Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Öt éve az EU-ban: zöldebb ország

A környezetvédő civil szervezetek szintén elismerik a brüsszeli célkitűzések és támogatások jelentőségét, ugyanakkor bírálják az uniós ösztönzés ellenére továbbra sem eléggé elkötelezett magyar politikai szférát.


A zöldtárca szerint kedvezően változott Magyarország környezeti állapota az Európai Unióhoz történt csatlakozás óta.

A szaktárca környezetpolitikai osztályának összefoglalója szerint Magyarország környezeti állapota - a korábbi évek tendenciájához hasonlóan - kedvezően változott az elmúlt öt évben, ami elsősorban a tervezési és szabályozórendszer fejlesztésének, illetve a környezetvédelmi-infrastrukturális beruházásoknak, valamint egyes gazdasági szektorok környezeti teljesítmény-javulásának köszönhető.

A környezetvédelem elmúlt öt évben elért legelismertebb sikere a génmódosított termékektől való mentesség megőrzése, amit a kormányzati és a nem állami szereplők egyaránt fontosnak tartanak. Ezzel kapcsolatban Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország megbízott igazgatója ugyanakkor jelezte: a világból továbbra is folyamatos támadás érkezik erről a területről, az Európai Bizottság előtt jelenleg több mint 20 olyan génmódosított növény vár engedélyezésre, amelyről a testület még nem hozott döntést.

A Brüsszel által kiemelt jelentőséggel kezelt - kibocsátás csökkentési, energiahatékonysági, illetve zöldenergetikai - célkitűzések magyarországi végrehajtásáról már erősen megoszlanak a vélemények. Szegfalvi Zsolt szerint például az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentése mögött nem áll nagy teljesítmény, csupán a nehézipar fokozatos megszűnése.

Az Európai Unió tagállamává válva Magyarország feladata lett a közösségi szakpolitika alakításában való részvétel, s ennek során a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, illetve a magyarországi környezetvédelmi érdekek képviselete is - húzzák alá a minisztérium közleményében.

Varga Katalin, az Energia Klub megújuló energia projektvezetője hangsúlyozta: az elmúlt öt évben fejlődött a magyarországi megújuló energiaforrások iparága, 2005-2006-ban nagyobb ugrás volt tapasztalható, amelynek egyik motivációját az európai uniós irányelvek, és a bennük lefektetett célszámok jelentették. A zöldenergia alkalmazásának jelentős térnyerését ugyanakkor több dolog is hátráltatja - húzta alá a szakember. Kifejtette: a politikai elkötelezettség hiányát mutatja, hogy a kedvező természeti adottságok ellenére 2010-ig Magyarország vállalata a tagállamok közül legalacsonyabb célkitűzést a megújuló alapú villamosenergia-termelésre.

Olvasóink írták

  • 1. pampus 2009. május 01. 15:08
    „Aki ezt nyilatkozta az nem olvas újságot,vagy vak és nem lát! Ebben az országban nem folyik más mint a népnyúzás! Bezárták a szén-bányákat,megszüntetve vele a rengeteg munkahelyet és rákényszerítették a lakósságot a méregdrága gáz fogyasztásra ,no meg a külföldi euróért vásárolt szintén méregdrága szénre! E rendszer vezetésének pedig a legkisebb gondja is nagyobb mint ebben az országban a jó lét megteremtése. Szinte az egész ország az Európa unió szemét dombja lett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május 1. - Változnak a gyorshajtási bírságok

Lakott területen belül - 50-es táblánál - akkor jár a legmagasabb, 300 ezer forintos bírság, ha az… Tovább olvasom