Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Orbán rendelte el a civil szervezetek elleni hadjáratot

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) két év pereskedés után elérte, hogy a Miniszterelnökség elárulja, ki volt annak a "soron kívüli kormányzati ellenőrzésnek" a megrendelője, ami két évvel ezelőtt zajlott a Norvég Civil Támogatási alapból támogatott civil szervezetekkel szemben.

Még 2014-ben perelték be a KEHI-t, hogy megtudják, ki adta ki az utasítást a vegzálásra. 2015 februárjában a bíróság első fokon a javukra döntött, és a KEHI-nek ki kell adnia az utasítást tartalmazó levelet. A dokumentum nyilvánosságra kerülésére másfél évet kellett várni.

A TASZ most nyilvánosságra hozta a birtokukba került levelet, ebből látni, hogy személyesen Orbán Viktor rendelte meg az intézkedéseket.

2014. április 8-án élesedett az az eseménysorozat, amelyben több mint félszáz törvényesen működő hazai civil szervezetet hurcolt meg a kormányzat. Két év alatt összesen 62 civil szervezetet vont be vizsgálatába a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

Négy alapítvány adószámát próbálta meg felfüggeszteni 15 hónapon át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a rendőrség körülbelül 16 hónapon át nyomozott, 7 szervezetet vizsgált kiemelten egy éven keresztül a NAV, és 7 szervezetet ellenőrzött az ügyészség.

Az Ökotárs Alapítvány és társai elleni hadjárathoz teljes mellszélességgel csatlakozott a teljes kormányzati sajtó is. Az eljárásokban egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

A dokumentumot ide kattintva érheti el >>

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a régóta várt taxis per

Elkezdődött a régóta várt taxis per
A vád szerint a taxitársaság tulajdonosa milliós tételben lefizette az első- és másodrendű… Tovább olvasom