Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Összevonják és államosítják a víztársaságokat? Vajon a megyében lesz változás?

Jelenleg lakossági, ipari és mezőgazdasági vízszolgáltatóként közel négyszáz víziközmű vállalat működik az országban, és a kormányzati szándék az, hogy ezek száma 30 körülire csökkenjen - közölte a Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár a víziközmű szolgáltatás állami koncepcióját ismertető sajtótájékoztatón szerdán Szolnokon.

Az elkövetkező években látványos összevonások várhatók, amelyekben regionális víziközmű vállalatok kulcsszerephez jutnak, és akár több megyében is náluk összpontosul majd az ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés - tette hozzá.

A törvény egyeztetése most zajlik a tárcák között, és a koncepció alapján ezek a víziközmű vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonban lennének - jelezte Illés Zoltán. Mint hozzátette, ha a kormány rövid időn belül elfogadja a törvénytervezetet, a jogszabály még az ülésszak júniusi bezárásáig a parlament elé kerülhet.

Az államtitkár elmondta, hogy jelenleg a háztartások 95 százaléka rendelkezik vezetékes ivóvízzel. Az állam a jövőben is az egészséges ivóvizet preferálja majd az ásványvízzel szemben, többek között azért, mert egy köbméter ásványvíz előállítása 1500-szor többe kerül, mint ugyanilyen mennyiségű ivóvíz.

Amennyiben a vízszolgáltató vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülnek, nem várható a szolgáltatási díjak emelése, hiszen a magáncégekkel ellentétben nem lesz cél az extraprofit megszerzése, és a szociális alapú kompenzációs lehetőségek is megmaradnak - jelentette ki Illés Zoltán.

Szennyvíztisztító szolgáltatásban egy 2009-es adat szerint a hazai lakosság 72,4 százaléka részesül, ez a mutató az Európai Unió (EU) pénzügyi támogatásnak köszönhetően az elmúlt években emelkedett meg 51 százalékról - mutatott rá a az államtitkár. A fejlesztés az elkövetkező években EU-források révén folyatódik, és 2015 végéig az uniós elvárásoknak megfelelően minden 2000-nél nagyobb lélekszámú településen ki kell építeni a szennyvíztisztító rendszert - mondta.

Illés Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy hazai vízközmű-vagyon értékére most csak egy becsült adat van, ami 1000 milliárd forint körüli összegről szól. Egyben bejelentette, hogy miután hivatalos leltár nincs, a napokban elrendeli a vagyon részletes felmérését.

Olvasóink írták

 • 7. dorombolok 2011. május 05. 18:49
  „Rákosi kismiska volt ezekhez képest!”
 • 6. VargaP 2011. május 05. 11:03
  „IGEN:) most fizettek osztalékot, bravó”
 • 5. urbaniastapista 2011. május 05. 08:36
  „Tényleg nagy kupleráj van az ágazatban, de attól, hogy majd pártkatonák irányítják, nem lesz sem hatékonyabb, sem olcsóbb.”
 • 4. balintos66 2011. május 05. 08:18
  „Lesznek még "szomjas" emberek!?”
 • 3. Jánosi 2011. május 04. 19:59
  „Előkészítés a kiárusításra, felvásárlásra!

  Nem engedték bevenni az alkotmányba, a vízvagyon védelmét!! Nem véletlenül!
  Csak így tovább narancsék! Még ha belegebedünk is!”
 • 2. Gab2000 2011. május 04. 19:34
  „tán ezt s le kellett volna hozni a cikkben

  A tervezet másik lényeges eleme a víz díja. Ez az országban a helyi sajátosságok alapján köbméterenként 180 és 2000 forint között változik. A törvénymódosítás révén tól-ig tartományt határozna meg a kormány, és ebben a sávban dönthet arról az önkormányzat, hogy mi legyen a víz díja, illetve a szennyvíztisztítás költsége köbméterenként.

  Az én olvasatomba emelés lesz de strukturális átalakításnak fogják hívni”
 • 1. thermál 2011. május 04. 17:11
  „Nem nehéz kitalálni a folytatást: leltár, összevonás, államosítás. Akkor,most kivételesen kezdjék a lakosság által befizetett önrész visszautalásával, amely lehetővé tette a vizi közművek létrehozását. Ezután az állam sajátjaként kezelheti az óriási vagyont.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többet ésszel, mint fejszével! Az LMP az egyetemek számának megfelezéséről

A kormány egy huszárvágással felére csökkentené a magyar egyetemek számát - evvel tízmilliárdokat… Tovább olvasom