy Geréb Ágnes koncepciós per áldozata lesz, és esetével a szülészeti-nőgyógyászati lobbinak engedelmeskedve példát statuálnak az otthon szülést választóknak?

Súlyos hibák kerültek Geréb Ágnes szülészorvos büntetőperének novemberi tárgyalásáról szóló jegyzőkönyvbe - írta az Index hírportál és Ábrahám László ügyvédre hivatkozva a Népszabadság keddi számában.

Az Index megjegyzi, hogy az esetről hangfelvétel készült. "Praxisomban ilyen komoly következményekkel járó mulasztással még nem találkoztam" - nyilatkozta a Népszabadságnak az ügyvéd. Elmondta: a jegyzőkönyv kulcsfontosságú. Ha fellebbviteli szakba kerül az ügy, a bíróság csak ebből tud tájékozódni. Az ügyvéd szerint már a vád egyediessége és a jegyzőkönyv "elírásai" miatt is fennáll az a lehetőség, hogy Geréb Ágnes koncepciós per áldozata lesz, és esetével a szülészeti-nőgyógyászati lobbinak engedelmeskedve példát statuálnak az otthon szülést választóknak. Az Index emlékeztet, hogy a Geréb Ágnes elleni per anyagait 2009 novemberében egyesítették a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). A foglalkozásától eltiltott, ezért az otthonszüléseknél évek óta asszonytársi segítőként közreműködő szülésznőt maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták.

A PKKB azonban úgy ítélte, hogy az egyik cselekmény emberölésként is minősíthető. Az Index és a Népszabadság is azt írta, hogy a vádlott perceken át sorolta érveit a vádirat legfontosabb pontja ellen, ám a jegyzőkönyvben mindebből egy szó sem szerepel. A hírportál azt írta: a jegyzőkönyvhöz mellékelt, Geréb Ágnes nyilatkozatának végét tartalmazó oldalain egyetlen rövid bekezdés szerepel arról, hogy az általa alkalmazott, a vádirat szerint ismeretlen műfogás hol szerepel a szakirodalomban. A történtek megítélése szempontjából kulcsfontosságú mondatok leirata azonban teljesen kimaradt a jegyzőkönyvből. A vádiratról szóló nyilatkozata végeztével Geréb Ágnest megkérdezte a bíró, Szabó Noémi Anna, hogy hozzájárul-e a nyomozás során - még tanúként - tett vallomása felolvasásához.

A vádlott nemmel felelt, mert szavait a rendőrök szerinte félreérthetően jegyzőkönyvezték. A későbbi szakértői vélemények Geréb Ágnesre nézve leginkább terhelő részei pont ezen a félreérthető részen alapultak. A bírónő ennek ellenére felolvasta a vallomását - olvasható az Index.hu-n.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Truder 2010. április 08. 23:54
  „Az első gyerekünk időre született, nem adódott semmilyen komplikáció,a kórházba érkezés után 20 percen belül világra jött. Pedig nem volt fogadott orvosunk!!
  A másodikkal nem győztem ellenőrzésre járni, a fele időt ágyhoz kötve töltöttem, a gyerekem fogadott orvos mellett is koraszülött lett. De nem hibáztattam az orvost, mert jó szándékkal, nagy tudással állt végig mellettem. Vannak dolgok, amik meghaladják az ember képességbeli határait.Ők sem csodatévők, csak orvosok. Itt is van limit Komplikáció bármikor adódhat..a legjobb orvosok mellet is.Ennek tudatában mindenki eldöntheti, hogy hol szül,és kivel.. Az élethez 80 % szerencse(is) kell!”
 • 40. Napocska 2010. április 07. 17:24
  „Egy nő "mende-mondák" alapján megy el nőgyógyászhoz, amit a barátnőjétől, anyjától, stb. hallott. Én, amikor kerestem orvost, minden ismerősömet megkérdeztem. Nem volt olyan, akiről ne mondták volna, hogy anya és baba is meghalt a páciensei közül, és kifogástalan. Sajnos ilyen nincs. De jó hallani, hogy kórházban is szülnek elégedetten. De ami másnak elégedettséget jelent, az nekem nem biztos, hogy jó. (pl: van anya, aki örült, hogy elvitték a babát tőle egész éjszakára ). Nem vagyunk egyformák, de még nem hallottam az otthonszülős emberektől, hogy ítélkeznének a kórház pártiak felett. Fordítva pedig nagyon sokszor.”
 • 39. Nővérke 2010. április 07. 14:58
  „Látom kezd eldurvulni a szitu. Viperetta, ha már itt tartunk itt többen pedig a szülészeket vádoljátok ismeretlenül, mende-mondák alapján minden félével.
  Szerintem mindenki döntse el, hol-kivel -hogyan, aztán kész.”
 • 38. viperetta335 2010. április 07. 14:04
  „Nanemá!Hazudozol,ismeretlenül és alaptalanul vádolsz itt valakit olyasmivel,amit nem követett el.Fájt az igazság,látom!”
 • 37. Goldmund 2010. április 07. 13:42
  „29. MTT 2010.04.07. 09:58
  "ha baj van, akkor egy perc és gyermekorvos is jelen van, fél perc és altatóorvos is.."

