Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Orr a célkeresztben

Bizony már nagyon régen, még a negyvenes évek végén volt egy öreg munkatársam. Csendes, nagyon lassú felfogású ember volt, korábbi életében a kofa feleségének volt első helyettese a győri pia-

con.

Miután már sok-sok évtizede nincs az élők sorában, sérelem nélkül leírhatom, hogy bajusza fölött jó méretes orral rendelkezett. Egyszer ezt kihasználva kezdték az öreget alaposan heccelni, ugratni. Elsőként a szakszervezeti titkár lépett be az irodába: „Holnap délután négykor szakszervezeti ülés! Te Árpi, mi van az orroddal?” Majd közelebb lépett és alaposan megszemlélte, és nevetve távozott.
Fél óra múlva a párttitkár tett látogatást és feltette a már ismert kérdést. Taki bácsi kancsalítva végignézte a tokmánynak is beillő orrát, majd kifakadt: „Nincs annak semmi baja, hagyjatok békén!” A délelőtt azzal telt el, hogy a vállalat dolgozói felváltva néztek be, és derűs mosollyal szemlélték az öreget, igaz, megjegyzések nélkül. Az öreg, miután bennem bízott, és én nem voltam a játékba beavatva, elkérte az akkoriban divatos fémvonalzómat és abban próbálta megnézni azt, amit kancsalítva nem láthatott, majd felment az igazgató titkárnőjéhez és valódi tükröt kért.
Mancika jelenlétében és szörnyülködése közepette próbálta magát megszemlélni, amikor a titkárnő által már beavatott igazgató belépett. Igaz, szó nélkül, de ő is megszemlélte a hecc tárgyát. Másnap délben, ebédidő alatt Árpi bátyánk a postára ment valamit feladni. A posta alkalmazottja, aki véletlenül Mancika barátnője volt, amikor a papíron meglátta Taki bácsi nevét, először csak lopva felnézett, majd szemüvegét feltolva felállt és jól megnézte a „hecces” pasast.
Taki bátyám akkor elhatározta, hogy kér egy beteglapot és orvoshoz fordul, mert ugye most már másoknak is szemet szúrt a rendellenesség. Azt már mondanom sem kell, hogy a szakszervezeti titkár a hír hallatán felhívta az illetékes orvos ismerősét és kérte, hogy a vizsgálat során állapítson meg néhány zöldséget, mert a páciensnek az a rögeszméje, hogy baj van az orrával... Jó tudni, hogy ha valamit sokan állítanak, akkor sem biztos, hogy az a valóságnak megfelel, ezt bizonyítja ez a régi eset!
Horváth László, Győr

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bikaviadal és a flamenco hazája

Az iszlám, ahogyan teret hódított, sorra érintkezésbe került a keresztények művészi hagyományaival.… Tovább olvasom