Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Országos gyűjtést szerveznek a katolikus iskolák javára

Országos gyűjtést tartanak a katolikus iskolák javára valamennyi katolikus templomban vasárnap.
Az országos adakozás "az évek óta nehéz helyzetben lévő" 182 oktatási-nevelési intézmény 343 tagintézményének komoly segítséget jelent feladataik ellátásában. Egy éve csaknem 76 millió forintot ajánlottak fel a hívek a magyarországi katolikus iskoláknak - olvasható a közleményben.

A teljes magyar közoktatáson belül a katolikus intézmények aránya majdnem 4 százalék. Ebben a tanévben 76 óvodát, 112 általános iskolát, 58 gimnáziumot, 16 szakiskolát, 17 szakközépiskolát, 50 kollégiumot és 14 alapfokú művészetoktatási iskolát tart fenn a 14 egyházmegye, 25 szerzetesrend és 4 felsőoktatási intézmény.

A katolikus oktatási rendszer több intézménye nyújt speciális képzést: 3133 tanuló kap sajátos nevelési igényű vagy gyógypedagógiai képzést, 1749-en tanulnak nemzetiségi, 1094-en kisebbségi oktatást nyújtó katolikus intézményben. A Magyar Katolikus Egyház közoktatási intézményeiben összesen 67.371 fiatalt oktat 5995 pedagógus, közülük 195 szerzetes, illetve paptanár.

Az egyházak közoktatási intézményeik fenntartására úgynevezett kiegészítő normatívát kapnak, amelyet a tanulók létszáma után az alapnormatíván felül folyósít számukra az állam annak megfelelően, amennyit az önkormányzatok átlagosan költöttek az előző évben szintén az alapnormatíván felül iskoláikra, óvodáikra. Az egyházak az aktuális kiegészítő összegeket az előző évből kiszámolt érték szerint kapják meg havi lebontásban.

Tényleges költségeiket figyelembe véve azokat évről évre ki kellett egészíteni a zárszámadási törvény alapján, úgynevezett korrekciós összegekkel. A MKPK gazdasági bizottsága hétfői közlése szerint diákonként 13.429 forinttal kapnak kevesebbet az egyházi iskolák az önkormányzati intézményeket megillető támogatásnál 2008-ra vonatkozóan. Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke másnap tudatta: minden törvényes lépést meg fog tenni az egyházi iskolákba járó tanulóik, valamint szüleik és az intézmények dolgozói jogainak érvényesítése érdekében. Közlése szerint "ezek az adatok, különös tekintettel a hivatalos indoklásukról és mértékükről (...), azt mutatják, hogy a törvényesség és a jogbiztonság egyházi intézményeink tekintetében folyamatosan csorbát szenved".

A Pénzügyminisztérium erre reagálva azt írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy a kiszámításra vonatkozó jogszabályok alapján állapították meg az egyházi közoktatási intézmények 2008-as kiegészítő támogatásának összegét. Az MKPK Állandó Tanácsa csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Alkotmánybírósághoz fordul a 2008. évi közoktatási kiegészítő támogatást meghatározó kormányrendelet és a közoktatási törvényt módosító 2009. évi törvény felülvizsgálata ügyében. Álláspontja szerint az alkotmánnyal több ponton ellentétes a kiegészítő támogatás rendszerének 2010. évtől hatályos szabályozása is.

Az Állami Számvevőszék 2008-as vizsgálata megállapította: 2005-ben és 2006-ban az összes egyházi iskola kiegészítő normatíva kifizetését tekintve 2,7 milliárd forint tartozást halmozott fel az állam. Ezt az összeget azóta sem kapták meg az egyházak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekeres Imre nem mond le

Nem mond le Szekeres Imre honvédelmi miniszter - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az… Tovább olvasom