Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Ötéves az I love you vírus

A számítógép történetének leggonoszabb és legkártékonyabb vírusaként emlegették.

A támadó különösen alattomos álcázást választott: úgy jelenik meg, mintha baráttól, ismerőstől érkező szerelmi vallomás lenne: 2000. május 4-én internetezők milliói elektronikus postaládájukban E-mailt találtak "I love you" - azaz: "szeretlek" - tárgymegjelöléssel.    
Mihelyt a címzettek felbontották az E-mailt, a vírus tovább terjedt újabb és újabb internetezőkre és minden kezdődött megint elölről. Tömeges megjelenésével az E-mail megbénította cégek és  hatóságok adatbázisait és óriási dugókat idézett elő az egész interneten. 

A számítógép történetének "legrosszindulatúbb, legkártékonyabb,  legdrágább és leggyorsabban terjedő" vírusaként emlegették azután. A  károsultak soraiban rangos vállalatok voltak, mint például a TUI  turisztikai konszern és az Axel Springer Kiadó. Még az amerikai védelmi minisztériumot sem kerülte el a támadás. A Swiss Re svájci  Viszontbiztosítási Társaság azt állította, hogy a világszerte okozott kár elérte a 2,9 milliárd eurót és szerinte a komputer-vírus támadása a 2000-es év emberek által okozott legnagyobb katasztrófája volt. 
Christoph Fischer, a karlsruhei Víruskísérleti Központ  munkatársa szerint az "I love you" pusztító hatását az okozta, hogy a legrövidebb időn belül olyan nagy mértékben el tudott tejedni.  

Mai szemmel nézve az "I love you" vírus csak egy volt a sok közül. Fischer szerint hasonló vírusok százai jelentek meg már azóta és az újabb károkozók többnyire technikailag tökéletesebbek és veszélyesebbek. Michael Dickopf számítógép biztonsági szakértő főleg abban látja az "I love you" vírus maradandó hatását, hogy fokozta a számítógépet használók éberségét. Ma már csaknem mindegyikük rendelkezik víruselhárító programmal, de abban az időben még nem ez volt a helyzet. 

Máig vitatott kérdés ellenben, hogy technikai értelemben valaha  is leküzdhető lesz-e a vírus probléma. Egyes szakértők szerint a megoldás a számítógépgyártók kezében van, hiszen egy autó esetében is természetes, hogy a felhasználó megízható terméket kap, s nem utólag kell felszerelnie kocsiját mondjuk fékkel, és az Unix, illetve az Apple operációs rendszerét használó gépeknél ez már ma is sokkal jobban sikerül, mint a piacot uraló Microsoft esetében.   

Mások viszont kételkednek a vírusok technikai kiirtásának lehetőségében, és szerintük az utolsó problémát mindig a felhasználó  jelenti. E nézet képviselői úgy látják, hogy az "I love you" óta biztonsági téren sem az operációs rendszereknél, sem az alkalmazásoknál nem történt semmi fontos.
   
Az "I love you" vírus feltételezett útnak indítója ellen nem indult bírósági eljárás, mert hazájában, a Fülöp-szigeteken erre nem is volt törvény adta lehetőség. Németországban viszont mostanra már bíróság elé állították néhány vírus kifejlesztőjét - például a "Sasser" vírusét -, akárcsak az Egyesült Államokban vagy Kanadában. Ennek ellenére nem tűntek el a világból az internetet szabotálók, de mit is lehet tenni ellenük, ha történetesen Kínában, Koreában vagy Afrikában rejtőzködnének?  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kossuth Lajos Ipari Szakközép, Szakiskola és Kollégium, Győr

Haller János Általános, Szakképző, Idegenforgalmi-és  Vendéglátóipari Szakközépiskola, Mosonmagyaróvár   Tovább olvasom