  Tényleg? Minden esetben? Ilyen meseszép a magyar egészségügy? :-)))))
  Olvastam egy könyvet műhiba esetekről, ahol pl. egy nő keserűen mondja:
  "Ahhoz képest, hogy fogadott orvosunk volt, talán nem a villamosmérnök férjemnek kellett volna a kórház folyosójának kövezetén levezetnie a szülésemet."
  Ennyit az egy perc alatt odaérő orvosokról.”
 • 36. viperetta335 2010. április 07. 13:38
  „Nanemá!
  Először is a hazugságod:"SOK BABÁT ÁTSEGÍTETT A TÚLVILÁGRA" hihetetlenül aljas.Nem segített át sok babát,mint már említették itt sokan, halálozási aránya 1 ezrelék alatt van.Nem tudom,a te csodadokidnak,akinél szültél,és aki bizonyára nagyon ápolt és szép ember volt,mennyi lehet?Vagy ez téged nem is érdekelt,igaz?A lényeg a KÓRHÁZ volt,és tudod,mázlid volt,hogy megúsztad ennyivel.
  Szemét dolog valakiről így beszélni,sem tudásban,sem emberségben meg sem közelíted.A doktornő bizonyára emberszámba venne téged,és nem beszélne így rólad.”
 • 35. mentha 2010. április 07. 13:00
  „Olvassátok el ezt is, mert érdekes a bevezető győri vonatkozása.

  http://nol.hu/belfold/20100406-hianyos_birosagi_jegyzokonyv”
 • 34. mentha 2010. április 07. 12:53
  „http://hvg.hu/egeszseg/20100323_gereb_agnes_otthonszules_the_economist/2”
 • 33. mentha 2010. április 07. 12:13
  „26 jirzi1!

  Azt írod, hogy szerinted mindkét oldalon a pénzről van szó. Akkor most számoljunk egy kicsit: Geréb Áginál el kell végezni egy egyhetes felkészítő tanfolyamot.Ez mindenképpen feltétele annak, hogy valaki otthon szüljön. Ennek 50.000 Ft+ÁFa az ára. Aki nem tudja a teljes összeget kifizetni, kérhet az Alternatal Alapítványtól támogatást. Lehet részletekben is fizetni. Ebben az összegben benne van a szülés is.
  A magánorvosi tarifa 6.000 - 10.000Ft/alkalom. Általában 8-10 vizit szokott történni a 9 hónap alatt. Vagy esetleg több. Lehet szorozni! Ehhez hozzájön a szülésért adott hálapénz, ami a vizitdíj 5-10-szerese. Ha van fogadott szülésznő akkor neki is kell fizetni.
  Nos?

  27Ir!
  Az UH-os orvos átlagos méretű babát jósolt.”
 • 32. nanemá 2010. április 07. 11:11
  „Napocska 2010.04.07. 11:06
  Nem találkoztam vele,de nem is akarok.Elég volt amit láttam a tv-ben.
  Zsíros fejű,ápolatlan benyomást keltett.
  Amikor sok babát átsegített a túlvilágra mutogatták eleget.
  Akkor az volt az első gondolatom,hogy Úristen, milyen nő az aki ezt kívánja meg a szüléshez.
  Azóta akárhányszor láttam,mindig ugyanaz a kép fogadott.
  Úgyhogy a véleményem sem változik.”
 • 31. Napocska 2010. április 07. 11:06
  „Nanemá. Kérlek, írd meg mire gondoltál, amikor "koszos nőnek" nevezted G. Á.-t. Találkoztál már vele? Milyen? Beszéltél vele?”
 • 30. nanemá 2010. április 07. 10:24
  „Úgy szültem,hogy nem volt fogadott orvosom.Mégis mindenféle túllihegés nélkül kijött a baba.
  Ma már csak a felesleges pénzkidobás zajlik semmi más.Meg a flanc!”
 • 29. MTT 2010. április 07. 09:58
  „Mindennek meg van a helye és az ideje. A gyerek szülés helye, az a kórház. Szerintem. Ott biztonságban vagy a babáddal együtt.Az idejéről pedig ennyit: ha baj van, akkor egy perc és gyermekorvos is jelen van, fél perc és altatóorvos is..Otthon pedig van a Geréb. Szóval, el lehet gondolkodni, kinek, mennyit ér meg a dolog. Jelzem, ez csak az én véleményem.”
 • 28. lr 2010. április 07. 07:58
  „Egyébként a félreérthető jegyzőkönyezést felháboritónak tartom.”
 • 27. lr 2010. április 07. 07:50
  „Nos! Én három gyereket szültem kórházban. A Legnagyobb most fog érettségizni. Bár nem éltem meg traumaként, de nála még valóban volt ugymond beavatkozás meg szigorú fekvés. Fiatal voltam, elfogadtam, hogy így kell lennie.
  A következőnél már apás szülés volt. Olyan orvost választottam, akiről azt gondoltam, hogy vele más lesz majd. Más lett. A harmadik gyereket is nála szültem, mert tökéletes biztonságban éreztem magam. Meg is beszéltük elötte, hogy nem avatkozik be, ha nem muszáj. A kiscsaj 13 évvel ezelött gyorsvonati sebességgel érkezett erre a világra, természetesen apa jelenlétében.
  Mindhárom gyerekkel baba-mama szobában voltam. A két kisebbet már igény szerint szoptathattam, vehettem magam mellé.
  Ha ez azóta negativ irányba változott az nagyon sajnálatos.

