Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Orbán Viktor lesz a frakcióelnök

A Magyar Szolidaritás Szövetsége néven megalakult a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószövetsége. Az elnök Orbán Viktor, a társelnöke pedig Semjén Zsolt lett. Ezt a két pártelnök jelentette be a Fidesz alakuló frakcióülése után.
Hétfőn megalakul a Fidesz és a KDNP önálló képviselőcsoportja, s mindkettő megválasztja saját frakcióvezetőjét. A két frakcióvezető személyére Orbán Viktor és Semjén Zsolt közös előterjesztést tesz.

A Fidesz elnöke elmondta: vasárnap este "közös vacsora keretében" egyeztetnek Semjén Zsolttal a jelöltekről. Orbán Viktor kérdésre válaszolva annyit elárult: négy emberrel tárgyal a frakcióvezetői posztról, de nem kívánta felfedni, hogy kikkel.

Sem Orbán, sem Áder nem vállalja a frakció vezetését

A Fidesz elnöke ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy sem ő maga, sem Áder János korábbi frakcióvezető nem vállalja a képviselőcsoport vezetését. Kérdésre válaszolva elmondta: Áder János még jóval a választások előtt jelezte a frakciónak és az elnökségnek is, hogy bármi is lesz a választások eredménye, nem vállalja ismét a képviselőcsoport vezetését.

Orbán Viktor nem tartja lehetségesnek, hogy ugyanaz a személy vezesse a pártot és a frakciót. "Akkor tudtam volna a frakcióvezetést vállalni, hogyha lemondok a szövetség elnöki tisztjéről" - tette hozzá, jelezve, hogy még egy évig, 2007 májusáig szól elnöki mandátuma, amennyiben a Fidesz május 20-i rendkívüli kongresszusa bizalmi szavazáson megerősíti posztján. Mint mondta, nem számol azzal a lehetőséggel, hogy megvonják a bizalmat tőle és az alelnököktől. "Előfordulhat, de nem tartom valószínűnek" - tette hozzá Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott, "én vagyok a Fidesz elnöke és a most a frakciószövetség elnöke is, valamint az egész magyar jobboldal összetartásában, a nemzeti erőknek kormányképes állapotában tartásában azért rám hárulnak olyan munkák, amelyeket ma még más nem tud ellátni".

Semjén Zsolt arra a felvetésre, hogy ő maga vállalná-e a frakcióvezetői posztot is, azt mondta: ez hétfőn ki fog derülni. Orbán Viktor szólt arról is, hogy hétfőn Semjén Zsolttal aláírnak egy dokumentumot, amely a frakciószövetség legfontosabb működési elemeit, és egy politikai preambulumot tartalmaz. Ez kimondja, hogy a frakciószövetség alkotó ellenzékként vesz részt a parlament munkájában.

Kérdésre válaszolva a Fidesz elnöke elmondta: elképzelése szerint a frakciószövetség legfelsőbb politikai vezetését jelentő testület a két frakcióvezetőből, valamint a frakciószövetségi elnökből és a társelnökből állna. Javaslata szerint a frakciószövetség legfontosabb - nem politikai természetű, hanem szervezetirányítási - döntései, így például a hivatalvezetők kinevezése, a bizottsági helyek elosztása, a frakciószövetség elnökéhez és társelnökéhez tartozó jogosítványok lennének.

Elképzelése szerint a frakcióvezető irányítaná a "hadakat a parlament üléstermében", feladata lenne a frakció nyilvánosság előtti munkájának a szervezése, másrészt irányítaná az ehhez szükséges szakmai munkát, felelne a szakértői apparátusért, az értelmiségi holdudvarért. Minden, ami ezen túl van, az tartozna a frakciószövetség elnökéhez és társelnökéhez - tette hozzá Orbán Viktor jelezve, hogy ezekben a működési kérdésekben hétfőn születik döntés.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: eddig 23-an jelezték, hogy a KDNP-frakcióban kívánnak dolgozni, de hétfőig még mindenkinek lehetősége van bejelenteni ilyetén szándékát.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a ballagás?

Tovább olvasom