Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Országszerte tüntettek a szakszervezetek

Tizenöt megyeszékhelyen tartottak csütörtökön autós figyelemhívó demonstrációt, négy megyeközpontban pedig tüntettek a szakszervezetek, a gépkocsis megmozdulásokon a szervezők közlése szerint megyénként átlagosan 100, országszerte összesen pedig körülbelül 1.800 autó vett részt.

A megmozdulásokat szervező négy szakszervezet - Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) - azt követeli a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben, még a döntések előtt.

Azért június 16-ra szervezték a megmozdulást, hogy felhívják a figyelmet az egyeztetések fontosságára. A kormány ugyanis korábban azt ígérte, hogy a szociális konzultáció lezárulása után - amely június 15-én volt - tárgyal az érdekeltekkel a tervezett átalakításokról - mondta Borsik János, az ASZSZ elnöke az MTI-nek.

Az Országgyűlés szerdán kezdte meg az általános vitát egy munkaügyi módosító csomagról, - amely számos ponton megváltoztatja a Munka törvénykönyvét -, valamint a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) létrehozásáról.

A négy szakszervezeti szövetség tiltakozik a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen, mert az, álláspontjuk szerint hátrányos helyzetbe hozza a munkavállalókat, növeli kiszolgáltatottságukat, és csökkennek a fizetések is.

Tiltakoznak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetése, valamint a nyugdíjrendszer "egyeztetés nélküli, drasztikus átalakítása", illetve a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen.

Ellenzik a szakszervezetek a munkanélküli és szociális ellátások "drasztikus" csökkentését, és az országos bérmegállapodás megszüntetését is.

Borsik János, az ASZSZ elnöke az MTI-nek a budapesti tüntetés előtt elmondta: azért szervezték a megmozdulást, mert az április 9-i szakszervezeti demonstrációnak "nem volt olyan hatása a kormányra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az országos konföderációkkal és a munkáltatói képviselettel". Szeptember környékén újabb megmozdulásokra lehet számítani, ha a kormány nem akar tárgyalni a partnereivel - mondta Borsik János.

Kuti László, az ÉSZT elnöke szerint "most még van lehetőség az érdekegyeztető tanács, vagy annak megfelelő testület létrehozására, van lehetőség tárgyalni a munkaügyi jogszabályokról".

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke hangsúlyozta: "a szakszervezet népe nem más mint az ország népe", a szakszervezeti tagok nagy része is mást várt a kormány megalakulásakor. Az, hogy a sorozatos demonstrációkon egyre többen vannak, egyre szélesebb kör vesz részt, Pataky Péter szerint azt mutatja, hogy nő a csalódottság.

Varga László, a SZEF elnöke kiemelte: azt várják, hogy a tüntetéssel a döntéshozók és a társadalom figyelmét is rá tudják irányítani arra, hogy elfogadhatatlan a kormány és a parlamenti többség jogalkotása.
A budapesti demonstráción kívül 14 megyeszékhelyen rendeztek autós felvonulást, négy városban pedig nagygyűlést tartottak a szakszervezetek.

Debrecenben például 101, szakszervezeti zászlókkal, magyar nemzeti lobogókkal, léggömbökkel feldíszített személygépkocsival vonultak fel az országos demonstráció részeként az autós tüntetésen.

Zalaegerszegen mintegy negyedórás volt az autós-motoros tiltakozó felvonulás a belvárosban. Szalai Géza, az MSZOSZ helyi szervezője az MTI-nek elmondta: az előzetes jelentkezésekhez képest csaknem kétszer annyian, mintegy 120 járművel vettek részt a demonstráción, amelyhez olyan szakszervezetek is csatlakoztak - köztük a Liga -, amelyek korábban nem jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozó rendezvényen.

Tatabányán nem autós felvonulást, hanem - körülbelül 300 ember részvételével - nagygyűlést tartottak csütörtökön délután. Az eseményen Pataky Péter hangsúlyozta: minden törvényes eszközzel folytatják a tiltakozásokat és kiemelte a törvényes jelzőt, mert, mint mondta, "a kormány rendszeresen és folyamatosan átlépi a jogállami kereteket, majd visszamenőleg csinál magának törvényt".

Olvasóink írták

 • 5. fegyveres 2011. június 17. 19:45
  „Ezt a sok sagittariust már nem tudom követni. Ez az itteni elég szimpatikus. :-)”
 • 4. Boli 2011. június 16. 23:29
  „Látom nem történt olyan fontosabb dolog Budapesten, hogy a Kisalföld különösebben törődjön vele... Vagy csak <moderálva> tipikus fennforgását vélhetjük felfedezni az újság hasábjain? Akár az MTI. Ott sem volt semmi ma Budapesten, amit megemlítenének. De tényleg! A www.origo.hu , az www.index.hu azért beszámolt róla....
  A Szabad Európa Rádiót apránként tényleg újra kell indítani elvtársak, mert nagyon vissza találtatok jönni! A Hír tévé féle kommenteket meg inkább kommentálni sem kell, annyira szánalmas párttévé. A bohóc kormányunk minősítése majd a holnapi külföldi sajtóban gyönyörű lesz.
  Gyengébb képességű trollokat szeretném megkérdezni, ha már éltek anno a "pártállami" időkben, nem ismerős ez a "hírszerkesztési gyakorlat" számukra? Netán akkor is az aktuális hatalom hátsójában és színeiben tetszett egyeseknek nyomulnia - mert akkor nincs is több kérdésem! Előre, kitartás, sötétség...
  Nincs is szebb, mint amikor a hülyeség szorgalommal párosul!”
 • 3. Sagíttarius 2011. június 16. 21:47
  „Helyszíni tudósítónk jelentése szerint váratlanul nagyra hízott a tömeg a vonulás alatt. A sor eleje már átért a Lánchídon, a sor vége viszont még bőven a Kossuth térnél van, az MTA épületétől nem is látszik a vége a tömegnek. Tudósítóink szerint legalább tízezren vannak. A vonulás nagy fennakadást okoz a közlekedésben, a 2-es villamos sem jár. index.hu
  narancshuszárok ideje visszavonulót fújni”
 • 2. Agent 2011. június 16. 20:09
  „megunták, hazamentek:)”
 • 1. háté 2011. június 16. 19:59
  „Győrben sokan, vagy 60-70 autós vett részt a demonstráción.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárnyas fesztivált rendez Szentes

Szárnyasból készült ételekkel, szárnyasokhoz fűződő játékokkal és más érdekességekkel várja a… Tovább olvasom