  21, Goldmund!!
  Sajnos Geréb Ági ikerszülést is vállalt otthon. Nem lett volna szabad. Írtam is, hogy le kellett volna beszélnie a kismamát arról, hogy ikreket otthon hozza a világra. Most van egy fogyatékos gyereke. a másik meghalt. Ha kórházban van, valszeg császározzák, és lenne két egészséges gyereke. Megérte???????

  20,Mentha!!
  Ha a szeméremcsontban akadt el a baba, akkor az az UH-t végző orvos hibája is, aki nem figyelt fel arra, hogy nagy a baba. Vagy felfigyelt csak anyuka mégis az otthonszülés mellett döntött.

  23! Napocska!!
  Tényleg nem értem a lelki traumát..
  Bár abban egyetértek, hogy a legtöbb orvos, csak fizikai folyamatnak tekinti.
  De, azért én ismerek kivételt.
  Ezért is válaszottam azt akit.
  Tudod, ez hol kezdödik... Amikor a vizsgálatkor sem egy vizsgálni való lyuknak tekint. Hanem rádszánja az időt, és vizsgálat elött leültet, és a lelkedet is ápolja.
  És nála úgy szültem, ahogy én szerettem volna. Bár kórházi protokoll szerint égnek emelt lábbal... de ez akkor még nem zavart, engem. Lehet ma már mást szeretnék. Viszont semmi felesleges beavatkozást nem csináltak, és a babákat azonnal megkaptam. Csak annyi időre vitték el , amit megvizsgálták, de azt is ott a szülőszobán. pár perc volt csupán.

  Különben Geréb Ági, már 18 évvel ezelött is vállalt otthonszülést. Ekkor született a fiam, és a kismama magazin írt egy családról, akinél otthon született a baba.”
 • 26. jirzi1 2010. április 07. 07:17
  „mentha Nem írsz rossz dolgokat. Sajnos sokan betegségnek tekintik a szülést sőt a babavárás idejét is. Írom ezt úgy hogy két gyermekemet nejem császárral szülte . Szerintem a kórházi körülmények nem a babavárást segítik elő. E mellett sajnos mind két oldal (otthon-kórházban) meglátásom szerint csak a pénzről szól.”
 • 25. nanemá 2010. április 07. 06:47
  „Azt sem engedném meg,hogy ez a koszos nő a közelembe jöjjön,nemhogy még szüljek is nála.
  Ehhez is gyomor kell.”
 • 24. mentha 2010. április 06. 22:54
  „Kedves Napocska!

  Mélységesen egyetértek Veled!
  A kórházi szülést vezetők - tisztelet a kivételnek . csak fizikai folyamatbak tekintik a szülést. Messze nem csak az..., mind anyai, mind magzati oldalról!”
 • 23. Napocska 2010. április 06. 22:49
  „Kedves Ir! Írtam, hogy a kórházi szülések közül is csak a komplikáció mentesen indulót vették figyelembe. Akik a kórháztól remélik a biztonságot, azok csak a fizikai biztonságra gondolnak. Pedig a lelki traumák, amiket születéskor megélünk, az egész életünket végigkísérik.”
 • 22. Goldmund 2010. április 06. 22:42
  „És még valami:
  Ha egy szülész-nőgyógyász ellenzi az otthon szülést, ezt kizárólag akkor tekintem hiteles szakmai véleménynek, ha az illető nem fogad el hálapénzt a szülésért. (Ismer valaki ilyet?)
  Mert egyébként elég világos, miért képviseli ezt az álláspontot. :-)))”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jött a vihar - Fa dőlt az útra Sopronban

Termetes fa dőlt a Deákkúti útra Sopronban. A szél a Dunántúlon még kedden is gyakran viharos lesz. Tovább olvasom