Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Orbán Viktor moszkvai látogatása

Hosszú távú, bizalomra épülő magyar-orosz kapcsolatrendszert szorgalmazott Orbán Viktor magyar kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel tartott találkozóján kedden Moszkvában.

Putyin magyar kollégáját az orosz kormány vendégházában fogadva üdvözölte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődését. Utalt rá, hogy a jövő év első felében Magyarország lesz az EU soros elnöke, és reményének adott hangot, hogy az adott időszakban kedvező impulzusokat kapnak és jól alakulnak majd Oroszország és az unió kapcsolatai.

Mindkét fél megemlítette, hogy egy évvel ezelőtt Szentpéterváron már találkoztak. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban kifejtette: akkor még csak feltételesen beszélhetett, de időközben a magyar nép kinyilvánította akaratát. "Magyarország nehéz korszakot zárt le, új korszakot kezdett, most már lehet hosszú távra tervezni a kapcsolatokat" - mondta.
Magyarország Oroszországot katonai, politikai és gazdasági szempontból nagyhatalomnak tekinti - szögezte le Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin vendégét üdvözölve külön kiemelte az energetika, ezen belül az atomenergia, a közlekedés, a fejlett technológiák, ezen belül a nanotechnológia területét. Megemlítette, hogy az oroszországi magyar beruházások értéke eléri a kétmilliárd, a magyarországi orosz beruházások értéke a hárommilliárd dollárt.

Moszkva, 2010. november 30.Az egynapos látogatáson Oroszországban tartózkodó ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök kezet fog Vlagyimir PUTYIN orosz kormányfővel Moszkvában 2010. november 30-án. (MTI/AP/M
Moszkva, 2010. november 30.Az egynapos látogatáson Oroszországban tartózkodó ORBÁN Viktor magyar miniszterelnök kezet fog Vlagyimir PUTYIN orosz kormányfővel Moszkvában 2010. november 30-án. (MTI/AP/Mihail Metze)l

A kölcsönös üdvözlést követően a két kormányfő a küldöttségek kíséretében zárt ajtók mögötti tárgyaláson, majd ebéden vett részt. A magyar Miniszterelnökség kedden este kiadott közleménye szerint Orbán Viktor sikeres tárgyalásokat folytatott Moszkvában. A megbeszélés célja az volt, hogy megvessék az Oroszország és Magyarország közötti, a 21. századhoz méltó együttműködés alapjait. A tárgyalás a magyar-orosz gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés legfontosabb területeit érintette. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy az egyeztetéseket a mostani találkozó konstruktív szellemében folytatni fogják - hangzik a közlemény.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője a tárgyalások után kérdésre válaszolva elmondta: a felek áttekintették a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügyét, s a helyzet megvitatását folytatni fogják.

Alekszej Miller, a Gazprom társaság vezérigazgatója igen elégedetten szólt a Déli Áramlat gázvezeték ügyében folyó együttműködésről, s konstruktívnak nevezte azt újságírók előtt. Hozzátette: túljutottak a magyarországi parlamenti választások miatti átmeneti időszakon, s azt mondta, hogy Magyarországon soha nem vonták kétségbe a projekt szükségességét.

A Kommerszant című orosz üzleti lap keddi cikkében a nyitott kérdéseket részletezte. Eszerint Magyarország Moszkvától engedményeket vár a Mol- és a Malév-rész ügyében, amelyeket meg akar vásárolni az orosz féltől, és cserébe esetleg atomenergetikai és gépipari szerződéseket, és/vagy magyarországi gázeladásokra vonatkozó kedvezményeket ajánlhat fel.

Magyarországi forrásokból úgy tudta a lap, hogy Budapest "csomagot" akar felajánlani Moszkvának, amely érdekes lehet az orosz félnek: ez érintené a gázbeszerzést, a magyar atomerőmű új blokkjának megépítését és az új budapesti metróvonalhoz szükséges kocsik szállítását.

Olvasóink írták

 • 9. load 2010. december 01. 21:04
  „8. Boli
  Magyarországon Orbán is az első vonalban van, csak ugye az arányok...!
  Már ami az országok dominancia szintjét illeti.
  Ráadásul Putyin, Oroszország nagyhatalmi státusából adódóan sokkal előnyösebb helyzetben van.
  Nem beszélve arról, hogy a vezérimádatnak ott nagyobbak a hagyományai.”
 • 8. Boli 2010. december 01. 19:41
  „"Orbán focizik, Putyin karatézik" Meg még az az apróság, hogy Orbán másodosztályú focista marad mindig is, Putyin meg első vonalbeli politikus (akármilyen is). Az oldal egyébként:
  http://varanus.blog.hu/2010/12/01/szivatnak_viktor”
 • 7. load 2010. december 01. 19:20
  „3. öszödiböszme
  A különbség az,hogy Orbán focizik, Putyin karatézik.”
 • 6. janika 2010. december 01. 10:18
  „Hát persze, hogy összelehet téveszteni, hisz a kakas vörös volt a baromfi udvarban.ha a színük változott is attól még a fajta nem!”
 • 5. gjozsi88 2010. december 01. 09:23
  „Ha igaz, akkor az orosz hirügynökség is a svédekhez hasonlóan összetévesztette Gyurcsánnyal....!
  Ekkora blama egy nemzetközileg elismert politikus részére....?”
 • 4. szocdem 2010. december 01. 09:12
  „Azért vigyorog Orbán a fotón, mert őt beengedték a Kremlbe..

  Nem úgy mint anno a diplomamentes Kósát, vagy Fodort, akik az előtérben egy üveg cola mellett ülve voltak kénytelenek kivárni az Antal-gorbacsov megbeszélést. (Antal ekkor tudta meg, hogy pojáca, mert nem kellett követelnie a SU csapatkivonást, mivel az éppen gőzerővel folyamatban - végső stádiumban- volt)

  Egyébként jön a hideg. Akár oda is fagyhat a gépe a reptérre tavaszig. De ez nem segit nekünk, még távolabb lesz a Magyar valóságtól, és mégis törvénykezni fog ez a barom...”
 • 3. öszödiböszme 2010. november 30. 22:49
  „Ha jól látom ketten együtt 3 méter alacsonyak. Dolfi/88/ jól érezné a körükben magát!!”
 • 2. háté 2010. november 30. 22:12
  „Az ITARTASZ honlapján először qrcsányi fényképével volt putyiny, majd ezzel mint fentebb.
  --ők tudják, minden-mindegy --qrcsányi-vagy orbáncézár!”
 • 1. öszödiböszme 2010. november 30. 21:32
  „Talán ha kint maradnál Vlagyikavkazban!! Légyszi,légyszi Törpenapcsi!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják a paksi rendőrt

Hivatali befolyással való üzérkedéssel, közokirat-hamisítással és önbíráskodással gyanúsítanak egy paksi vízi rendőrt, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van. Tovább olvasom