Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Öt volt képviselőt érinthetne a különadózás

Összesen öt volt országgyűlési képviselőt érintene az a jogszabály-módosítás, amelynek beterjesztését a Fidesz részéről Kósa Lajos ígérte meg kedden azt követően, hogy kiderült: az Országgyűlés Hivatala szerint a honatyákat - az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek.

Az Országgyűlés Sajtószolgálata - szintén még kedden - azt közölte az MTI-vel, hogy a hivatal 2006-ban 114 képviselő részére fizetett 6 havi juttatást, de egy esetben sem haladta meg a kifizetett összeg a 3,5 millió forintot, 2010-ben pedig 178 honatya részére történt kifizetés, ekkor néhány esetben haladta meg az összeg a különadó határát jelentő értéket.
Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI megkeresésére szerdán elmondta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.
Tájékoztatása szerint Béki Gabriella bruttó 4,17, Gusztos Péter 3,75, Kóka János 4,31, Podolák György 4,03, Világosi Gábor pedig 4,86 millió forintot kapott.
A témát a Népszabadság vetette fel keddi számában. Az országgyűlési képviselők 6 havi juttatása utáni különadó bevallásával kapcsolatosan - egyeztetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal - a parlament sajtószolgálata azt közölte: az országgyűlési képviselő nem áll munkaviszonyban, illetve foglalkoztatási jogviszonyban. Hivatkoztak a képviselők jogállásáról szóló törvény indoklására, amely szerint a képviselői tevékenység nem munkaviszony alapján, hanem sajátos államjogi viszony alapján végzett tevékenység. A jogviszony egyik oldalán a képviselő áll, míg a másik oldalán nem maga az Országgyűlés, hanem a választópolgárok közössége, amely közösség azonban nem rendelkezik jogalanyisággal - írták egyebek között.
Még aznap Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta: pártja szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, de ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellentétesen értelmezi a törvény passzusait, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.
A vonatkozó törvény módosításának kidolgozását és benyújtását ígérte a Jobbik is, amely közleményben jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a 2006-ban és 2010-ben a parlamentből kikerült egykori országgyűlési képviselők mentesüljenek végkielégítéseik 98 százalékos különadójától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön a tizenéves rablóknak

Csoportosan elkövetett rablásért és társtettesként elkövetett halált okozó testi sértésért ítélt… Tovább olvasom