Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Öt falu,

öt évértékelés

Iskolabezárás, kistérségi társulás, az autóbusz-közlekedés megoldása – ez csak néhány időszerű téma a Győr környéki községekben. A megoldás olykor kényszerű döntés elé állította a helyi képviselő-testületeket. Lapunk öt polgármestert kérdezett.

Győrság: új útat építettek

Csóka István, Győrság polgármestere: – Működtetjük az intézményeinket, köztük az általános iskolát, ahová jelenleg 118 diák jár. Ez önmagában „eredmény”, emellett az intézmény belső felújítása, a burkolás megtörtént. Az elmúlt évektől eltérően idén nem nyertünk nagyobb összegű pályázatot, ennek ellenére az idő enyhülésével új utat alakítunk ki ott, ahol több új ház épült. A képviselő-testület optimista, a jövőben az eddiginél is többet pályázunk azért, hogy korszerűbb utak épüljenek Győrságon. Folyamatban van a község honlapjának elkészítése. Változott a település rendezési terve, célunk, hogy könnyebbé tegyük a telkek kialakítását és az építkezésék megkezdését, lehetőséget teremtve vállalkozások, cégek idetelepülésére. Kiemelt hangsúlyt helyezünk a környezetvédelmi programra, amelynek elkészítésében szerepet játszott Pannonhalma közelsége. A testvérközségi kapcsolatok is jól működnek, idén Székelyszentlélekre juttatunk el adományokat, jövő tavasszal pedig erdélyi gyermekeket fogadunk.

Győrújbarát: karácsonyi ajándék

Juhászné Árpási Irma, Győrújbarát polgármestere:
– Szeptemberben avattuk fel az új művelődési otthonunkat és a faluházunkat – a beruházás több mint 200 millió forintba került. Az önkormányzat csupán 10 százalékát fizette ennek, a többit pályázati források fedezték. Önerőből, a lakosság hathatós segítségével építettünk utat, s ugyancsak eredménynek tartom intézményeink sikeres működését. Minden 80 év feletti lakost, valamint az óvodánkat, iskolánkat ajándékkal leptük meg karácsonyra. Összességében ezt folytatjuk 2006-ban: minden, az állami büdzséből kapott forinthoz hozzátéve az önkormányzat másik forintját. Felújításra vár a teleházunk, parkosítani, szépíteni szeretnénk a falunkat, amelynek lélekszáma meghaladta az 5200-at.

Bakonyszentlászló: fűtéskorszerűsítés

Frankó Ferenc, Bakonyszentlászló polgármestere: – Az elmúlt években a bánya megszűnésével munkahelyek szűntek meg, 30–40 millió forintos iparűzési adótól esett el az önkormányzat, amely jelentősen próbára tette erőinket. Ezt némiképp ellensúlyozta a központi pályázatokon elnyert mintegy 20 millió forint – ebből három belterületi utat építettünk. Korszerűsítettük az iskolánk fűtési rendszerét mintegy 4 millió forintból, amelyhez a megyei területfejlesztési tanács is jelentősen hozzájárult. A legnagyobb eredmény a talpon maradás, ám a jövő évi büdzsénk hitel nélkül elképzelhetetlen, s a falu megtartóereje folyamatosan gyengül.

Nyalka: javult a közvilágítás

Franczia Géza, Nyalka polgármestere: – Bezárattuk az iskolát. Kényszerű döntés volt ez, hiszen mindössze hat kisdiák járt ide. A gyerekek most Tápon, Tápszentmiklóson, egy alapítványi iskolában és Győrben tanulnak. A végkielégítést kifizettük az igazgatónak – az összeg egy részére pályáztunk. A legnagyobb eredménynek a szennyvízcsatorna bevezetését tartom a faluban. A pannonhalmi kistérségi társulás keretében részt veszünk a közoktatási, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásában. Jelentősen javult a közvilágítás Nyalkán, amely remélhetőleg jobbítja a helyiek komfortérzetét.

Kunsziget: a felújítások éve

Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere: – Rendkívül eredményes, de szigorú és nehéz évet zártunk. Átgondolt, takarékos gazdálkodással működtettük az intézményeinket, fejlesztettük az oktatási eszközöket, felújítottuk az óvodát. Jelentős eredmény a helyi tornacsarnok tetőzetének felújítása, a hullámpalát cseréltük le korszerűbbre mintegy 1300 négyzetméteren, ami kiegészült a festéssel és a csapadékelvezetési rendszer kialakításával. Felújítottuk a Duna utcát, s megkezdtük a helyi könyvtár rekonstrukcióját is. Az országban az elsők között alakítottuk ki a kamerás térfigyelő rendszert. A Kunsziget termálfalu kialakításával új tervek megvalósításába fogtunk, 28 telek kialakításával pedig új utcát nyitottunk. Jelentősek a közösségi és az egyesületi rendezvények, amelyből a polgárőrség, a nyugdíjasklub, a sport- és a faluszépítő egyesület is kiveszi a részét. A „Virágos Magyarországért” mozgalom keretén belül 250 díszcserjével járó különdíjat kaptunk. A Kortárs-program a fiatal korosztályt célozza, tavasszal pedig műfüves pálya is hozzájárul a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Jelentős számú pályázatot nyertünk, amely nagyban hozzájárult a falu szépítéséhez, s ezt 2006-ban is folytatni szeretnénk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh siker, finn előny

Síugrás

A síugró négysánc-verseny második állomásán, a németországi… Tovább olvasom